Co mi báby povídaly

Co mi báby povídaly https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/221274/bmid_co-mi-baby-povidaly-221274.jpg 4 5 3

Báby série

1. díl >

Co mají společného hlavní hrdinka této knihy "kulatá bába Anna", vyhlášená kuchařka a bylinářka, vdova se čtyřmi dětmi, které se dožily dospělosti, moudrá a statečná žena, za každé situace pevně stojící na svých nohách a opírající se o svou víru, s psycholožkou z daleké Kanady? Nic více a nic méně než kořeny, zapuštěné v malebné české krajině. My lidé pátráme často v minulosti po svých předcích a s překvapením zjišťujeme, co všechno máme společného a jak moc jsou nám ti dávno zemřelí lidé blízcí. Je to pochopitelné, neboť nic se opravdu neztrácí. Geny i vzorce chování se předávají po staletí. Ponořme se s autorkou do dávných časů, kdy na rozsáhlých državách jižních Čech vládli poslední Rožmberkové a v Netolicích se objevily první zmínky o rodu Neuhauserů. V románu, kde se střídají poklidné dny života na krumlovském zámku, na Kratochvíli, v Netolicích, v Třeboni a okolí s událostmi navýsost dramatickými, kde se mísí autentické historické postavy s postavami smyšlenými, je hlavním hrdinou silný lidský rod s jeho neutuchající žízní po životě.... celý text

Přidat komentář

hapac
18.02.2020 3 z 5

Hezky se mi četlo, těžká doba.

Nočnípták
10.09.2018 4 z 5

Mně se kniha líbila a to nejsem čtenářka Javořické, Kyzlinkové a Pittnerové. Postav se zde objevuje hodně a tak musíte číst pozorně Při detailnějším zkoumání by jste nedostatky určitě našli. Já se však nechala unášet dějem, který na pozadí důležitých historických událostí sleduje osudy členů rodu Neuhauserů.


cérka
11.03.2016 3 z 5

Kniha mě zaujala svým názvem, možná jsem čekala trochu těch "babiččiných rad" a poetiku časů minulých.
V minulost se příběh opravdu odehrává, bohužel styl vyprávění a samotné zpracování tématu mi moc nesedlo. Hlavní hrdinka je nám představena jako bába, matka již dospělých dětí, která se najednou znovu vdá, omládne, všechno jí jde a vychází, všechno zvládne.... a na konec, snad už staletá (vrstevníci a vrstevnice již dávno nežijí) umírá za tragických událostí. Když už máte konečně pocit, že jste se začetli, děj je najednou useknut a začíná úplně v jiné době a na jiném místě. Přečetla, ale kniha bohužel ve mě nic nezanechala.

Doporučuji čtenářkám Javořické, Kyzlinkové a Pittnerové.

Autorovy další knížky

Eva Marie Zitková
česká, 1940
2012  72%Co mi báby povídaly
2014  75%Co báby nevěděly
2016  60%Báby v nepaměti
2021  80%Dlabačov a nymburský rod Dlabačů