Audience u královny

Audience u královny https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/256918/mid_audience-u-kralovny-256918.jpg 5 9 5

Její Veličenstvo Alžběta II., královna Spojeného království a dalších dominií britské koruny, je hlavní postavou této nové anglické hry. Je to trochu překvapující, ale nikoliv neobvyklé, podíváme-li se na dějiny dramatu v Anglii. Jeden den v týdnu přijímá královna své premiéry ke konzultacím. A právě ty jsou námětem hry, která je svým způsobem pohádkou o monarchii v moderním světě. Divadlem o každodenní politice a politicích obecně, byť jsou v této hře přítomni prakticky všichni konkrétní premiéři od Winstona Churchilla, přes Margaret Thatcherovou po Davida Camerona. Politika se všemi svými záludnostmi je konfrontována s jistým nadčasovým archaickým principem kontroly demokratické vlády. Ne, nejde tu o oslavu monarchie, byť vedle mnoha britských premiérů je hlavní hrdinkou právě Alžběta II. Jde o pohled na tíži politiky z jiného úhlu. Z úhlu, který neznáme.... celý text

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

The Audience , 2015


více info...

Přidat komentář

sgjoli
22.01.2023 5 z 5

Tuto divadelní hru jsem si nesmírně užila. Setkáváme se tu s královnou Alžbetou v jejích různých životních etapách a ve vztahu k premiérům / premiérce, s nimiž měla tu čest spoluvládnout. Líbilo se mi, že to české vydání, které jsem měla v ruce, v začátku stručně nahlíží na vztah panovník-premiér a českému čtenáři tak umožňuje aspoň trochu pochopit, jak tyto vztahy na poli britské vrcholné politiky fungují. Vedle toho v tom českém vydání máme i stručné medailonky jednotlivých hlavních aktérů této knihy. Díky tomu tak čtenář pochopí určité souvislosti a narážky pronesené v jednotlivých replikách. Možná ne na 100 %, ale přesto. A mne to prostě bavilo.
Líbilo se mi, jak moc lidsky tady královna působí - vůbec ne odtažitě či "vzdáleně". Prostě lidsky, civilně. Hodně silně se tu projevuje její pracovitost a tvrdost v tom smyslu neustupovat, vytrvat, i když třeba čelí nepříjemnostem.
Jestliže autorovým záměrem bylo zobrazit to, jak se panovník a premiér navzájem potřebují při vedení státu, tak tato hra to ukazuje velmi dobře a já to oceňuji. Myslím, že čtenář žijící mimo Británii a její systém a možná trochu neznalý tohoto systému má z této hry možnost zase nasáknout nové poznatky o tom, jak v některých otázkách politiky Británie funguje. A to je další přínos této hry - zvláště pro nebritské publikum.
A já se jdu podívat na to, jak je na tom Národní divadlo s lístky na tohle představení. Paní Janžurová v roli královny mne fakt zajímá. :-)

Jana283
19.05.2021 4 z 5

Skvělé čtení, skvělé představení, úžasná paní Janžurová i paní Medvecká. Čtu a vystupují mi znovu před očima...


Renatka11
15.04.2021 5 z 5

Krásně napsané a úžasně zahrané paní Janžurovou. Alžběta Ii. je v jejím podání hrozná sympaťačka.

jirka7470
04.09.2018 5 z 5

Osobní tajemník zavěsí: "To byla stráž u Královské brány. Paní premiérka právě dorazila. Paní premiérka prý vystoupila dřív, než vůz zastavil… a zuřivě se prohnala kolem soukromého tajemníka."

ladyfromskye
23.01.2017 5 z 5

Přiznávám, že při hodnocení této hry jsem hodně ovlivněná jejím zhlédnutím ve Stavovském divadle. I tak si ovšem troufám říct, že je to velmi povedené dílo, které se mi vrylo pod kůži. Je v něm neuvěřitelně mnoho inteligence, jemného humoru a pochopení. Možná však pro někoho bude dílo přístupnější právě teprve po zhlédnutí divadelní hry, se kterou se krásně doplňují.