Antikvariát a já

Antikvariát a já https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162076/bmid_antikvariat-a-ja-162076.jpg 4 12 2

Memoáry Luďka Svobody Antikvariát a já nejsou jen vzpomínky na proslulý obchod knihami a grafikou v Dlážděné ulici č. p. 5, jsou i vyznáním úcty a přátelství k těm, kteří „trávili dny jako zaměstnanci a hodiny jako zákazníci“ v labyrintu regálů plných knih a stolů s grafickými listy či pohlednicemi, ve kterém se nejprve vznášela atmosféra strachu padesátých let, pak čerstvý vzduch „pražského jara“, zmar nadějí po invazi v srpnu 1968 a dusno husákovské normalizace. Kniha Antikvariát a já je malou galerií portrétů významných umělců, úctyhodných osobností, vášnivých sběratelů, ale i zlodějů, excentriků, podivínů a jednoho slavného kocoura.... celý text

Přidat komentář

InaPražáková
02.03.2020 4 z 5

První díl je milé vzpomínání na Dlážděnku, kde se alespoň jedním slůvkem zmiňuje snad každý, kdo s ní měl co do činění. Protože to byli i vědci, herci, nadšenci z různých oborů, není nouze o zábavné, občas i poučné historky. Pro budoucí antikvaristy, knihkupce a knihovníky je to navíc seznam základních knih, které by měli znát, a přehlídka sběratelských trendů. Druhý díl je spíš doplnění, přívěsek prvního, které přeskakuje časem i prostorem a kde se autor vypsal z různých vzpomínek a příběhů, které bych si spíš uměla představit po kapitolách samostatně.

puml
19.05.2013 4 z 5

Antivariát a já jsou vlastně knihy dvě. První kniha Antikvariát a já dává nahlédnout do zákulisí a provozu antikvariátu v Dlážděné se všemi jeho podivnými zaměstnanci a hlavně zákazníky. Nejsilnější jsou momenty, kde pan Svoboda popisuje zážitky z provozu antikvariátu a množství zajímavých a mnohdy bizarních příhod souvisejících, jak jinak, především s knihami. Kouzelná obálka je spíš bilanční kniha a pohled na rodinu pana Svobody a její minulost. Celkově lze říct, že se jedná o povedené memoáry. Sám rád chodím do antikvariátů a novou Dlážděnku znám, takže to pro mě bylo zajímavé a příjemné čtení, při kterém jsem se dozvěděl i dost o tom, jak takový antikvariát fungoval a funguje, a co je to v antikvariátní terminologii "pazour".


Štítky knihy

antikvariáty

Autorovy další knížky

2013  82%Antikvariát a já
2003  0%Kouzelná obálka

Kniha Antikvariát a já je v

Přečtených14x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce8x
Chystám se číst8x
Chci si koupit4x