Astra

Astra https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/497879/bmid_astra-TWL-497879.jpeg 4 48 16

Román Astra je vynikajícím debutem, který odhaluje různé tváře jedné tajemné ženy, viděné očima deseti lidí, s nimiž se setkává v průběhu svého života. Po dětství, stráveném s apatickým otcem, snílkem, ve venkovské komuně v odlehlé části Britské Kolumbie, odjíždí Astra Brineová do Calgary, aby si našla vlastní cestu. Její život se stává studií tenké linie mezi závislostí a láskou, potřebou a touhou. Její kroky se kříží s dalšími lidmi – jsou to setkání mnohdy krátká, nicméně vždy intenzivní – kteří ji chtějí střídavě spasit, ovládnout, změnit, vtělit se do její kůže nebo před ní uniknout. Je tu kamarádka z dětství, jíž nahání strach Astřino nepředvídatelné chování; cizinec, který ji zachrání před životem na ulici, jenže se musí potýkat s vlastními démony; matka, jež si Astru najme jako au-pair v době, kdy se jí hroutí manželství; muž, který se s ní po velmi krátké známosti ožení… Všechna tato setkání odhalují nepříjemné, avšak důležité pravdy o tom, kým jsme a po čem prahneme. Zatímco sama Astra zůstává prchavou, přesto podmanivou osou, kolem níž se jednotlivé kapitoly točí, její příběh nám připomíná hluboký dopad, jaký může mít jedinec na lidi kolem sebe, a mocenské boje, jež se odehrávají ve všech našich vztazích, i těch nejintimnějších. Tento skvostně vystavěný a odhalující román zkoumá, co jsme ochotni druhým dát a co si od nich bereme a jak dobře vůbec známe lidi, které nejvíc milujeme. Kniha byla zařazena na longlist Giller Prize za rok 2021.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Jota
Originální název:

Astra , 2021


více info...

Přidat komentář

micha-ella
20.11.2023 4 z 5

Knížka zajímavá námětem, stylem i obsahem. Hlavní hrdinka mi byla od začátku až do konce protivná - holka, která každého využila a odhodila. Divím se, že některým čtenářům je sympatická. Taky se mi zdá v tom životním příběhu leccos nepravděpodobné - nemá ani základní vzdělání a přesto pak studuje na VŠ? A co třeba evidence obyvatel, zdravotní pojištění atp.? Kolem ní je hodně postav, ale velmi dobře vykreslených, nepletly se mi. Líbilo se mi to.

broskev28
17.07.2023 4 z 5

Jak už tady napsali mnozí, není to snadné ani chytlavé čtení. Ale já jsem byla lapena od prvních řádků, podobně jako třeba Ronny.
Olive Kitteridge jsem nečetla, ale tohle se mi líbilo moc. Životní kotrmelce Astry a její rodiny mě občas fascinovaly; Raymond z první kapitoly přece vůbec nebyl Raymondem z poslední! Bylo mi líto Glorie, nesnášela jsem Clodagh a obdivovala Doma i Huga. Je neuvěřitelné, v jak odlišných světech vyrůstaly Kimmy a Astra! S každým dalším oddílem knihy jsem zažívala překvapení, díky příjemnému překladu a pečlivé redakční práci nerušené tiskovými ani jinými chybami; pochvala pro nakladatelství Jota!
Kniha nebude patřit k nezapomenutelným a strhujícím literárním dílům, ale určitě stojí za přečtení a jako prvotina slibuje mnohé. Mně osobně se navíc tuze zamlouvá obálka české provenience.


kaja77
22.05.2023 4 z 5

To, že Astru poznáváme z příběhů a zážitků různých lidí v jejichž životě se mihne a čtenář si pak získané střípky informací pospojuje do nějakého výsledného obrazu o Astře, je vyloženě podobné knize Olive Kitteridgeová, kterou mám moc ráda. Kniha je příjemná, pro mě byl docela problém nějak přijmout tu odlišnou výchovu, kterou na Astře praktikoval její otec - nevím, zda to vůbec byla výchova nebo už šlo o zanedbávání.... pro mě strašné, na Raymonda jsem byla naštvaná. Další adeptka na titul "rodič roku", věčná hledačka Clodagh... to její utíkání a hledání to bylo vážně děsivé, obávám se ale, že se to občas stává. Sestra učí na ZŠ a měli tam sourozence, kteří v jednom školním roce chodili do čtyř základních škol - matka se s nimi vždy přestěhovala k novému příteli, a poté co se rozešli se stěhovali k příteli dalšímu, tím pádem i měnili školu. Chudáci děti.

EvaEma
24.04.2023 5 z 5

Tuto knihu jsem četla pozvolna. Pro mě to nebylo čtení na jeden dech. O to víc si ale knihu vychutnáte. Přestože jde o jeden příběh jedné ženy, tím, že o ní vypovídají její blízcí v jednotlivých kapitolách, skoro se kniha blíží povídkovému žánru.

Aneleh
17.03.2023 4 z 5

Kniha popisuje život jedné ženy od jejího narození až do stáří, a to takovým způsobem, že se na ni díváme očima různých lidí, kteří ji poznali. Už to je samo o sobě pozoruhodné, že vidíme, jak ji kdo vnímal, hodnotil a jak koho ovlivnila. Klíčovou úlohu sehrává pak Astry otec. Jeho nezájem o svou dceru se mu vrací v závěru knihy: "Ty jsi pro mě taky cizí člověk", říká mu, když on už ji nepoznává. Některé kapitoly byly malinko nezáživné, ale jinak je to zajímavě zpracovaný pohled na vztahy mezi lidmi.

hannina
10.03.2023 5 z 5

Tato knížka upoutá a láká k přečtení svou krásnou obálkou. A obsah tuto vnější stránku naplňuje. Astra nemá zrovna šťastný start do života. Dětství stráví na jakési komunitní farmě s k ní naprosto lhostejným otcem. Její osud čtenář sleduje a skládá z výpovědí lidí, kteří byli součástí jejích různých životních etap. Astra tedy rozhodně není kladnou hrdinkou, která by svoji životní nálož s přehledem zvládala, ale na prahu stáří dochází přece jen ke smíření a vyrovnání.

momo01
02.03.2023 5 z 5

Během čtení jsem na základě změn vypravěčů Astru litovala, nesnášela, chtěla zachraňovat, měnit. Byla pro mě zranitelná, nesympatická, milující, sobecká a vždy složitá. Nakonec jsem ale začala vnímat Astru jako opravdu silnou ženu, která překonává své překážky a učí se být tím, kým chce. Každý nás (a Astru) vidí nakonec svou vlastní optikou a přináší si vlastní soubor životních zkušeností. Vidíme barevně, ale každý má trochu jiný smysl pro barvu než ten druhý. Myslím, že to i autorka chce, abychom Astru viděli nejen, jak ji vidí ostatní, ale také abychom ji pochopili a vnímali ji mimo omezený úhel pohledu všech.

Zkuste se s Astrou také seznámit, uvidíte, koho objevíte.

"Zjistil jsem, že je daleko, daleko horší ztratit lidi, kteří ti nikdy nedávali dost, než ty, kteří ti dali všechno."

magnolia
04.02.2023 5 z 5

Nalákala mě první věta anotace a po menším otálení, jsem se hned od první stránky začetla. Ano, je to psáno v podobném stylu jako Olive K., a proto se mi to také moc líbilo. Osudy lidí, nevšední prostředí i postavy, poznávání sebe sama i ostatních..., knížka, která chytne a nepustí.

veriszv
27.01.2023 4 z 5

Astra je pozoruhodně napsaná kniha o ženě, kterou sledujeme prostřednictvím deseti lidí v jejím okolí, vždy v jiné etapě života, nicméně vlastně téměř po celou jeho dobu. Astra sama přitom dostane prostor až na závěr, v epilogu.
Bylo fascinující sledovat, jak každý má na Astru trošku jiný pohled, podle toho, kdy a v jaké situaci ji poznal. A čtenáři se tak před očima kousek po kousku skládá velice komplikovaná osobnost.
Já jsem tu četla zejména o tom, jak nás ovlivní, když od dětství nemáme nikoho, o koho se můžeme opřít a musíme se spolehnout jen na sebe.
A taky o tom, že vztahy jsou různé, jsou křehké a jsou to nejdůležitější, co máme.
Ale každý si tam může najít něco svého.
Příběh je napsán s lehkostí, i když to není nic veselého. Pokud hledáte zajímavě vystavěnou knihu, převážně o vztazích, tak Astru určitě můžu doporučit!
Jo a musím zmínit tu krásnou obálku, která je pod přebalem snad ještě krásnější.

markej
02.10.2022 5 z 5

Knížka, která popisuje hlavní hrdinku Astru, jež vyrostla pouze s odtažitým otcem na opuštěné kanadské farmě, z pohledů dalších postav.
Knížka, ve které se toho moc neděje a která vás nutí skládat si příběh sami.
Knížka, která se zabývá psychologií postav. Knížka, která se mi moc líbila a kterou doporučuju pro ty čtenáře, již nikam nespěchají, mají rádi zajímavě zpracované příběhy a čtení jako takové.
Hodnocení: 5 ⭐ z 5 ⭐

Matty_v
25.09.2022 5 z 5

Krásně napsaná kniha. Připomněla mi, jak málo toho víme o lidech kolem nás, dokud s nimi nemluvíme, pokud nemají odvahu a důvěru, aby se s námi chtěli podělit o své zkušenosti a jejich pohled na život. Pak občas vidíme jejich chování jinak, než jak bylo zamýšleno, pouze skrze naši perspektivu, optikou našich zkušeností, tužeb, obav.

jaroiva
17.09.2022 2 z 5

Strašně dlouho a špatně se mi to četlo. Několikrát jsem s tím chtěla praštit. Nakonec jsem to dočetla stylem, že když zrovna nebylo nic jiného po ruce, pokročila jsem po kouskách.
Na můj vkus je to příliš "ženské" čtení.
Nějak jsem to přelouskala až do konce, ale nijak zvláštní potěšení ze čtení mi to nepřineslo.

LadyAnn
13.08.2022 4 z 5

Čtení této knihy je poměrně náročné. Nastavuje totiž nepříjemné zrcadlo ohledně (ne)fungování mezilidských vztahů, zejména těch rodinných. Autorka umí pracovat s psychologií rozdílných postav i vykreslit atmosféru, sedí jí však spíše fragmentovitý styl vyprávění, který neklade nároky na udržení plynulosti děje. Některé kapitoly se mi líbily víc, jiné méně, ale celkově se jedná o zdařilou prvotinu.

Zuzulinka
28.07.2022 5 z 5

Skvěle napsáno! Nutí Vás to u knihy dosti přemýšlet. Kniha se mi nakonec moc líbila.

Márinka
14.07.2022 4 z 5

Lehké letní čtení to není, ale skvěle napsané. Doporučuji všem, kdo jen trochu přemýšlí o svých rodinných vztazích a chtěl by je upevnit. Více v recenzích.

Ronny
01.07.2022 5 z 5

Velmi pozoruhodně napsaná kniha, která mě vtáhla a nepustila až do poslední stránky. Doporučuji!!!