Atentát na Kennedyho

Atentát na Kennedyho https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/387766/bmid_atentat-na-kennedyho-zgI-387766.jpg 4 20 4

V januári 1961, počas eskalujúcej studenej vojny, skladá v Bielom dome prezidentskú prísahu John Fitzgerald Kennedy. Začína sa tak boj za zastavenie prenikania komunizmu. Na prezidenta USA číhajú vážne ťažkosti, osamelosť, zvádzajú ho zradné lákadlá. Jeho krásna mladá manželka Jackie si len ťažko zvyká na život pod ustavičnou kontrolou. Napriek osobným a politickým prešľapom Kennedyho popularita narastá. Postupne sa však rozširuje aj okruh prezidentových nepriateľov – patrí k nim sovietsky vodca Nikita Chruščov, kubánsky diktátor Fidel Castro a riaditeľ CIA Allen Dulles. Zoznam ľudí, ktorí idú prezidentovi po krku, sa ešte rozrastie, keď jeho brat a minister spravodlivosti Robert Kennedy ostro zasiahne proti vplyvným skupinám organizovaného zločinu. V novembri 1963, počas svojej kampane za znovuzvolenie, sa JFK stáva obeťou streľby a Amerika je v šoku. Kým Jackie a národ smútia, začína sa hon na páchateľov. Známy moderátor televíznej diskusnej relácie The O’Reilly Factor pútavým spôsobom prezentuje podrobnosti brutálnej vraždy Johna Fitzgeralda Kenneyho i fakt, že séria výstrelov z pušky v jedno dallaské popoludnie nemala za následok len smrť milovaného človeka, ale aj osudové rozštiepenie americkej verejnosti v otázke vietnamskej vojny a následné narušenie kultúrnopolitického ovzdušia USA.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Killing Kennedy: The End of Camelot , 2012


více info...

Přidat komentář

Ka.Kubi
06.09.2022 5 z 5

Tato kniha se věnuje podrobně životu a politické situaci v době,kdy byl JFK prezidentem. Přehledně vysvětluje situace,kterým JFK čelil a musel řešit. Atentátu se věnují poslední kapitoly knihy,ale i ty jsou velice dobře zpracovány.

Marketa1994
06.11.2018 3 z 5

Knížka se dobře čte. Příběh se věnuje spíše Kennedymu a jeho rodině, než atentátu a věcem kolem něj, ale proč ne..


Yogi
08.06.2017 5 z 5

John Fitzgerald Kennedy byl hodně - milující manžel, skvělý otec, inteligentní muž, takový trochu bohém, sympaťák a nadaný spisovatel. V pořadí čtvrtý a taky poslední americký prezident, na kterého byl spáchán atentát ve vládnoucím období, jeden z nejznámějších a nejvlivnějších úřadovníků za posledních 100 let.
Po zhlédnutí "Jackie" s Natalií Portman v hlavní roli jsem na 35. prezidenta USA chytla mírnou úchylku. A jsem na jednu stranu neskutečně ráda, že mě tahle kniha přinutila zamyslet se nad mým poblázněním. O Kennedym jsem toho ze začátku nevěděla moc - jen prvotní fakta, základní informace o atentátu, něco o Oswaldovi a o událostech, který se staly během let 60. - 63.
Tahle knížka mi ukázala, že prezidenti USA nejspíš nebyli žádní svatoušci a měli více než jednu nebo dvě stránky osobnosti. Občas jsem byla až znechucená Kennedyho myšlenkami o zneužívání oblíbenosti Jackie na kampaň či jeho milostnými hrátkami.
Líbí se mi, že je kniha psána jako příběh - hned se četla líp a člověk mnohem snadněji vstřebával všechny reálie. Ovšem, přesně kvůli takto zvolenému stylu bych čekala nějaký průběžný shrnutí v krátkých a jasných bodech, jelikož jsem se někdy trochu ztrácela.
Ocenila jsem vykreslený mapky prezidentovy kolony v Dallasu či znázornění Oswaldova útěku po vypálení všech třech ran. A naprosto mě uchvátily náhodný podobnosti mezi Lincolnem a Kennedym. Neuvěřitelný.
Rozhodně doporučuju přečíst, pokud se chcete dozvědět něco víc o americké historii, protože tu je i celkem dobře "populárně-naučeně" vyvedena studená válka a karibská krize, či počátky Vietnamu. Taky doporučuju, pokud se potřebujete něco přiučit z dějepisu, nebo Vás zkrátka téma Kennedyho a atentátu na něj zajímá.
Jsem ráda, že tu autor nevyzdvihuje a zbytečně nerozvádí žádný konspirační teorie. Jen poutavým jazykem píše holá fakta, a ty nutí čtenáře utvořit si vlastní názor na smrt slavného prezidenta Spojených států - bylo to ztřeštěné poblázněné jednání šíleného zabijáka Oswalda, nebo pečlivě promyšlený, zkonstruovaný krok odstranění?
To už se nikdy nedozvíme.
Avšak čelíme stále tomuto: 22.listopadu 1963 v Dallasu v Texasu byl zabit významný muž, který toho mohl ještě mnoho dokázat.

Morsie
27.11.2013 4 z 5

Nejsem nijak velký milovník literatury faktu ani mě zas tak nezajímá, co se děje, nebo dělo v Americe. No, ale Kennedyho příběh je výjimka. Vždycky mě prostě zajímalo, jak to s ním bylo doopravdy.
Každému totiž, kdo si umí dát dvě a dvě dohromady, dojde, že to nebylo samo sebou, a že v tom něco smrdí. A sakra že smrdí! Dokazují to i nové poznatky sepsané v Zavraždění JFK.
V žádném případě nelituju času, který jsem s touhle knihou strávila. Nejen že jsem si osvěžila svoje vědomosti, taky jsem nahlédla pod pokličku oněch "konspiračních teorií". Což jeden plus a ten druhý je, že všechny ty informace jsou popsány pěkně v přítomném čase a jako příběh. Žádné zbytečně zavalení fakty. Takhle kdyby byly psané učebnice...