Antonín Dvořák v episodách a anekdotách

Antonín Dvořák v episodách a anekdotách https://www.databazeknih.cz/img/books/empty_bmid.jpg 5 1 1

Sebrané drobné příběhy a epizody ze života Antonína Dvořáka, jak se uchovaly ve vzpomínkách konkrétních pamětníků, nebo jako anonymní anekdoty.

Přidat komentář

milamarus
10.12.2022 5 z 5

Bránici lechtající jednohubka, které se lze dopátrat ve skladu ústřední knihovny na Mariánském náměstí, půjčit si jí a přečíst, ne však odnést domů. Je totiž určena pouze pro prezenční studium a nesmí opustit budovu. // Ukazuje Antonína Dvořáka v různých situacích, v různých životních etapách, dává poznat jeho povahu, myšlení, zvyky,...snad ho před čtenářem přímo zhmotňuje. // Hodnotím maximálním počtem hvězdiček, přidávám štítky, abyste jí zde mezi ostatními lépe našli, a za všechny vybírám dvě epizody, které opisuji.

Chi, chi, chi... :-)

--------------------------------
Na jaře r. 1885 dlel Dvořák v Londýně s prof. Zubatým. Kdysi v noci prohodil na svého spoluspáče - ,,Slyšíte ho? už je tam zas. Ale dnes mu to nedaruju!" - V rychlosti oblékne se do fraku a černých spodků - jiných šatů nemohl nalézti - a s holí vyřítil se z domu. Za hodnou chvíli se vrátil a vysvětloval: ,,To vám tam chodí po parku nějaký kocour na ptáky. Ti chudáčkové tak tam pískají, že to člověk nevydrží. Už kolikátou noc to poslouchám. Ale prohnal jsem ho pořádně, tak hned nepřijde!"
-------------
Dvořák vypravoval jednou ve třídě, že konkuroval kdysi o cenu vypsanou na symfonii někde v Německu, ceny však nedostal a svoji symfonii nazpět rovněž ne. "Proč jste nezažaloval, mistře, anebo aspoň nereklamoval?" namítal v spravedlivém hněvu jeden z žáků - ,,Hm - to", konejšil ho Dvořák, ,,já jsem si sed a napsal jsem si jinou."

Štítky knihy

anekdoty, vtipy, fóry črty Antonín Dvořák, 1841-1904

Autorovy knížky

František Tlustý
česká, 1861 - 1937
1935  100%Antonín Dvořák v episodách a anekdotách

Kniha Antonín Dvořák v episodách a anekdotách je v

Přečtených1x
Doporučených1x