Arizona

Arizona https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/452147/bmid_arizona-xur-452147.jpg 4 16 4

TRAMPSKÝ ROMÁN. Sugestivní, čtivý a stylově zajímavý román, jehož dějovou zápletkou je konflikt trampů s oficiální mocí – ten je odrazem dobových událostí, kdy uvedení filmu „Osada mladých snů“, který parazitoval na myšlenkách trampského hnutí, vzbudilo protestní demonstrace autentických trampů. Kniha je však hlavně projevem touhy mladých lidí po širokých svobodných obzorech a po návratu k přírodě – obojí je samozřejmě mimořádně aktuální. Je příznačné, že autor Jaroslav Jan Paulík (profesor filologie, publicista a filmový kritik, účastnil se zrodu trampských osad u nás a psal i trampské písničky) byl po atentátu na Heydricha r. 1942 zatčen gestapem a odsouzen k smrti. Po třech letech věznění se sice dožil osvobození, ale v květnu 1945 na následky věznění umírá. Trampské hnutí si letos připomíná 100. výročí vzniku, i proto (ale nejen proto) knížku vydáváme.... celý text

Přidat komentář

roman9739
06.07.2021 2 z 5

Nějak jsem se do této knihy nedokázal dostat....

UPDATE 11/7 - poněkud jsem svůj původní komentář odflákl, tak se to v update pokusím napravit.
Není to bůhví jaká knížka, titul První trampský román mnohé napoví - je syrový, těžko čitelný, podivně strukturovaný, prostě prvotina...
To je samozřejmě jistá nadsázka, lítost z velkého očekávání.
Ale přece jen, něco v tom románu je: jisté podivno doby, fascinace svobodou, odhalování původní přírody; jakoby první trampové byli objevitelé toho, co předchozí generace zcela míjeli, považovali za samozřejmost i překážku.
Skoro bych řekl, že vznik trampského hnutí kopíruje společenskou a akademickou proměnu ve vnímání přírody, která jež není jen objektem zkoumání a dokazování, ale nově se jí přisuzuje i jistá neproniknutelná záhadnost, věčnost, trvalost, velkorysost, se kterou každé jaro začne bujení, bez ohledu na stav lidského drásání.
K takovým myšlenkám mne přivedl tento román, který se mi sice nelíbil, ale opět posunul mřížku vnímání a to se cení u každého titulu.

petrarka72
26.06.2021 5 z 5

Okouzlující líčení opojení svobodou, dálkou, přírodou, kamarádstvím... Překvapivě moderně napsaný román s vytříbeným jazykem a mnoha metaforami, mezi Bohatýrskou trilogií, Jackem Londonem a Lvem Tolstým.


Marla
19.12.2019 5 z 5

Saturninova ironie, dobrodružství šesti trampů, poetika rozmarného léta i nihilismus ruských autorů. Ano, opravdu to není kotlíkárna.

kilometr
25.11.2019 3 z 5

Trvalo dlouho,než jsem se touto knihou prokousal.Některé pasáže čtivě poetické,ale celkově vzato mně tento trampský příběh neoslovil.50%.