Archy života: Historie rodu Löw-Beer

Archy života: Historie rodu Löw-Beer https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429390/bmid_archy-zivota-historie-rodu-low-beer-ERJ-429390.jpg 3 19 6

Mezi vilou Tugendhat a Schindlerovým seznamem Tato kniha je příběhem o nepravděpodobném přežití jednoho jména a lidí, kteří je nosí. Před rokem 1938 byla Morava a Brno pro majetnou rodinu židovských průmyslníků Löw-Beerů nejen domovem, ale i místem, kde se mohli plně realizovat v podnikání, kultuře i společenském životě. Československo představovalo špičku evropského modernismu a oni mu udávali tón. A pak, roku 1938, se vše zbortilo, museli bojovat o holé životy, přišli o všechno. Ti, kteří dokázali utéci, se rozptýlili po celém světě. Šli kamkoli, kam je pustili, v Československu z nich nepřežil ani jeden. Po válce svitla naděje, ale majetky brzy přešly do rukou komunistického režimu a příběhy jejich původních majitelů byly odsouzeny k zapomnění. Mezi přeživšími však kolovaly dál, i díky nim rodina přežila. V roce 2010 začal jeden z jejích členů, Daniel Low-Beer, navštěvovat své příbuzné doslova po celém světě a sbírat střípky toho, co zbylo – příběhy o úniku z ghetta, o životě ve dvacátých a třicátých letech a útěku z Československa... celý text

Přidat komentář

ondras666
03.03.2024 3 z 5

Kniha přečtena jako audiokniha, ale musím říct, že mě vůbec nebavila. Jak obsahem, tak hlasovým projevem. Za mě to šlo udělat asi jinak, ale nejsem autor, nebudu hodnotit.

TipsyChipsy
04.06.2023 5 z 5

Moc krásně sepsaná historie rodiny Löw-Beer. Autor jako potomek slavné rodiny pojal pátrání jako niterný osobní příběh svůj, svého otce a ostatních příbuzných, rozptýlených po celém světě. Noří se do historie, sbírá střípky přeživších vzpomínek a sestavuje příběh nejen své rodiny, ale i příběh celé epochy Židů, kteří v 19. století opouštěli ghetta, aby se zapojili do budování hodpodářství a rozkvětu země. Velmi zajímavá kniha o pátrání po osobní, rodinné i židovské a československé historii.


Ira13
04.04.2023 5 z 5

Také asi nebudu objektivní. Bydlím v Brněnci, na továrnu se dívám z okna bytu . Oba prarodiče a rodiče mí i manžela v této továrně pracovali. Dokonce manžel s rodiči v nové vile v Půlpecnu i chvíli bydlel.
Nyní jsou z fabriky opravdu trosky, ale věříme, že brzy bude vše jinak. Plány jsou velkolepé a moc se těším na konečnou podobu archy.
Pana Daniela Low-Beera jsem už 2x viděla a myslím, že ještě mnohokrat uvidím . Děj knihy se odvíjí plynule a já v duchu s ní - jdu po známých místech - nejen zde v Brněnci, ale i v Brně. Musím napsat, že někteří rodinní příslušníci - díky bohatství - měli obrovské štěstí a před válkou se jim podařilo utéct. Občas jsem se v nich ztrácela, ale v knize je i ,,strom života,, , který napoví.. Dnes žijí po celém světě..
Ještě dodám, že knihu mám i s podpisem autora

Kanylka
17.10.2021 1 z 5

Autor měl asi dobrý záměr napsat rodinnou kroniku rodu Low-Beer, to se mu však nějak nepovedlo. Kniha mi připomíná setsakramentsky zašmodrchané klubko, které se mi nepodařilo během čtení rozmotat.

AScheuzeri
20.03.2021 1 z 5

Kniha má velký potenciál, který ale autor totálně zazdil. Směsici rodinných historek naskládaných na hromadu bez zřejmého záměru nemá smysl číst, pokud nejste z rodiny Löw-Beer. Mohla to být krásná rodinná kronika, představovala jsem si něco na způsob Pašeráků knih Davida E. Fishmana (románově psaná historická literatura), ale historický výzkum Low-Beerovi nic neříká a talent pro psaní románů zřejmě nemá (překlad tomu taky moc nepomohl). Jedna hvězdička je za dobrý úmysl, který ale sám o sobě bohužel nestačí.

Re@ding_9-wine
28.02.2021 4 z 5

Malý disclaimer na začátek – k Boskovicím, Svitávce, vilám Tugendhat i Löw-Beer mám velmi osobní vztah, takže v hodnocení určitě nemůžu být objektivní. :D Každopádně knihu považuji za dobře napsanou, objasňující “malé dějiny” (osudy rodinných větví Jákoba a Mošeho Löw-Beerových) na pozadí těch “velkých” (od života v boskovickém ghettu, přes první továrny ve Svitávce, Brně a Brněnci, dvě světové války až po poválečný život do současnosti). Autor sleduje “příběh jména”/své rodiny, jenž se snaží zachytit (mimo jiné) za pomoci nashromáždění vzpomínek jak žijících členů, tak jeho vlastních a snaží se tím vytvořit jakousi “mentální mapu vzpomínek” (s. 29). Důležitým poselstvím je určitě snaha o zachování kulturní/historické paměti i do budoucna, apel na to, abychom “nalezli cestu vedoucí z minulosti do přítomnosti a odtud dále pak do budoucnosti”. Autor navíc v reálném světě usiluje o vytvoření Schindlerovy archy – edukačního centra/muzea na místě původní Schindlerovy továrny v Brněnci, která by byla místem vzdělání ohledně šoa, a to zejména mladších generací. To určitě kvituju s povděkem a knize odpouštím různá klišoidní nebo vágní vyjádření, případně určitou idealizaci jistých míst a povznáším se nad obraty jako “drtivé, mocné východoevropské objetí” nebo “typický moravský humor”...

Autorovy knížky

2020  63%Archy života: Historie rodu Löw-Beer

Kniha Archy života: Historie rodu Löw-Beer je v

Právě čtených3x
Přečtených26x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených2x
Knihotéce8x
Chystám se číst21x
Chci si koupit5x