Augustinova smrt / Neděle

Augustinova smrt / Neděle https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/116943/augustinova-smrt-ned-116943.jpg 4 15 6

Oba romány se odehrávají v autorově oblíbeném prostředí – v typických francouzských hospůdkách. Starý Augustýn je hospodským blízko staré pařížské tržnice a takový hospodský nebývá chudý. A tak když starý Augustin náhle padne uprostřed lokálu, chovají dědicové nejsmělejší naděje... Hotýlek z románu Neděle je někde na Riviéře, vaří se tam jihofrancouzská kuchyně a přímořské speciality, i když Emil, šéf a kuchař v jedné osobě, pochází z úplně jiného kraje, přiženil se. A nikoho nenapadne zapochybovat, že jedinou vládkyní tu zůstává jeho žena Berta a Emil se to chystá v neděli změnit.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

La Mort d´Auguste / Dimanche , 1966


více info...

Přidat komentář

Romcajs
03.11.2023 3 z 5

Augustinova smrt: Tři bratři a smrt jejich otce. Zanechal po sobě nějaký majetek? Jak si byli bratři blízcí v dětství? A jak jsou dnes? No, stojí to za houby. Jak jinak! Zatím nejhorší co jsem od Simenona četl. A to co se děje týče. Jinak styl psaní je excelentní.
Neděle: Jak se zbavit manželky za pomocí arsenu. Kuchař Emil, který byl dlouho přesvědčován k tomu, aby si vzal Bertu. Dceru majitelky restaurace. A to její maminkou. Úplně proti tomu také nebyl, tak co jiného se životem. Ale do cesty se mu připletla '' divoška '' Ada, která v restauraci pomáhala. Samozřejmě se otrava příliš nezdaří a jak to dopadne a kdo tedy přijde o život?
Daleko lepší než první povídka a tak zvedám ze dvou na tři hvězdičky.

jprst
28.05.2022 5 z 5

I v těchto dvou příbězích se autor opět ukázal jako dobrý znalec lidských povah, což umí bezvadně ve svých knihách využít.


martisko3
23.11.2020 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autora četla. Jen kvůli výzvě jsem začala Neděli, ale styl vyprávění jsem si hned oblíbila a po dočtení s chutí přečetla i první část. Pěkně vykreslené prostředí i psychologie postav. Příjemné překvapení, nečekaný konec.

SSTknihy
06.06.2020 3 z 5

Tři bratři, náhlá smrt a lačná vidina velkého dědictví. Zdánlivě dobré rodinné vztahy se rychle rozpadají pod vidinou bohatství na kusy. Středobodem druhého příběhu je manželský trojúhelník v zapadlém venkovském hotýlku. Je to příběh nadvlády, moci, rezignace a krutého poznání, že i sebelepší plány mohou ztroskotat, když zasáhne osud.

katka134
05.01.2020 4 z 5

Oba příběhy byly napínavé s překvapivým koncem.
Poučení: Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá.

raski
08.02.2013

dva pribehy na oddychove citanie.ako vzdy s prekvapivym koncom,ale to a dalo ockavat od p. somenona