Arthur Conan Doyle v roli obhájce: Proslulý autor detektivek zasahuje ve skutečném případu otřesné vraždy

Arthur Conan Doyle v roli obhájce: Proslulý autor detektivek zasahuje ve skutečném případu otřesné vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492314/bmid_arthur-conan-doyle-v-roli-obhajce-p-WGD-492314.jpg 4 15 6

Arthur Conan Doyle vyšetřuje šokující vraždu Byla to jedna z těch neblaze proslulých vražd své doby. Vyvolala rozruch v celé Británii začátku dvacátého století a zanedlouho i ve světě, protože oběť patřila k vyšším kruhům, zločin byl spojen se ztrátou diamantů, pátrání vedlo za oceán a vychytralá služebná věděla daleko víc, než se rozhodla říci. Jak napsal sir Arthur Conan Doyle v roce 1912, „byl to ten nejbrutálnější a nejotrlejší zločin, jaký se kdy zapsal do oněch ponurých pramenů, jež poskytují kriminologovi látku k bádání“. Nicméně navzdory osudovému dramatu a tisícovkám slov, jež o něm Conan Doyle napsal, nebyl příběh této vraždy smyšlený. Šlo o skutečný případ, vraždu, pro kterou byl nevinný člověk stíhán, postaven před soud, usvědčen a málem oběšen.... celý text

Detektivky, krimi Literatura faktu Historie
Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Conan Doyle for the Defense: The True Story of a Sensational British Murder, a Quest for Justice, and the World's Most Famous Dete , 2018


více info...

Přidat komentář

Fidibus
08.02.2024 5 z 5

(SPOILER) Tak tohle mne opravdu překvapilo - jedná se o odhalení případu justičního omylu v Británii, něco jako hilsneriáda. Příběh vysvětluje okolnosti vraždy, vytipování a zatčení údajného viníka, jeho proces a vězení a nakonec boj o spravedlnost, do které se zapojil i A. C. Doyle a je mu zde spolu s jeho Sherlockem Holmesem věnována také část. Je vysvětlen souboj kriminalistických metod, což mi přišlo hodně zajímavé. Nevinně 18 let pykající je drsným poučením na téma spravedlnost. Doporučuji, ale je to pro silné žaludky.
Poslech jako audiokniha na ČRo.

stoun25
06.01.2024 5 z 5

Dobré, zajímavé a hlavně poučné...


Kopta
05.01.2024

Audio ČRo: Moc mě to neuchytilo.

olga8832
02.01.2024 5 z 5

Velmi zajímavá kniha. Nejen o spisovateli A. C. Doylovi, také o způsobu života jeho doby a hlavně o tom, jak snadno se člověk dostal do soukolí a neměl odvolání, neuvěřitelné.
A Doylovi zásady jsou fakt zajímavé ;-) Nevím, co je zde správné, zda lpění na zásadách nebo spíš přejít některé malichernosti... knihu rozhodně doporučuji ;-)

tereza1198
01.01.2024 4 z 5

Četla jsem Arthur & George. Další kriminální případ, kde odsoudili muže jen na základě domněnek, falešných důkazů a toho, že byl napůl Ind. I jemu Arthur Conan Doyle nakonec pomohl. Tak si říkám kolik nevinných lidí bylo v Anglii odsouzeno. Tito odsouzení neměli žádného slavného spisovatele, který by se v případu šťoural a tak je semlel systém. Zajímavá kniha, která nás seznámí s fungováním tehdejší kriminalistiky a soudního systému. A je to celkem děs.

sgjoli
23.10.2022 4 z 5

Když jsem tuto knihu brala do ruky, bůh ví proč jsem byla přesvědčená, že se jedná o klasický román. Až v průběhu čtení mi došlo, že se jedná o literaturu faktu. Zprvu jsem z tohoto zjištění byla lehce roztrpčená, ale vlastně si za to mohu sama, že jsem si to sama nezjistila dříve - není to chyba knihy.
Ve výsledku jsem ale moc ráda, že jsem si knihu přečetla. Jedná se o vcelku precizně a detailně zpracovaný případ neprávem odsouzeného muže, do jehož obhajoby se Conan Doyle aktivně zapojil - způsobem, který korespondoval se způsobem, jakým Doylův slavný hrdina Holmes vyšetřoval své případy. Přiznám se, že jsem netušila, že Doyle se ve svém životě skutečně zabýval i reálnými, skutečnými případy, ale tato kniha mne dost dobře vyvedla z omylu.
Autorka, vycházející při psaní z celkem značného množství dohledatelných dokumentů, zároveň předkládá čtenářům obraz doby, co se týká jak historie kriminalistiky té doby, ale také dobového vnímání zločinu, policie atd. ve společnosti. Reálie jsou to dozajista zajímavé - pro mne to zobrazení doby přineslo dost zajímavých informací, které pro mne byly nové - místy překvapivé, místy pobuřující. Nedělám si iluze, že by veškeré aspekty policejního a soudního aparátu byly v minulosti dokonalé, což tato kniha dost dobře dokládá. Nicméně ta vykonstruovanost, s níž se člověk v tomto případu setkává, mne v některých bodech docela zaskočila.
Kniha sama o sobě je psaná velmi čtivě a přehledně, hodně v souvislostech a docela zeširoka, takže čtenář si ten obrázek udělá vcelku celistvý. Pokud je tedy tohle téma něčím, co vás zajímá, určitě mohu za sebe doporučit.

Štítky knihy

skutečné kriminální případy

Autorovy knížky

Margalit Fox
americká, 1961
2022  87%Arthur Conan Doyle v roli obhájce: Proslulý autor detektivek zasahuje ve skutečném případu otřesné vraždy

Kniha Arthur Conan Doyle v roli obhájce: Proslulý autor detektivek zasahuje ve skutečném případu otřesné vraždy je v

Přečtených23x
Čtenářské výzvě3x
Knihotéce7x
Chystám se číst7x
Chci si koupit5x