Aru Šah a koniec času

Aru Šah a koniec času https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416736/bmid_aru-sah-a-koniec-casu-5fQ-416736.jpg 4 38 38

Aru Šah série

1. díl

Dvanásťročná Aru má vo zvyku trošičku si prikrášľovať pravdu. Veď čo jej zostáva, ak chce medzi nimi obstáť? V skutočnosti žije v malom byte v budove Múzea starého indického umenia a kultúry, kde jej mama pracuje ako kurátorka. Aru pozná všetky exponáty ako vlastné topánky, až na záhadnú a „prekliatu“ lampu, ktorú má prísne zakázané rozsvecovať. Lenže keď má príležitosť blysnúť sa pred spolužiakmi... Kto mohol tušiť, aké nepredstaviteľné a strašné veci sa začnú diať?... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: , Fragment (SK)
Originální název:

Aru Shah and the End of Time , 2018


více info...

Přidat komentář

voody99
06.01.2022 5 z 5

Do téhle malé lhářky jsem se zamilovala po pár kapitolách. Je to krásný příběh plný mytologie, tohle já prostě miluji.
Proto je za mě strašně velká škoda že kniha nedostala víc pozornosti a že u nás nevyjdou další díly. :'(:'(

tomas9591
01.04.2021 3 z 5

3,5★
Knížku jsem viděl v zahraničí, zaujala mě hlavně obálkou, jednou jsem namátkově přišel do knihkupectví a byla tam! Prakticky jsem ani nevěděl, o čem přesně bude, ale šel jsem do toho. Stále si říkám, kdy mi ten dětštější humor bude víc vadit, to se tu trošku stalo, nicméně jsem s tím počítal, když už jdu do dětské knihy.
Jak se píše na začátku, je to, podle mě, velké přiblížení hinduistické mytologie. Mytologie není nikdy dost a já na ni v knihách které čtu narážím víc a víc, i když to vůbec nečekám a mám z toho radost, jelikož to v té knize ne každý uvidí. Hinduistická mytologie je neskutečně rozmanitá stát od státu, myslím si, že je v knížce moc hezky zpracovaná, mně se vyjasnily některé názvy a pojmy, které jsem někde zaslechl a byly mi přiblíženy, na dětskou knihu možná až moc. Aby to bylo dětem lépe přiblíženo, bylo něco pozměněno za vtipnější, aby se děti zasmály.
Nicméně se v knize setkáváme například s šikanou, ztrátou rodičů. O vážné témata není nouze, je to samozřejmě podáno mírněji.
Mám i pár citátů, které se mi moc líbily. Ač je kniha, na dětskou knihu, poměrně tlustá, četla se díky větším písmenkům dobře a lehce, takový odpočinek.
Opět si mě kniha získala něčím svým, jednou konkrétní věcí. Je poukázáno na to, že
SELHAT NENÍ SELHÁNÍ
Tohle se mi moc líbilo, zvlášť v dětské knize. I to, že člověk vše neudělá tak jak chce, tak jak chtějí ostatní, že to tak nakonec nedopadne a jsme smutní, není konec. Nakonec je to totiž možná ta nejlepší cesta.


MikiJura
24.02.2021 4 z 5

Tato knížka mě upoutala mou pozornost na první pohled a to díky nádherné obálce. Úžasná ilustrace s překrásnými barvami, která má pohádkový nádech si hned získala mou pozornost. Znak doporučení od Ricka Riordana (autora série Percy Jackson) byl jen dalším plusem pro tuto knížku. Po přečtení krátké anotace bylo rozhodnuto. Ta knížka prostě musí jít se mnou domů.
Hlavní hrdinka je dvanáctiletá dcera kurátorky muzea, která spolužákům lže až se jí od pusy práší. Přikrášluje si realitu, aby jí ve škole plné dětí z bohatých rodin, kteří bydlí v luxusních domech a jezdící na exotické dovolené, neopovrhovali. Aru totiž nic z toho nemá, i když její matka často cestuje po světě po archeologických vykopávkách.
Lež má však krátké nohy a její lhaní jednou vyplave na povrch. Ve snaze zachránit si reputaci, rozsvítí starobylou prokletou lampu. Nemyslela si, že by se mohlo opravdu něco stát, ale opak byl pravdou. Aru vypustila démona z mýtů, Spáče. Má tak pouze sedm dnů, aby napravila svoji chybu a zachránila tak svět. Dozvídá se nejenom pravdu o tom, že všechny mýty jsou pravdivé, ale i o sobě samé. Je totiž reinkarnací jednoho ze známých hrdinů Pánduovců. Na pomoc jí přichází její duchovní sestra, další z Pánduovců, Mini a holub Vrk. Tato různorodá trojice se vydává najít tři předměty, které jim pomůžou přemoci Spáče. Jejich putování je zavede do cizího světa, mezi bohy indické mytologie a další bájné tvory, …
Aru Šah a konec času je první kniha ze série Aru Šah, která se zakládá na indické (hinduistické) mytologii. Už jen tímto námětem kniha vyčnívá. Pro většinu to bude asi něco nového, něco v čem se neorijentuje. Líbí se mi, že s reinkarnací, která je pro toto náboženství typická, autorka pracuje a nemá tam jen tak vyvolenou hrdinku. Za to určitě dávám plus. Je to zajímavé počtení. Avšak i přes snahu Roshani Chokshi všechno jednoduše a výstižně podat mám obavy, že díky volbě hinduistické mytologie může být pro cílovou skupinu čtení náročnější. Nicméně autorka s tím počítala a na konci knihy je slovníček se stručnými charakteristikami, za což jsem byla i já občas dost vděčná při čtení.
Dalšími věcmi, které bych chtěla vypíchnout byla místa, která v průběhu knihy hlavní trojice navštívila. Byla zajímavá a neokoukaná, i když v kombinaci s dějem jsem se občas neubránila tomu, připomínce na Percyho Jacksona, ale nebylo to nic, co by mi vadilo a nebylo to nijak často. Zajímavý byl i způsob plynutí času, který si v žádné knize, kterou jsem v nedávné době četla nevybavuji.
Když knížku vezmu jako celek, tak na začátku mi chvíli trvalo, než mě knížka pohltila, ale pak mě chytla a nepustila. Je napsána velmi svižně a čtivě. Je to velmi milé čtení proložené dávkami ironie s originálními postavami. Aru se svými hláškami, Mini a její přehnaná zodpovědnost a uváženost na její věk. Hlavní hrdinky měli své nedokonalosti a toho si opravdu cením. A nesmíme zapomenout ani na holuba Vrka, který byl už zajímavý jen tím, že měl podobu holuba a jeho mrzoutský postoj se mi ta hrozně líbil. Jedná se o odpočinkové čtení, které doporučuji však číst v klidném prostředí díky mytologii a výrazům v ní použitých. Rozhodně bych ráda viděla překlady i zbylých pokračování do češtiny. Knížka více méně moje očekávání naplnila, takže si myslím, že čtyři hvězdičky si opravdu zaslouží.

Vanya
14.12.2020 3 z 5

Byla to hezká knížka ale občas to bylo pěkně zamotaný.

gryffin
29.09.2020 5 z 5

Snad vyjdou i další díly. Indickou kulturu mám rád.

Medasek
03.08.2020 3 z 5

No, nebyla to špatná knížka, ale je škoda, že je to v podstatě Riordan přes kopírák. Úplně mi připomínala Rudou pyramidu, ale jediný rozdíl byl v mytologii, a že v této knize byly obě hlavní postavy holky.

AgnessN.R.
26.12.2019 5 z 5

Mně se knížka tedy líbila. Jasně na Ricka Riordana to úplně nemá, ale ráda se dozvím něco nového zábavnou formou, což se povedlo a trošku jsem zmenšila okno, které mám , co se týče indické mytologie :D
Možná je to tím, že jsem si od knížky moc neslibovala, ale příjemně se četla a člověk si u ní odpočinul. Je pravda, že je dost podobná Percymu a v podstatě autorka změnila jenom hlavního hrdinu v hrdinku a příběh zasadila z řecké do indické koleje, ale ráda jsem si tuto knížku přečetla a překvapivě mi to ani moc nevadilo.

Veruu95
05.11.2019 2 z 5

Krásná obálka, anotace se mi také líbila - z těchto důvodů jsem po knize sáhla.
Ale zpracování mě příliš (vlastně tak nějak vůbec) neoslovilo a knihu jsem ve třetině odložila.

Alex.Barunka
02.10.2019 3 z 5

Když jsem od této autorky četla knihu The Star-Touched Queen, slíbila jsem si, že už si od ní pro jistotu nikdy nic nepřečtu. Asi jsem v životě nečetla nesmyslnější knihu, která nemá žádnou myšlenku a je nesmírně zmatená, bez energie a jakýchkoliv nosných pilířů.
Pak ovšem přišla značka Ricka Riordana, pod kterou publikují autoři, jež si kladou za cíl vzdělávat nejen mladé čtenáře v oblasti různých mytologií. A to je taky jediný důvod, proč jsem do toho šla.

Jestli si myslím, že autorka stále neumí psát? Popravdě těžko říct, protože tato kniha je kopií Zloděje blesku jak vyšitá. Představte si Percyho Jacksona s indickou mytologií a v hlavní roli ženskou hrdinku. Mělo to vlastně všechno to, co má Riordan - vtip, stereotyp, akci. Ale mělo to i něco, dá se říct jiného. Hlavní hrdinka není zrovna sympatická a to, že má božského rodiče bere asi tak, jako kdyby na snídani dostala rohlík...

Svůj účel to plní náramně, ne že ne. Ale pořád tomu hodně chybí.

Aivinka
12.09.2019 5 z 5

Moc hezká, odpočinková četba. V některých chvílích mi připomínala Percyho Jaksona pro dívky. Moc zajímmavý nápad. Knihu jsem si moc užila, vřele doporučuji všem milovníkům pohádek.

Štítky knihy

pohádky pro děti fantasy pro děti

Autorovy další knížky

Roshani Chokshi
americká, 1991
2020  72%Zlatí vlci
2019  78%Aru Šah a konec času