Attila, Bič Boží

Attila, Bič Boží https://www.databazeknih.cz/img/books/79_/79822/attila-bic-bozi-79822.jpg 4 10 3

Attila série

Románová biografie krále bojovných a neohrožených Hunů pokračuje (předchozí díl: Attila, král Hunů). Je napínavá a strhující jako doba, v níž se odehrává, doba takzvaného stěhování národů v pátém století po Kristově narození, krutá doba skutečného střetu civilizací. Attilu, kterého později především křesťanský svět označuje za "bič boží", stránku po stránce poznáváme, jaký opravdu byl, ne jak byl zploštěně líčen v dějepisných učebnicích. Díky barvitému a na detaily bohatému románu, který se nespokojuje s obecně tradovanými představami, před námi ožívá Attila, v němž se sváří svobodymilovnost kočovníka se zkušenostmi opírajícími se o rozum, logiku, poznatky z diplomacie a politiky. K Římu, kde byl Attila dříve v zajetí, má vzláštní vztah. Obdivuje první vojenskou dokonalost tisícileté říše, ale zároveň vníma její zkorumpovanost a prohnilost. Vycítí svoji šanci a krok za krokem tvoří vlastní říši, jaká tu ještě nebyla...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Attila-König der Hunnen


více info...

Přidat komentář

Adapa
12.11.2021 4 z 5

Hunové, Gótové, Vandalové, Frankové, Germáni… Spousta národů, která se spojuje spolu navzájem proti Západnímu a Východnímu Římu, hned vzápětí ale zase naopak stojí po boku jednoho z Římů proti svému dosavadnímu spojenci. Chaos, intriky, loupení, rozpad impéria – tak přesně to najdeme zde v románu.

Mielke se snaží ukázat na stránkách románu, že Hunové byli jako každý z jiných národů v té době v Evropě. Nebyli horší ani lepší. Attila je zde popsán jako cílevědomý a ambiciozní člověk, který jde za svým snem. Stává se velkokrálem, zabíjí svého bratra a stává se králem všech Hunů. Buduje velkou říši, diktuje si své podmínky… Ale po jeho smrti vše končí a Hunové mizí v propadlišti dějin.

Jak už bylo níže zmíněno, někdy autor neví, zda chce psát román a nebo naučnou publikaci obhajující Huny. Ale dá se to dobře číst. Nezbytnou pomůckou je ale přehled národů, osob, slovníček a chronologie na konci knihy – často jsem se tam musel dívat.

Všem doporučuji. Četl jsem to nyní podruhé, poprvé asi před patnácti lety. Rád se ke knize opět za čas vrátím.

J.P.S.
09.04.2021 3 z 5

Souhlasím s komentářem níže, kniha se nečte příliš snadno, byť se věnuje zajímavému období. Při čtení jsem měl pocit, jakoby se autor nemohl rozmyslet, zda bude psát historickou beletrii, nebo naučnou publikaci. Tématu zjevně rozumí, ale podání příběhu mu moc nešlo. Celkově spíše průměr a trochu zklamání. Budete-li chtít zajímavý a zároveň historicky věrný román, určitě se vyplátí sáhnout např. po Gravesovi či Sienkiewiczovi.
(do druhého dílu se již pouštět nebudu)


čef
18.11.2012 5 z 5

Kniha se nečte nějak snadno. Určitě by to Cornwell nebo Scarow zmákli mnohem čtivější. Obsah to myslím, ale dost kompenzuje. Dává docela přesvědčivý obrázek o tom co se v 5. století v Evropě dělo ať už na poli válečném nebo v obyčejném životě hunských válečníků. Vyvrací mnoho mýtů o strašných šikmookých barbarech a staví je na stejnou úroveň ostatních dobyvatel Evropy tvrdě hájících svůj životní prostor a zdroje.

Štítky knihy

5. století Attila, Bič Boží

Autorovy další knížky

Thomas R. P. Mielke
německá, 1940 - 2020
2003  78%Attila, Bič Boží
2003  60%Attila, král Hunů