Ari

Ari https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57381/ari-57381.jpg 3 22 2

Devatenáctiletý hrdina románu Loaded Ari nemá v úmyslu měnit svět. Má dost starostí sám se sebou. Nejenomže je potomkem řeckých emigrantů a na první pohled se odlišuje od většinové populace, ale je také gay, což ho odcizuje od jeho vlastního etnika. V melbournských barech a klubech sice Ari jen těžce hledá svou identitu a štve ho celý svět, ale v jednom má jasno: středem jeho zájmu jsou drogy, sex a rock & roll. Tsiolkasova kniha vychází z teoretických pozic tzv. queer studies, které jsou na západních univerzitách rozvíjeny jako obor od konce osmdesátých let.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Loaded , 1998


více info...

Přidat komentář

Dáduše
10.11.2019 3 z 5

Nevědomky jsem si vzpomněla na beatniky,beatgeneration...jít proti tradici, být nekonformní, zkoušet drogy, jít proti proudu, scházet se, v tomto případě, ne v kavárně, ale v jednom klubu. Jinak se mi děj docela táhnul. Mladý člověk, který vůbec neví, co se svým životem, ale vlastně to ani vědět nechce. Denní zážitky se opakují až monotónně.

Jizi
20.07.2018 3 z 5

"Po zbytek svýho života budu souložit, poslouchat hudbu a dívat se na filmy. Tady jsem, žiju svůj život. Nezamiluju se, nezměním ani ň, a až umřu, ani pes po mně neštěkne. Můj epitaf; spal, jedl, píchal, chcal, sral. Běžel, aby unikl dějinám. To je jeho příběh.
Zmáčkni stop. Kazeta je u konce." (s. 210)
Jeden den v životě devatenáctiletého Ariho, australského Řeka žijícího u rodičů uprostřed australské, řecké komunity. Polovina devadesátých let, ohýbaná pravidla komunity, bolest, žal, bezcílnost. No future! Spousta drog, spousta náhodného sexu s náhodnými chlapy, kluby, mejdany, ještě víc drog, alkohol, další chlapi. Mrtvé mámy, nemocné mámy, rány a zneužívání. Naděje na lásku; zahozená, protože láska neexistuje. Zní to jako koktejl skvělé sociální sondy? Zapomeňte! Ari je všechno, jen ne postava, která by vzbuzovala lítost. Snad odpor. Možná znechucení. Ale ne lítost. A stejně jako frčí on na speedu, frčí s ním i čtenář. Děj-neděj se valí brutální rychlostí vpřed, ještě jednu lajnu! Ještě jednoho panáka! Ještě jedno péro! Naturalistické popisy náhodných styků, drsnost předměstí, mladí lidé, kteří od života nechtějí a nečekají absolutně nic. Rozháraný pocit celou četbu. Rozháraný pocit po dočtení. Co si o tomhle mám myslet? Co si o tomhle vlastně myslím? A víte, že pro jednou vůbec nevím?


Štítky knihy

australská literatura

Autorovy další knížky

Christos Tsiolkas
australská, 1965
2014  71%Barakuda
2011  74%Facka
2002  65%Ari

Kniha Ari je v

Přečtených29x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených1x
Knihotéce8x
Chystám se číst3x
Chci si koupit4x
dalších seznamech1x