Báje o hadím srdci

Báje o hadím srdci https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514398/bmid_baje-o-hadim-srdci-Q2I-514398.jpg 4 26 8

Velký román středoevropské fantastiky. Radek Rak se ve svém románu noří do mytologie dávné Haliče, v níž historické postavy a události obrůstají legendami. Sledujeme osudy mladého Jakuba Szely, který se stane zbojníkem a vůdcem selské vzpoury proti šlechtě z roku 1846. Rakova kniha však čtenářům mnohem spíše než historická fakta přibližuje potřebu mýtu a mytického vyprávění, jíž se moderní společnost vzdaluje. Pohybujeme se na pomezí dějin a mytologie - zdánlivě mrtvé věci ožívají, do osudů lidí zasahují víly a moudří hadi. Zároveň však příběh Jakuba Szely vypráví o sociální nespravedlnosti, což je aktuální snad v každé době. Radek Rak napsal román o dobru a zlu, které se skrývá v každém z nás, o nerovných příležitostech, o Haliči a Polsku - a to vše nezvykle barvitým jazykem.... celý text

Přidat komentář

Leona333
24.03.2024 3 z 5

Tak konečně dočteno. A ne, nemohu sdílet úplné nadšení z knihy. Místy mi přišla dosti zdlouhavá, intelektuálně naladěná..., zmatečná a trochu ideologicky přibarvená. Možná to dělá i ta poloha místa, kde je Halič situována... Od pradávna zprava, i zleva válcována...
Každopádně příběh mě neuchvátil, na toto téma jsem četla už jiná díla, kde určitý magický realismus, tak snová idea, byla z mého pohledu více rozpracována...

Franc
06.03.2024 5 z 5

Musím říci, že touto knihou jsem uchvácen. Esence literatury a krásy jazyka v jeho nejčistší formě.

Melodický, poetický, pohádkový, snový jazyk vytváří příběh, kterým se prolínají prvky mytologické s fakty odrážejícími skutečné historické události. Události se prolínají a historie vystupuje ze stránek knih ruku v ruce událostmi snovými. Realita stírá mystičnost, mystičnost vstupuje do reality, aby obrousila hrany její historické krutosti. Pán zůstane pánem, kmán kmánem.

Tato kniha si vyžaduje Vaši plnou pozornost. I když si od Vás v tomto směru hodně vezme, ještě vice Vám dá. Je mnohé, co by bylo možno napsat, ale žádná slova nemohou vystihnout krásu příběhu. Toto je jedna z těch nemnoha knih, které nečtete, ale prožíváte.


Atekram
29.08.2023 5 z 5

Tohle je strašně dobrá kniha. Dlouho jsem nečetla nic tak divného, co by mě nutilo tolik přemýšlet. Jazykově je to opravdu klenot, hlavně tedy první část. Jsou tady mraky odkazů a podobenství. Určitě se k ní vrátím, ale musím to zpracovat.

evilunicorn
25.08.2023 4 z 5

Tohle je tak strašně zvláštní a literárně nezařaditelná kniha, že mám trochu obavy aby neprávem neupadla v knižní komunitě v zapomnění.. Krásný jazyk plný obrazů, poetický a místy až snový a jindy zase téměř naturalistický, bourá hranice mezi žánry. Spíš než k fantasy to má blíž k magickému realismu, ale to je jen můj osobní pocit. V každém případě zajímavá kniha, byť přece jen mám pocit, že tak trochu forma převládla nad obsahem.

Shaxx
14.08.2023 5 z 5

Zvláštní čarokrásné počtení. Takový pěkný mix historie a magického realismu, odehrávající se v Polsku, v nádherných Beskydech. Příběh o tom, že není moudré jen tak bezhlavě dát někomu své srdce (zde to platí doslova), o pánech a kmánech a rovnováze mezi tím, o samotném hadím králi, který spí spánkem čarovným, o životě. Chválím překlad, který je velmi povedený. Text přímo přetéká čarovnem a je lehké se ponořit do popisu venkovského života se všemi tradicemi, pověrami, strastmi a radostmi. Bavila mě velmi první polovina, druhá část knihy, kde se trochu víc míchá do věcí politika, trochu ubrala na kouzlu, ale jinak hodnotím jako celek a ten mě velmi bavil. Snad od autora v ČR vyjde i něco dalšího :) A ta obálka a celkově grafické zpracování - nádhera.

Ronin Roujin
11.08.2023

Doporučuji také knihu Prázdné nebe, která se odehrává před tímto románem a Báji je na děj této knihy drobná zmínka. Tuto knihu mám zatím rozečtenou ale zatím se mi Nebe líbilo víc.

kessey
10.08.2023 5 z 5

Naprosto dokonalá kombinace Marquéze a Bratří Grimů, lehce říznutá Milencem Lady Chatterlyové. Rozhodně žádné pohádkové čtení.

Atuin
19.06.2023 5 z 5

Tato kniha je obtížněji definovatelná a i mezi polskými autory je Radek Rak zvláštní fenomén. Magický realismus , přímo jeho esence,v polské literatuře, který český překlad krásně převedl a ponoří tak snad knihu do srdcí mnoha čtenářů.
Jazyk který v knize najdete je poetický, pohádkový až snový, stejně jako motivy a zároveň člověk nemá pochybnosti že celé vyznění je v úplně jiných, tvrdších a zakeřnějších vodách.

Dát někomu stdce a přijít o něj zde dostává svůj zvláštní rozměr, ukazuje lidskou povahu bez příkras, přesto nevšedně a nebanálně.
Fragmenty skládají celek nezapomenutelný a živý.

Znám autora kompletně i v originále ale český překlad jsem si velice užila. Citová, krásná kniha, plna historie a magických přechodů...
Vřele doporučuji.

Štítky knihy

polská literatura magický realismus historická fantasy

Autorovy knížky

Radek Rak
polská, 1987
2023  83%Báje o hadím srdci

Kniha Báje o hadím srdci je v

Právě čtených3x
Přečtených35x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených5x
Knihotéce32x
Chystám se číst104x
Chci si koupit34x
dalších seznamech2x