Atlantida - předpotopní svět

Atlantida - předpotopní svět https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386349/bmid_atlantida-predpotopni-svet-cEo-386349.jpg 4 15 5

Dílo, které nejobsáhleji shrnuje veškeré vědění o Atlantidě, bájném Platónovu ostrovu. Zachycuje dějiny Atlantidy a srovnává kultury Starého a Nového světa.

Literatura naučná Historie Záhady
Vydáno: , Jonathan Livingston
Originální název:

Atlantis, The Antediluvian World , 2010


více info...

Přidat komentář

LordByron
06.09.2023

Musím tu jednoznačne žial schladiť nadšenie mnohých predo mnou.
Z argumentov knihy tak polka nedáva už len logicky žiadnemu historikovi zmysel. Druhá tak polka je už obvykle vyvrátená aj keď pravda aspoň vtedy jej ešte férovo mohli veriť.
Námatkovo - Landova abeceda NIE JE správnym čítaním mayštiny - dnes už mayštinu čítať vieme(zásluhou sovietskeho vedca Knorozova) a číta sa inak.
A aj inak v knihe nesedí prakticky skoro nič. Donnely napríklad doslova napíše, že Platón ne zakomponovať do príbehu bohov (čo má byť dôkaz, že nejde o mýtus ale históriu) aj ked každý kto má oči môže pár strán predtým okamžite čítať, že zakomponoval a že v nej hrá rolu Poseidón a jeho milenka.. A tak podobne.
Atlantíďania sú predkovia každého vynálezu vrátane možno kompasu, z Atlantídy pochádza symbol kríža (akoby tak jednoduchá vec nemohla mať iný pôvod) aj monoteizmus..
Ale áno pár pasáží je zaujímavých, ale na konci toho sedí zas málo..

nokid
23.05.2022 5 z 5

Nejpravděpodobnější verze o ztraceném kontinentu, jakou jsem kdy četl.


cziss
23.01.2021 5 z 5

Byť tato kniha vyšla v roce 1882, tak je opravdu nejobsáhlejší knihou na toto téma. A knihy vydané později z ní dost čerpají. Nevím jestli některé teze za tu dobu již nebyly vyvráceny, nicméně celkový obraz je dost přesvědčivý ve prospěch toho, že Atlantida skutečně byla a my jsme její potomci. Autor to vysvětluje jazykovými, kulturními, náboženskými, zemědělskými, metalurgickým, architektonickými atd. atd. podobnostmi na velké části planety (historicky) tak, že se dost těžko tomu nedá nevěřit.

Ronnie68
10.03.2020 3 z 5

Nebyla to špatná kniha .. taková oddechovka pro milovníky historie ...

Liberi
03.02.2020 4 z 5

Ať čtenář s autorovou tezí souhlasí či nikoli (nebo s jejími samostatnými částmi), nelze knize upřít informační obsáhlost, ať jde o samotné kusé informace z řad historie, geologie, grafologie a jiných věd, a to i přesto, že některé teorie a údaje autorem udané jsou již zastaralé. O upřesnění a správnost výše zmíněného se totiž postarají poznámky překladatele na konci každé kapitoly.
Právě kvůli celkové obsáhlosti kniha může sloužit jako startovací můstek pro ty, kteří se o témata v knize udaná chtějí zajímat blíž, a proto si taky zaslouží nadprůměrné hodnocení.
Rozhodně tedy není určená (jen) pro konspirátory a snílky. Autor i přes svou víru ve starodávnou vyspělou kulturu podává většinu obsahu pragmaticky a nenuceně...
Umím si však představit, jak se některým lidem při četbě skepticky protočí oči, ale i tu druhou vlnu extrému, jež hltá po desítkách denně laciné pseudo dokumenty o kdejaké fantasmagorii.
Nechť tedy zvítězí zdravý rozum, ať tohle rčení znamená cokoli...

Štítky knihy

Atlantida záhady

Autorovy knížky

Ignatius Loyola Donnelly
americká, 1831 - 1901
1998  75%Atlantida - předpotopní svět