Astrolog

Astrolog https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340178/mid_astrolog-komedie-o-5-dejstvich-Ms4-340178.jpg 4 4 2

Komedie o 5 dějstvích. Hravá podvodnická komedie italského vědce a dramatika 16. století je představitelem renesančního žánru tzv. vzdělané komedie - "commedia erudita".

Literatura světová Divadelní hry
Vydáno: , Dilia
Originální název:

Lo Astrologo , 1606


více info...

Přidat komentář

Ronnie68
16.11.2020 4 z 5

Tohle drama jsem našla jako e-knihu ... a přemýšlela jsem, jestli to bude dobrá hra ...rozhodně mě to bavilo ... četlo se to fakt dobře ...

Jaruš7
24.04.2020 4 z 5

16. století - divadelní hra, důležitá informace - zrcadlo - pojem neznámý.
Podvodníci za ziskem neznají meze v přetvářce a zneužití lidské hlouposti. Astrolog, jenž byl tehdy zdrojem posvátné úcty, šálivými řečmi vyznajících se v konstelacích hvězd dokáže bohatého staříka přesvědčit, že lze u člověka změnit podobu, jen si vybrat jakou. Tohle se ženitby chtivého kmeta líbí natolik, že si otce své vysněné 16 leté nevěsty zatím nezvěstného přítele, nechá zastoupit u svatební dohody svým poddaným vinařem. Astrolog zatím nechá komnatu bohatě vyzdobit drahocennostmi, které banda má již v merku. Vinař kterému za tuto službu byla slíbená svatba s jeho vyvolenou, je přesvědčen, že přerod podoby se vydařil, neboť jej všichni kolemjdoucí (banda astrologa) oslovuje a zdraví novým jménem. Vžívá se do role bohatého kupce, kterého nečekaně vyplaví po ztroskotání moře. Nastává chaos a banda má úspěch, který končí zapeklitě. Rozum který jakoby nebyl, se v tom zmatku nakonec našel.
Doba divadelních her - kratochvíle XVI. století.


Štítky knihy

komedie divadelní hry italská literatura italská dramata

Autorovy knížky

Giovan Battista Della Porta
italská, 1535 - 1615
1979  75%Astrolog

Kniha Astrolog je v

Přečtených4x
Knihotéce2x
Chystám se číst1x