Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona

Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/520197/bad-mothefucker-cesky-jazyk-zivot-a-Dbf-.webp 4 17 7

Fascinující pohled na život a dílo Samuela L. Jacksona, největšího pohodáře Hollywoodu: od jeho hvězdných rolí ve filmech Spika Leeho a Quentina Tarantina až po legendární postavy ve Hvězdných válkách a superhrdinských filmech od Marvelu. Pohodářství Samuela L. Jacksona není jen inspirativní – je důležité. V této knize se dočtete, jak se jeho životní postoje prolínají s jeho identitou černošského herce, proč je v moderním světě důležité býti cool a jak nás Jackson může provést současnou kulturní realitou, z níž se postupně vytrácí veškeré charisma. Gavin Edwards podrobně rozebírá Jacksonův fascinující život, od koktavého knihomola přes revolucionáře a narkomana až po hvězdu filmového plátna. Kniha vychází z původních reportáží a rozhovorů a věnuje se nejen významným událostem Jacksonova života, ale také jeho zálibám: golfu, kung-fu filmům a sprostým slovům.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Umění
Vydáno: , Pangea
Originální název:

Bad Motherfucker: The Life and Movies of Samuel L. Jackson , 2021


více info...

Přidat komentář

dr.horrible
22.04.2024 3 z 5

Z jednej polky životopis, z druhej recenzie všetkých Jacksonových filmov. Recenzie na jednu stranu dosť prísne, voči hercovi však značne servilné (zhruba v tom štýle, že ten ktorý film bola síce úplná blbosť na 3/10, ale tých 20 sekúnd, čo sa tam Jackson prechádzal mlčky po chodníku, v tých správne drsňácky vystihol atmosféru :D).
Obálka bomba, priviedla ma ku kúpe. 70%

tereza1964
19.04.2024 3 z 5

Knihu jsem přečetla proto, že mám ráda Jacksona, ale za mě mohla být zpracována lépe.


onyx84
08.11.2023 5 z 5

Skvělý herec musí mít skvělý životopis...a Samuel L. Jackson ho má...

blackoutzuzi
01.11.2023 4 z 5

Zbožňuju životopisy a tenhle jsem fakt moc chtěla do sbírky!

Život Samuela L. Jacksona je zajímavý, dozvěděla jsem se hromadu nových drbů :)) plus v knize najdete perličky ze všech jeho filmů!

Super, bavilo. Asi nemusím dodávat, že pro jeho fanoušky je tato kniha nutnost:)

Gustik5
30.10.2023 4 z 5

Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona je nesmírně čtivou biografií, kterou ocení jak fanoušci tohoto výrazného herce, tak filmů a popkultury obecně. Je psaný stručně, a přitom s nebývalým citem pro detail. Obohatí jak váš filmový přehled, tak pochopitelně i povědomí o tom, kým Jackson vlastně je a čím si prošel. Trochu zamrzí absence fotografií, ta je ale víc než bohatě nahrazena originálními a přímo pro knihu vytvořenými plakáty, kvůli nimž Gavin Edwards oslovil celou řadu nadaných umělců z celého světa. Což příjemně dokresluje oslavnou publikaci, která je o to kvalitnější, že není autorizovaná. Proto bych se ji nebál doporučit všemi deseti, jelikož je napsána opravdu poutavě a dobře, s nebývalým rozhledem a citem pro detail.

Ocenit musím i kvalitní překlad. Zasekl jsem se jen v případě dvou děl, která už české distribuční názvy mají, a to: superhrdinský film zde přeložený jako Černý panter (uveden byl jako Black Panther) a divadelní hra, kterou zde najdeme jako Tanec Ma Rainey (filmová verze byla u nás na Netflixu uvedena coby Ma Rainey – matka blues. V angličtině se přitom hra jmenuje Ma Rainey's Black Bottom. To jsou ale jen drobné detaily, jinak se mi kniha četla krásně a plynule. Zkrátka a dobře, jako filmový fanoušek jsem si dílo nesmírně užil a doplnil jsem si rozhled jak o tipy na zajímavé filmy, tak o detaily výjimečné herecké osobnosti, která se na vrchol slávy dostala až v poměrně pozdním věku, přesto může velmi pravděpodobně jít o jednoho z nejvýraznějších a nejlepších herců všech dob. A pokud ne, tak je rozhodně nejvíce cool. A to mu nikdo neodpáře

Crozz
18.10.2023 3 z 5

Číst se to sice dalo, ale obsah mě úplně nezaujal.

Katy_vKnihách
21.09.2023 5 z 5

Tak tohle byla velká paráda! Ani si nevzpomínám, kdy naposledy jsem četla tak skvěle napsanou biografii. Autor nevynechá nic, a přes to máte pocit, že tam toho není zbytečně moc. Upoutal mě už úvod knihy, a to jsem ani zdaleka nevěděla, co všechno se dozvím v jednotlivých kapitolách. Mám ráda biografie, kde se dozvím o dané osobnosti, jak věci z osobního života, tak perličky z natáčení. A tahle kniha obsahuje oboje a ještě je to skvěle nakombinováno. Je to totiž psané na přeskáčku tak, aby se člověk ani chvíli nenudil buď u osobního života, nebo se dlouho nepitval ve velmi rozsáhlé filmografii. Velmi oceňuji, že se autor se Samuelem osobně setkal, a nečerpal pouze z odposlouchaných zdrojů a poskytnutých rozhovorů. Dokonce si dal tu práci, a shlédnul celou jeho filmografii! Což za mě, klobouk dolů! Protože jeho shrnutí jednotlivých filmů na mě působí velmi objektivně. Ač je bezesporu jeho velký fanoušek, rozhodně nevyzdvihuje každý film, který si to nezaslouží.
Pro mě osobně jsou vždycky top perličky z natáčení. Které tady najdete de facto u každého jeho filmu. Samuelova nejoblíbenější role? Role, která je mu nejvíc ze všech podobná? A zamysleli jste se někdy nad tím co znamená to L v jeho jméně? Jen si to přečtěte. Pokud jste fanoušci biografií, tady nemůžete šlápnout vedle. Edward Gawin je skvělý životopisec. Lituju pouze toho, že od něj nemáme přeložené minimálně dvě další zajímavé osobnosti a to Toma Hankse a Billa Murrayho.

Štítky knihy

životopisné, biografické romány americké filmy

Autorovy knížky

Gavin Edwards
americká
2023  73%Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona

Kniha Bad Motherfucker: Život a filmy Samuela L. Jacksona je v

Právě čtených3x
Přečtených20x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce57x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x