Atentát

Atentát https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/491096/bmid_atentat-komiks-65afe59aa38b8.jpg 4 49 23

Respektovaný palestinský chirurg Amin Džaafari zažívá den jako z noční můry. V centru Tel Avivu došlo k sebevražednému útoku a on se snaží zachránit co největší počet zraněných. Když se dozví, že atentátnicí byla jeho žena, zhroutí se mu celý svět. Jak je možné, že si ničeho nevšiml? Amin se rozhodne zjistit, kdo jeho ženu zradikalizoval a co ji ke strašlivému činu vedlo. Při hledání pravdy bude muset čelit svým nejhorším obavám, předsudkům i realitě, kterou dlouho odmítal vidět.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , Garamond
Originální název:

L'attentat , 2012


více info...

Přidat komentář

Denny456
14.11.2023 4 z 5

Knihu jsem začal během posledního útokem Hamásu na Izrael. To snad nemohlo být lépe připraveno. Příběh je velmi těžký a docela mě vzal. V téhle knize není ani jediná postava úplně normální, což mě bavilo. Jen ta kresba je trochu slabší.

BohyněKuchyně
03.10.2023 4 z 5

Izraelsko palestinské napjaté vztahy nejsou zrovna tématem, o kterém bych toho moc věděla. Proto mi přišlo zajímavé zkusit něco málo pochopit přečtením tohoto komiksu. A byla to dobrá volba. Příběh odstartuje smrtí sebevražedné atentátnice, manželky chirurga Amina. Celá kniha provází putování Amina za pravdou. Chce vědět jak se to mohlo stát. Jak je možné, že nepoznal, že jeho manželka něco takového plánuje. Celý jeho život je v troskách a jediné, na co dokáže myslet je odhalení toho, kdo vlastně byla jeho žena. Velice silný příběh.


jadwiga
18.09.2023 3 z 5

Kniha Atentát vznikla na základě knižní předlohy, v češtině s názvem Černá vdova, od alžírského spisovatele Mohammeda Moulessehoula s ženským pseudonymem Yasmina Khadra. Černou vdovu jsem nalezla v jednom antikvariátu a hned jsem si ji musela objednat. Komiks mě na ni totiž neskutečně nalákal.

Tento grafický román nás zavádí do oblasti Palestiny a Izraele, a je příběhem jednoho skvělého lékaře a jeho moderní manželky, která je v jeho očích jedinečná, až do té doby, než je, po své smrti, obviněna z atentátu v autobusu, při kterém zemřelo několik desítek lidí. Téma je to těžké a myslím, že bylo také nesmírně těžké jej převést do této grafické úpravy. Já osobně jsem ráda, že se ke mě příběh dostal a těším se na jeho doplnění netrpělivým očekáváním knižní předlohy.

katynka78
30.08.2023 5 z 5

Komiksy a grafické romány, které dostávají v dnešní době opět větší prostor, by měly být považovány za stejně hodnotné publikace jako beletrie, jelikož jejich přečtením není čtenář o nic ochuzen, ač se to na první pohled může zdát. Je to myšleno tak, že tam není mnoho textu a tím pádem je kniha přečtena rychleji. Jenomže je to jen zdání!
Kolikrát si už člověk řekl, že mu obraz řekl víc než tisíc slov? Mnohokrát a právě proto miluju i komiksy. Dovedou mi svými svými okýnky říct často víc než několik odstavců písmen.
U Atentátu to platilo dvojnásob. Nevím, zda bych vydržela číst tuto publikaci, kdyby byla beletrií, ale v tomto zpracování mi velmi vyhovovala.
Izraelsko - palestinská otázka mne zajímá už mnoho let, přiznám se, že se klonim více k židovské víře než muslimské. Proto mi nečinilo problém se orientovat v této problematice v textu. Ale je více než jasné, že pohnutky obou stran mi nemohou být blízké, když v tom nevyrůstám, takže psychologie postav byla pro mne zajímavá.
Nedokázala jsem ale i přes veškerá vysvětlení hlavních hrdinů pochopit jejich postoje, ač jsem se snažila a jen jsem se utvrdila v tom, co si pořád myslím a ani tato kniha můj názor nezměnila.
Ani jedna strana nechce ustoupit, za svoje přesvědčení již tolik generací obou stran zaplatilo vysokou daň a nemá to světlo na konci tunelu. A ač se někteří snaží o klidnější život, tak stále je plno zastánců starých pravd a křivd, že ten konflikt stále trvá a asi trvat bude. Atentát zkrátka ukazuje postoje obou stran, ztráty obou stran, ale neukazuje cestu ven.
Rozhodně je to ale příběh, který ukazuje, jak to tam bylo, je a asi ještě dlouho bude. A nic to nepřináší, alespoň očima Evropanky, to nic nepřináši, jen smutek a beznaděj. Jenomže oni mají jiné myšlení než my.
Rozhodně doporučuji přečíst, je to poučné, mnohé to ukazuje, vysvětluje. Ale chce to číst ve chvíli,kdy na to budete nachystaní a mít na to sílu.

Knihotyna
02.08.2023 5 z 5

Co se mi honilo hlavou při čtení:
- je dobré mít před čtením aspoň nějaké znalosti o Izraelsko-palestinském konfliktu - aspoň já jsem to, co jsem dokázala ze své hlavy vydolovat ze svých dějepisných seminářů ocenila
- dostáváme se do úplně jiného světa, pro Evropana možná nepředstavitelného
- setkáváme se s mnoha lidmi - s mnoha povahami, názory, cíli, sny a boji (ať už těmi vnitřními nebo vnějšími)
- přicházení o rozum, upnutí se k něčemu tak moc, že si nechci nechat pomoc (i když mi mnozí radí opak)
- ztráta identity - kde jsem doma a kdo vlastně jsem?
- pochopení ostatních
- detailní vyobrazení emocí - po grafické stránce výborné!

Jsem ráda, že jsem si knihu půjčila a přečetla, ale znovu už se do ní nejspíš nikdy nepustím. Je to velmi silné čtení - možná ne pro slabší povahy - s historickým i aktuálním kontextem.

jahlina
20.07.2023 4 z 5

Ke čtení mě nalákala především zajímavá zápletka. Přiznám se, že celá problematika palestinsko- izraelských sporů mi přijde značně komplikovaná. Takže mi vyhovovala forma grafického románu, která mi umožnila na relativně malé ploše pojmout celý příběh a poskytla mi zjednodušený náhled na celou situaci. Mohla jsem jen obdivovat odhodlání Amina, s jakým se pustil do pátrání i za cenu vlastního ohrožení. Sám musel přehodnotit vlastní předsudky a pohled na realitu.
Zároveň je tu ta lidská rovina, kdy se Amin musí poprat s bolestí, zklamáním a zmatkem v duši ve chvíli, kdy zjistí, že člověk, se kterým sdílel život, byl někým jiným. Tahle rovina příběhu možná v komiksové podobě tolik nevyniká. Ale přesto z toho byla cítit.
Jsem moc ráda, že jsem si Atentát ke čtení vybrala a rozhodně tento komiks doporučuju. Možná vás naláká i k přečtení románové předlohy.

KnihománieN
15.07.2023 3 z 5

Osobně se začínám stávat fanynkou grafických románů. Baví mě především tím, jak dokáží přes obrázek přenést emoce téměř ve stejné míře jako román. A navíc jsou jednoduchým prostředkem jak začít číst a naučit tak ostatní dosud nečtenáře.
Teprve podruhé se v knize setkávám s nastíněním tématu Izraelsko-palestinský konflikt (poprvé to bylo v románu Všechny řeky, který vám určitě doporučuji), o kterém by se rozhodně mělo mluvit více. Proto jsem vděčná, že právě v Atentátu je poukázáno na nenávist kvůli občanství a náboženskému vyznání. Jsou to nepředstavitelné věci, které se dějí a které mě upřímně děsí.
Ovšem více než k tomuto konfliktu pronikáme k tématu teroristických útoků konkrétně sebevražedný atentát. Manželka hlavního hrdiny Amina, Palestince, který žije v Izraeli, je atentátnice, která spolu se sebou připravila o život další desítky lidí. Tam příběh ale teprve začíná, protože Amin pátrá po tom co jeho ženu k tomuto činu vedlo a snaží se ho pochopit, ale při hledání pravdy se zaplétá do nebezpečných sítí z násilí, předsudků a skutečné reality.
Zvažte zda máte žaludek na toto téma, jelikož pouliční rvačka Izraelců a napadání nevinných je to nejmenší co vás při čtení potká. Mnohem náročnější je pak vstupování hlouběji do prostředí zapřisáhlých muslimů a jejich myšlenek o obdivu této smrti. Násilí je tedy na každém rohu
Jako příběh je Atentát velmi silný a snadno otřese vaším světem.
Jeho stavebním základem jsou kresby jednoduššího rázu, které ale skvěle podtrhují atmosféru a přesně pasují k příběhu Amina.
Rozhodně mi z této knihy tedy nebylo lehko, konec jsem vůbec nepředpokládala takto a chvíle zmatení střídalo zděšení. Doufám tedy, že Atentát neunikne vaší pozornosti. Za sebe bych ale doporučila například grafické romány V šedých tónech nebo Fotograf z Mauthausenu ty se mě dotkly o něco víc.

Ann1307
07.07.2023 3 z 5

Grafický román, který zachycuje zoufalství doktora Amina Džafaariho, jehož žena spáchala sebevražedný útok.
Amin nejprve ničemu nevěří, jeho manželka byla přece moderní žena, která ani nebyla aktivně věřící. Jenže když zjistí, že svou ženu vlastně asi vůbec neznal, začne pátrat po vysvětlení. Jde za ním i přes hrozby a výhrůžky lidí, se kterými není radno si zahrávat.

Velmi silné téma, které mi ale v této formě bohužel nesedlo.
Bylo to celé velmi chaotické. V příběhu je mnoho postav, které se vždy jen mihnou na scéně a zmizí. Snaha se v nich zorientovat mi dost komplikovala si příběh naplno prožít.

Téma, zápletka a celkově příběh super, ale zpracování v tomto případě dost srazilo hodnocení. :(

Áňa 998
03.07.2023 5 z 5

Poslední grafický román, který tu pro vás mám na doporučení je Atentát. Jedná se o kousek, který byl vytvořen podle románu Yasminy Khadry. Pokud knihu neznáte, nic si z toho nedělejte. Kniha u nás v českém překladu nevyšla.
.
Což mi přijde škoda, protože příběh je to neskutečně silný a bude ve vás ještě dlouho rezonovat. Zároveň, možná byste si měli promyslet, jestli máte žaludek na téma sebevražedných atentátníků.
.
Hlavní postavou ale není atentátník. Je jí chirurg Amin Džafaari, který pochází z Palestiny a žije v Tel Avivu. Jeho žena Sihám je nenápadná, až do doby, kdy ji Amin nalezne mezi oběťmi atentátu. Brzy se ale dozvídá ještě krutější pravdu - Sihám je odpovědná za atentát.
.
Pak začíná pátrání po tom, co Sihám vedlo k tak hroznému činu. Amin putuje po různých městech, setkává se s různými lidmi a hledá pravdu. A my jsme svědky toho, jak se mu jí daří najít.
.
Grafické zpracování je takové hrubší, ale k příběhu sedí. Co se týká příběhu, nemůžu srovnávat s originálem. Je to silný a neskutečný příběh, u kterého jsem si s čtením dávala na čas. Nedokázala jsem u něj nemyslet na to, jak strašné téma to je.
.
Pokud chcete grafický román na zamyšlení a na to, abyste ho jen tak nedostali z hlavy... Tady ho máte, jen pozor, promyslet si, zda je to to pravé pro Vás.

Mojepočteníčko
29.06.2023 4 z 5

Grafický romány v mojí knihovně by se daly spočítat na prstech jedný ruky. Ať je to, jak chce, příběhy mám nejradši v klasický podobě - text v kapitolách, eventuálně nějaká ta ilustrace. Nicméně, změna je život - říká se to tak, ne?

Městem otřese sebevražedný atentát. Amin Džaafari, palestinský chirurg, objeví mezi zraněnými těly i svou vlastní manželku. Tato skutečnost je pro něj zdrcující tím víc, že se později ocitá u výslechu, kde zjišťuje, že sebevražedným atentátníkem je právě ona. Proto se rozhodne zjistit, kdo nebo co ji k tomuto činu přivedlo.

Nečekejte ode mě odborný komiksový zhodnocení. V tomhle směru jsem absolutně nepolíbená. Zaujalo mě zajímavý téma (nemám s ním žádnou literární zkušenost), líbilo se mi grafický zpracování, závěr byl nepříjemně překvapivý a pocitů jsem v sobě měla při čtení spoustu. Napětí, strach, bolest, uvědomění si,...že je to všechno vlastně reálný.

Doporučuju a moc děkuju do nakladatelství @albatrosmedia za poskytnutí recenzního výtisku

nada3314
27.06.2023 4 z 5

Na kolik známe své nejbližší? Anotace prozrazuje vše důležité, co bychom před začátkem čtení příběhu o palestinském chirurgovi Aminu Džaafarovi měli vědět, netřeba nic doplňovat, aby nevznikly spoilery.

Já jsem se zamilovala. I když jsem převážně čtenář beletrie, tak pro zpestření a doplnění znalostí jsou tyto komiksy skvělé. Jsem si jistá, že bych se ke klasickému čtení románu nikdy nedostala. Čtenář se za krátkou dobu ponoří do příběhu a obohatí si své znalosti. Moc se mi líbí zpracování tohoto grafického románu, krásné obrázky celý děj hezky doplňují.

I když téma je teda šílené, nikdy by mě nenapadlo, že i jen přes obrázky se dá přenést tolik emocí. Místy fakt kruté a nelítostivé. V polovině jsem knihu musela odložit, jak mě dostala. Chvilku jsem si dala pauzu a pak jsem dočetla na jeden zátah. Věřím, že otrlejší čtenáři zvládnou v pohodě najednou.

I tentokrát rozhodně doporučuji a knihu si s radostí vystavím ve své knihovně.

Sabča92
25.06.2023 4 z 5

Grafické romány mám v oblibě, a jelikož mě zaujala anotace novinky, rozhodla jsem se do příběhu pustit. Čekala jsem, že se nebude jednat o snadné čtivo, ale asi jsem od knihy čekala něco víc. Atentát je grafický román zpracovaný podle románu Yasminy Khadry, který v českém překladu vyšel pod názvem Černá vdova. Román čítající necelých tři sta stran je jistě těžkým čtivem, stejně jako tomu bylo i v případě grafického románu.
Hlavní hrdina Amin je chirurg, který podle prvních stran působí spokojeně a šťastně, když se mu zničehonic život obrátí vzhůru nohama. sám se musí zodpovídat policii, ostatní lidé na něj hledí skrz prsty, a navíc ho sžírá potřeba zjistit, jak se z jeho ženy stala atentátnice. Jak je možné, že si ničeho nevšiml? Románu se jistě nedá upřít, že obsahuje neuvěřitelně silné téma, které se mi těžko četlo. Asi jsem ráda, že jsem nesáhla po románově předloze, ale po grafickém románu, neboť by mě původní podoba jistě zasáhla víc.
Co se týče pozadí, do kterého hlavní hrdina postupně proniká, jsem zděšená. Nedokáži pochopit, jak se něco takového může ve společnosti stát. Jak někdo může podobně smýšlet, že ve smrti dalších nevinných lidí vidí nějaký smysl.
Atentát zvládnete přečíst za jedno odpoledne, přesto ve vás bude ještě dlouho po dočtení rezonovat.

veruptackova
20.06.2023 3 z 5

Už jsem párkrát zmiňovala, že nejsem velkou čtenářkou komiksu, přesto jsem tento měsíc přečetla už tři, které mě zaujaly svým přesahem a tématy, které zpracovávají. Fotograf z Mauthausenu se mi i přes hrůzy, které zachycuje, líbil. V šedých tónech jsem našla skvělé zpracování oblíbeného příběhu Ruty Sepetys a jako poslední na řadu přišel Atentát, který mě svou anotací lákal naprosto nejvíc. Ale bohužel musím přiznat, že pro mě byl trochu zklamáním.

Atentát má skvělý námět, příběh je to rozhodně zajímavý, ale zpracování mi tentokrát moc nesedlo a asi by mě více nadchla samotná knižní předloha, protože v komiksové verzi bylo na můj vkus až moc obrázků na úkor textu, který by pravděpodobně vyvolal více emocí. Což je podle mě opravdu škoda, protože příběh, který komiks zachycuje, je rozhodně silný. Přesto vím, že Atentát sklízí v poslední době v recenzích spoustu chvály, takže pokud vás zaujal, rozhodně ho vyzkoušejte a udělejte si vlastní názor.

eva3992
18.06.2023 4 z 5

V příběhu se ocitáme v Izraeli, kdy chirurg Amin ošetřuje zraněné po sebevražedném atentátu. Mezi nimi objeví i svou ženu. Další šok utrpí ve chvíli, kdy se dozví, že právě jeho žena byla sebevražedným atentátníkem. Amin se rozhodne zjistit, kdo jeho ženu přesvědčil a zradikalizoval.

Hned od začátku se dočkáte silného příběhu, je to smutné, kruté a bolavé. Pro nás až nepředstavitelné téma izraelsko-palestinských konfliktů. Je skvělé, že nám kniha ukáže něco, co pro nás může působit hodně vzdáleně.

Jelikož nejsem fanoušek komiksů, obávala jsem se, zda vážné téma nebude působit zvláště v obrázkové podobě. Ale právě naopak. Ilustrace skvěle doplňují atmosféru a mé emoce pracovaly naplno. Celou dobu mi bylo při čtení úzko a četla jsem se zatajeným dechem.

Rozhodně příběh, který stojí za to si přečíst.

lena.o.knihach
16.06.2023 3 z 5

Palestinský chirurg Amin Džaafari zažívá den jako z noční můry. V centru Tel Avivu došlo k sebevražednému útoku a on se snaží zachránit co největší počet zraněných. Když se dozví, že atentátnicí byla jeho žena, zhroutí se mu celý svět.
Amin se rozhodne zjistit, kdo jeho ženu zradikalizoval a co ji ke strašlivému činu vedlo.

Tato komiksová adaptace je zpracovaná podle románu Yasminy Khadry, který vyšel v roce 2007 i v českém překladu pod názvem Černá vdova.

Já jsem za grafický román moc ráda, protože kniha by mě v tomto případě moc nezaujala. Příběh to byl neuvěřitelný a je škoda, že tu nejsou žádné vzpomínky hlavní postavy na dobu před strašlivou událostí, aby i čtenáři mohli poznat atentátnici a udělali si o ní obrázek.

#spoluprace @albatrosmedia

ivousekk
16.06.2023 4 z 5

Moje premiéra s grafickým románem. Teda smekám, celé to nakreslit, to je parádní výkon. Co se děje týče, drsné, nejdřív šok, pak otázky a pátrání a ten konec... Jen těch postav a jmen, těch bylo příliš a ztrácela jsem se v nich.

mag097
08.06.2023 4 z 5

Čekala jsem, že tenhle příběh bude silný, ale naprosto to předčilo moje očekávání. To, co se dělo po atentátu bylo šílené .... policejní výslechy, nenávist okolí ... bylo mi Amina tak neuvěřitelně líto a čím více stránek jsem přečetla, tím větší úzkost jsem cítila.

I když by někdo mohl říct, že je to jen "obrázková knížka o 160 stránkách", ve mě osobně bude tento příběh rezonovat ještě dlouhou. Ilustrace totiž naopak celý můj prožitek umocnily.

Bylo tam sice pár míst, kdy pro mě příběh lehce ztratil ten počáteční drive, vždycky se pak ale stalo něco dalšího a já netrpělivě otáčela stránku za stránkou.

Zároveň bych ještě uvítala třeba i retrospektivní pohled do vztahu Amina a jeho ženy, přece jen mi pořád vrtá hlavou, že si ničeho nevšiml a zároveň jsme se toho o ní dozvěděli strašně málo.

Kudlanka03
07.06.2023 3 z 5

Graficky zpracovaný román podle Yasminy Khadry.
Tento příběh mi moc nesedl. Nešlo o grafické zpracovnání, ikdyž je pravda že to byla asi kombinace. O čem to ale je?
Pojednává se tu nečekaně o atentátu a o tom, co může způsobit tajemství a jak to nakonec může dopadnout, zvlášť, když jste palestinský chirurg. Ovšem ne všude je to výhoda. Ne všude najdeš pochopení a někdy ani když to chceš, nechápeš, proč se věcí dějí tímto způsobem. Otázek mnoho, nalezne Džaafari co hledá, nebo je to jen boj s větrnými mlýny?
Posuďte sami.
Za knihu děkuji @albatrosmedia v rámci spolupráce.

Magdalenkačte
05.06.2023 4 z 5

Grafický román Atentát je příběh chirurga Amina Džaafari, jeho krásné ženy Sihám a jednoho velkého tajemství.
Když doktoru Aminovi končí směna v nemocnici, ozve se městem Tel Aviv výbuch a do nemocnice je přivezeno několik těžce zraněných.
Krátce po té je Amin požádán, aby identifikoval jedno velmi poničené tělo a on s hrůzou potvrzuje, že je to jeho žena.
Následně mu policie sdělí, že právě ona byla tou atentátníci, která svým činem zabila 19 lidi.
Amin si klade otázku proč a kolik toho vlastně o své milované ženě nevěděl. Začíná pátrat na vlastní pěst a jde mu doslova o život.
Povede se mu zjistit, proč se Sihám takto rozhodla ukončit svůj život nebo co nebo kdo ji k tomu navedl?
Příběh je díky obrázkům tak strhující, že na jsem na konci nad knihou nevěřícně kroutila hlavou.
Provedení grafického románu V šedých tónech se mi líbilo o krapet víc, ale i tak tato kniha za to stojí. Doporučuji

Veju007
03.06.2023 4 z 5

Atentát, grafický román od @garamond_nakladatelstvi, je opravdu silným zážitkem a upřímně přiznám, neočekávaným. Nevěřila jsem totiž, že komiks může tak zapůsobit.

Příběh vypráví o lékaři Aminovi, Arabovi žijícími v izraelském Tel Avivu, který žije v blahobytu do chvíle, kdy jeho žena podnikne sebevražedný útok a nezabije nakolik desítek lidí. Aminovi se během okamžiku změní život a snaží se odhalit a pochopit, co k tomu jeho ženu vedlo.
Podniká tak několik cest za příbuznými a píchá do několika vosích hnízd naráz.

Knížku, vzhledem k formátu, samozřejmě přečtěte velmi rychle, ale zaručuju vám, že příběh ve vás bude rezonovat dlouho po dočtení.
Při otočení na poslední stránku jsem zalapala po dechu.

Atentát doporučuji všem čtenářům bez rozdílu vkusu, protože já bych po něčem takovém spíše taky nesáhla, a byla by to chyba.

Za tento ojedinělý čtenářský zážitek velmi děkuji @albatrosmedia a @my_l.m.v.e.

Štítky knihy

Tel Aviv Palestinci arabsko-izraelské konflikty komiksové adaptace

Autorovy další knížky

Loïc Dauvillier
francouzská, 1971
2012  92%Dítě s hvězdičkou
2023  76%Atentát