Astrid Lindgrenová - životopis

Astrid Lindgrenová - životopis https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/181380/bmid_astrid-lindgrenova-zivotopis-lU0-181380.JPG 4 19 9

Biografka a dlouholetá přítelkyně populární švédské spisovatelky líčí události jejího pestrého života a v něm odhaluje inspiraci ke knížkám. Právě neustálé odkazy na ně tuto životopisnou studii charakterizují a oživují. Druhá část knihy je spíše esejistická a zaměřuje se na jednotlivá autorčina díla a jejich kritické přijetí – nejkontroverzněji byla přijímána Pipi Dlouhá punčocha a Bratři Lví srdce (spisovatelka dostávala řadu dopisů, v nichž jí rodiče, pedagogové a vůbec všichni dospělí láli a děti jí děkovaly), ale ani Ronja, dcera loupežníka neprošla lehce. Tam kritici autorce vyčítali, že dětem neurčuje přesnou hranici mezi Zlem a Dobrem. Životopis je doplněn mnoha fotografiemi ze života spisovatelky a ilustracemi z jejích knížek.... celý text

Literatura světová Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Astrid Lindgren - en levnadsteckning , 1999


více info...

Přidat komentář

rozina351
13.04.2020 5 z 5

Velmi zdařilá a podrobná biografie, díky níž se vám Astrid a její knihy dostanou ještě více pod kůži. Naleznete zde mnohé interpretační klíče k uchopení jejího jedinečného díla. Já byla fascinována zejména kapitolami o švédském společenském vývoji v přístupu k dětem. V knize se okrajově setkáváme i s postavou Ellen Key a "Století dítěte" nám tak proběhne před očima téměř filmovým způsobem. Zároveň oceňuji ryzost pojmů, se kterými Lindgrenová operuje jak ve svých knihách, tak v jejím osobním životě, těmi stěžejními jsou: ukotvenost v přítomném okamžiku, pokora, respekt, tolerance, altruismus, pacifismus, humanismus, soucit, láska k přírodě, úcta. Tato biografie naprosto předčila mé očekávání.

Eivlys
14.02.2020 3 z 5

Dobře se to čte, není to vůbec nudné a místy si člověk připadá, jakoby žil současně s Astrid. Tak se někdy dá "zažrat" do děje. Co mě ale mrzí, že jejímu příbuzenstvu (především rodičům a prarodičům) je věnována značná část životopisu, ale jejímu prožitému životu nic moc. Strohá informace, že otěhotněla (chybí s kým, proč vztah nevyšel, jestli se syn někdy setkal s otcem...), že se vdala (chybí, jak se seznámili, oťukávali, jaká byla svatba, jaký byl manželský život). Jako by o tom vůbec nechtěla mluvit. Pak se najednou čtenář ocitá v Astridině pokročilém věku, kde jde většinou o díla a místa, která jsou s nimi spjata. Opět nic moc ze života. I tak ale stojí za přečtení.


Sandalkar
08.04.2019 4 z 5

Autorka si dala se psaním a ověřováním dat velmi záležet, je znát, že se s Astrid Lindgren osobně znala. Nápad se zasazováním úryvků knih kvituji, osvěžilo to text. Někdy se trochu opakovaly informace, ale celkově moc chválím, stejně jako nezaměnitelnou "švédskou" obálku.

kilometr
24.07.2017 4 z 5

Moc pěkný životopis,místy téměř strhující a místy je to zbytečné opakování věcí,které už čtenář ví.75%.

MOu598
08.07.2017 4 z 5

Četla jsem v květnu 2008. Podle mých poznámek:
Bohatě fotografiemi a kresbami vybavená životopisná knížka. Probírá od dětství, i dětství rodičů, a mládí A.L. Dospělosti již není věnována taková pozornost, až zase stáří a její bojovnosti. Rozebírá podrobně, proč, jak a z čeho vyplynula díla autorky, proč píše tak, jak píše.
Zajímavé. Spousta faktografických údajů. I spousta jmen kulturní fronty Švédska.

whale77
18.05.2017 5 z 5

Moc hezké počtení! Stejná dobrota a laskavost, jaká čiší z příběhů Astrid Lindgrenové, čišela i z vyprávění o jejím životě.
Nejzajímavější pro mě bylo čtení o pozadí jednotlivých knížek. Např. Knížka Bratři Lví srdce – zatím jsem nečetla, ale přečetla jsem si reakce zde na Databázi knih. A je zajímavé, že i dnes, v době zase o fous otevřeněší, než byla v době vzniku knihy, vyvolává stejně protichůdné reakce.
Při čtení o politické „aktivnosti“ Astrid Lindgrenové jsem se zase neubránila častým představám a srovnáváním, jak by asi AL nahlížela např. na dnešní uprchlickou situaci v Evropě. Jestli by mi i dnes byla názorově blízká (nebo jestli bych jí byla názorově blízká já, kdybych žila v „její“ době).
I když jsem od AL přečetla (zatím) jen nejznámější klasiku (Pipi, Bullerbyn a Ronju), tak si troufám říct, že je to nejlepší dětská autorka, která opravdu svému publiku rozuměla. A po přečtení tohoto životopisu jsem o svém přesvědčení ještě přesvědčenější!

qwill
25.01.2016 5 z 5

kousek z knížky:

. . . plna obdivu poslouchám o čtyřicet let později svou vnučku, jejímž idolem je Madynčina mladší neohrožená sestra Líza. V supermarketu je plno lidí, ona tlačí malý vozíček a srazí se s vozíkem nějaké paní. "Dávej pozor, děvče," napomene jí paní příkře. "Sama dávej pozor, ty trdlo," odpoví Matilda replikou, kterou si vypůjčila z knížky a zcela samozřejmě použila k vlastní obhajobě.

lucus83
08.01.2016 4 z 5

Az pri svojich deťoch som objavila Lindgrenovej úžasne knihy, z ktorych ide toľko lasky, fantázie, čara detstva.... Biografia sa mi páčila, aj keď som čakala, ze sa o nej dozviem viac. Detstvo, jej rodinne zázemie,, pribehy o starých rodičoch boli dosť podrobne rozobraté. Jej manželský zivot, nieco o jej vlastných deťoch vsak bolo v knihe rozobraté max v 10 vetách. Napriek tomu sa mi kniha páčila- bolo v nej rozobraté jej dielo- co konkrétne ju pri písaní ovplyvnilo. Bola v nej opísaná jej obrovská láska k deťom, k prírode. Ako sa 70-ročná zapojila do veci verejných, do boja za práva zvierat, detí, za lepšie životne podmienky.

květáček
29.01.2014 3 z 5

Zajímavé, zajímavé ... pěkné povídání, několik důležitých fotografií a mám konečně trošku přehled.

Štítky knihy

spisovatelé

Autorovy další knížky

Margareta Strömstedt
švédská, 1931 - 2023
2006  83%Astrid Lindgrenová - životopis
2003  80%Ve skutečnosti je díra
2006  0%Životopis

Kniha Astrid Lindgrenová - životopis je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených4x
Knihotéce14x
Chystám se číst23x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x