Anno Dracula

Anno Dracula https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209980/bmid_anno-dracula-209980.jpg 4 106 22

Anno Dracula série

1. díl

Nastává barbarský nový věk... Píše se rok 1888 a královna Viktorie se znovu provdala. Za manžela si vzala valašského knížete neblaze proslulého jako hrabě Dracula. Obyvatelé Londýna se stále častěji rozhodují pro upíří existenci a Draculova nečistá pokrevní linie se nezadržitelně šíří všemi vrstvami společnosti. V ponurých uličkách Whitechapelu kuchá mladé upírky vrah přezdívaný „Stříbrný nůž“. Při pátrání po sadistickém zabijákovi musí spojit síly věčně mladá upírka Genevieve Dieudonné a Charles Beauregard ze záhadného klubu Diogenes, aby se krůček po krůčku přiblížili na dosah tomu nejkrvežíznivějšímu vládci, jakého kdy Anglie poznala. Jeden z nejproslulejších upírských románů dvacátého století mísí prvky alternativní historie, děsivých příběhů a steampunku do zcela opojné směsi, kterou Neil Gaiman označil za povinnou četbu.... celý text

Horory Sci-fi Fantasy
Vydáno: , Laser-books (Laser)
Originální název:

Anno Dracula , 1992


více info...

Přidat komentář

Bája89
15.08.2020 4 z 5

Obskurní a zároveň fascinující záležitost nadupaná intertextuálními odkazy, ze kterých dostávám intelektuální Pavlovův reflex. Akční, krvavé, napínavé, předvídatelné i překvapující. Charles a Genevieve jsou báječná dvojice. Kniha se mi četla sama, ač velmi pomalu a rozvláčně. Existuje možnost, že bychom se dočkali pokračování?

CharlesWard
03.04.2019 odpad!

Škoda, že jsem knihu nedočetl o dva dny dřív. To by alespoň dávala smysl!


silvara
24.01.2019 4 z 5

Ano, obálka nelhala, tohle je doopravdy dílo choré mysli :) Ale je to dílo nádherné. Nebýt tolik fascinována Drákulou a nemít načteno tolik z upírské "problematiky" (lord Ruthven a spol.), tak bych se asi tak nebavila, protože postav je v této alternativní viktoriánské historii doopravdy přehršel.
Závěr mě trošku zklamal, přišel mi totiž neskutečně uspěchaný a tak trochu i nijaký. Ale i tak se jedná o velmi zábavné dílo.

Widow Embalmer
31.08.2018 3 z 5

Dracula anno, ale Kim Newman už nne.

KuroHaru
28.08.2018 4 z 5

Na zadek jsem si z toho nesedla, začátek mi připadal trochu roztahaný a nezáživný, ale když už si člověk jednou zapamatuje to množství postav a která z nich je teplokrevný jedinec či upír, začne to být úplně o ničem jiném. Bavila mě hlavně ta intertextualita, ale jak už tady mezi komentáři padlo, kdo nemá načteno více knih z této oblasti, tomuto asi nic moc neřekne. Palec nahoru za nový přístup k upíří "problematice", kdy není postava upíra prezentována jako nesmrtelná a nadpřirozeně krásná a silná bytost, ale jako postava, která má (stejně jako teplokrevní) své problémy, může onemocnět či zešílet.

Stenar
22.04.2018 5 z 5

Nazvat tenhle román detektivkou by bylo nepřesné. V první řadě jde o fascinující obraz alternativního viktoriánského Londýna. Newman vykresluje prostředí doslova s faberovskou pečlivostí i imaginací. Jeho postavy ze stránek dýchají, a budete to při čtení cítit: Všechnu špínu Whitechappelu, kde živoří pohromadě živí i nemrtví v kotli připomínajícím už ne očistec, ale devátý kruh pekla. Agónii kdysi idealistického lékaře pomalu se propadajícího do šílenství. Pochybnosti tajného agenta nad tím, jakému státu to začíná sloužit. Slzy čtyři sta let staré upírky nad umírající zmrzačenou holčičkou.

Ve druhé řadě je „Anno Dracula“ poctou autorům i čtenářům „šestákového braku“ od Doylea, Wildea, Wellse, Haggarda a Stokera, který má pochopitelně zvláštní místo, až po autory, o kterých jste možná v životě ani neslyšeli. Newman má úžasně načteno a prostě se baví tím, jak se potkávají v často úchvatných kombinacích hrdinové Draculy s postavami Oscara Wildea, upír Lestrade smutně vzpomíná na přítele Sherlocka, dlícího toho času v lágru pro „nepřizpůsobivé občany“, profesor Moriarty kuje pikle s doktorem Fu Manchu, a vzdělaní pánové Moreau s Jekyllem debatují nad sklenkou sherry o eugenice. Přitom ale pod vší srandou teče temný spodní proud, když názorně sledujeme v podstatě vzestup totalitního rasistického režimu, i to, jak se z vražd jednoho šílence pomalu stává politická tikající bomba.

První polovina knihy je brilantní a máte-li patřičné „vzdělání", neodtrhnete se od ní. Pak bohužel začnou být vidět nedostatky. Detektivní zápletka strádá už tím, že čtenář zná identitu Stříbrného nože od počátku. Newman tuto cestu zvolil, protože mu umožnila v deníkových záznamech vraha napsat fascinující „alternativní verzi“ Draculy, jak se mohla vyvíjet, kdyby jisté střetnutí v Carfaxském opatství skončilo jinak. Jenže ve chvíli, kdy tento příběh skončí, není už v knize nic, co by ho nahradilo jako nosná linie. Nastupuje spiknutí, které působí nedopečeně, jako provizorní lešení snažící se zadržet padající dům. Jednotlivé scénky, postavy, nápady jsou stále skvělé, jenže už je nespojuje nic a pointa tím postrádá sílu. Za zmínku ovšem stojí to, co přijde po ní: Newmanovy poznámky, alternativní konec, úryvek filmového scenáře („Anno Dracula“ byl zvažován jako film, k jehož realizaci nedošlo), i dvě krátké povídky ze stejného světa. Někdo to nejspíš přeskočí jako zbytečnosti, ale pro mě bylo toto „nahlédnutí pod pokličku“ velmi zajímavé.

„Anno Dracula“ více než jakákoliv jiná kniha podobného typu předpokládá sečtělého, inteligentního čtenáře-knihomola. Pokud jím je, bude se královsky bavit. Pokud není, bude jeho hodnocení výrazně horší. U mě je to někde mezi 80 – 100%, ale nakonec se přece jen přikloním k vyššímu.

poiu
13.09.2017 4 z 5

Výborně čtivá kniha, elegantní i špinavé prostředí viktoriánské Anglie, společnost upírů a teplokrevných, novorozených a starších (např. Kostaki je charakter! :-) , plná literárních i reálných historických postav, což příběh skvěle ozvláštní a dá mu nový - lepší - rozměr ..... :-)

Postavy jsou vykreslené takovým způsobem, že jich chování chápete a souhlasíte s ním; postavy působí reálně a naprosto přirozeně.... Geneviéve i Charles mi povahově absolutně sedli a bavilo mě společně s nimi přicházet na kloub záhadě Jacka Rozparovače.... Moc jsem ale nepochopila tu linku s Pánem podivných smrtí...

Jedna * dolů je za závěr, který ...

___________________ Spoiler ___________________________________
..... mi připadal trochu nedomyšlený, čekala jsem trochu větší bitku, souboj, něco..... Taky jsem doufala, že se hrabě D. nevzdá tak snadno....

No, škoda, ale ani to mě neodradí od dalších knih Kima Newmana....

P.S.: a obálka je prostě boží :-)

Archie
04.09.2017 5 z 5

Ssss! Kim Newman ma mozna zvracenou mysl, rozhodne je ale zvracene dobrym spisovatelem. Upirskou/Draculovskou tematiku mam strasne rad, od detstvi me pritahuje i desi, Newman by ale svym stylem bavil snad i v navodu na instalaci sprchove hlavice. K postavam pristupuje presne tak zivelne a zabavne, jak to mam rad a na malem prostoru jim dokaze vdechnout charisma a ctenarsky vdecnou pozu. Anno Dracula je jinak dilo kouzelne - tak akorat dekadentni, nadherne temne a pritom sofistikovane cernohumorne, atmosfericke, v mnoha scenach naprosto strhujici. Nic tak dobreho jsem dlouho necetl. Nektere postavy a vyjevy si budu pomatovat do konce sveho mrzkeho teplokrevneho prezivani. Vic takovych knih. Genevieve se otocila a videla jen tmu..

barlow
11.03.2017 4 z 5

Děj odsýpá, spousta zajímavých nápadů a alternativní realita, která funguje a je nabušená spoustou popkulturních odkazů na viktoriánskou dobu. Navíc si můžete vybrat "svůj" vlastní konec ;)

Akimus
04.01.2017 5 z 5

Trochu chaos, ale jinak bezva. Když se člověk zorientuje v množství postav a poměrně složitě provázaném příběhu, tak je to úžasná a velice čtivá ukázka autorovi fantazie. Mohu jen doporučit!!!

HugoMilhaus
02.11.2016 4 z 5

Velmi povedená historická fikce, v podstatě detektivní román z viktoriánské Anglie - motiv Jacka Rozparovače v kulisách alternativního Londýna, zaplněného snad všemi známými literárními i skutečnými postavami z tohoto období.. Fanda této literatury si přijde na své, já jsem se pravda někdy ztrácel ( hlavně v literárních postavách), některá mi zněla povědomě ,ale při čtení to až tak nevadí. Druhá linie příběhu - politická hra mezi upíry a lidmi, i mezi upíry samotnými se příběhem proplétá vcelku nenápadně, aby na konci románu nabyla navrch..A dobře se to čte, je to svižné, napínavé a satira na politické poměry ( nejen dobové) taky není marná..P.S.. postava Sherlocka Holmese se sice v knize vyskytne, ale jak prohlásil sám autor, " musel jsem ji nechat zmizet v "nápravném táboře" DevilsDyke, kde byli "koncentrováni" odpůrci hraběte Drakuly..protože by kriminální příběh vyřešil na prvních dvou stranách a v podstatě by nebo o čem psát. ;-)

Lea
30.10.2016 3 z 5

Bohužel, tohle mi nesedlo. Ne že by kniha nebyla propracovaná, to tedy musím uznat, že autor nesešil horkou jehlou (nebo perem v tomto případě). Ale upřímně mě to moc nebavilo. Jak politikaření, tak upíři a jejich role v příběhu.

trudoš
15.07.2016 4 z 5

Anno Dracula důmyslným způsobem kombinuje prvky alternativní historie, detektivky, steampunku a hororu. Stavba zápletky bohužel příliš neohromí originalitou, přes spoustu řečnických kudrlinek je základ prostý - je tu vrah a ten musí být zastaven. Nic víc, nic míň, pomineme-li nějaké to spiknutí v pozadí, jehož role ovšem není (zcela) nezbytná.
Kim Newman však obdivuhodným způsobem zvládl vykreslení alternativní viktoriánské doby, kdy častokrát mrazí víc z reálného chování postav, než z přímočarých krvavých scén. Příběh je tak především o propracované atmosféře a bravurně zakomponovaných detailech odkazujících na mnohé skutečné i fiktivní postavy či události. Těžko budete hledat dobového hrdinu, který v románu NENÍ. Vytříbený vkus autora dělá ze čtení famózní požitek, kdy si užíváte každičkého odkazu. Připočteme-li obsáhlé dodatky obsahující například alternativní konec nebo ukázky z filmového scénáře, stává se z knihy fyzický důkaz toho, že i „braková“ literatura se dá dělat na úrovni.

M03b1us
22.02.2016 5 z 5

Vynikající četba, plná odkazů na slavné (nejen) britské (nejen) historické postavy.
Zpočátku jsem se trochu nemohl chytit, ale po několika kapitolách mě děj naprosto pohltil. I když, děj... Sám autor v poznámkách a komentářích na konci knihy píše, že mu šlo zejména o vytvoření atmosféry Londýna viktoriánské doby s vlivem příchodu upírů. Povedlo se na jedničku, atmosféra mě úplně pohltila.
Autor v poznámkách odkazuje na spoustu dalších děl, která mi unikla, takže o další četbu je postaráno. Věřím, že druhá četba tohoto klenotu pak bude ještě o něco zajímavější, než napoprvé.
A samozřejmě se budu těšit na film a na brzký český překlad dalších pokračování.

handulli
15.09.2015 5 z 5

Na začátku jsem měla docela problém se zorientovat v množství postav. Občas jsem se musela v textu vracet, abych si připomněla, o koho se jedná. Kniha má ale spád až do samého konce a Newmanovo nápad je znamenitý. Alternativní dějiny, praví krvesajové,...

Sheemas
11.07.2015 5 z 5

Překvapivá kniha se skvělým příběhem. Alternativní budoucnost (minulost) anglických a evropských dějin. Drákula se nám rozjel a dal se dohromady s anglickou královnou, jeho vojáci a věrní terorizují Londýn a lidé se dobrovolně stávají upíry.

Malous
17.06.2015 4 z 5

4,5*
- samotný příběh byl boží.. geniální zápletka, tajemno a vraždy..
- autorův doslov a poznámky, kde jsou vysvětleny názvy kapitol a pojmenování postav.. no PALEC NAHORU!
- 2 bonusové povídky, kdy ta o moderní dopravě mě dost nadchla!
- výňatky ze scénáře k filmu úžasné
- a to že autor dodal k pravému konci knihy ještě jeden alternativní? a to nemluvě o tom, že příběh končí ve scénáři taky jinak? NEMÁM SLOV! 3 různé konce? :D cituji 55. kapitolu knihy: A DO PRDELE!!

moira2912
12.06.2015 4 z 5

Anno Dracula je zatraceně propracovaný kousek s upíry ze staré školy.
(A při slovech upíři ze staré školy moje maličkost vydává zvuky jako "jupíííjupíííjouíííí" - a jsem zcela normální, příčetná, mladá dívka, prosím. :D)

Je to šílená směsice, autor místy působil až dojmem, že si udělal výzkum na slavné historické postavy britských (a jiných) dějin a vše do svého příběhu naházel, a zároveň to udělal tak, že je to zatraceně úžasné. A dává to smysl.
Drákulovský prvek. Místy mi to připadalo až trochu naivní, ale stejně pořád skvělé.
Jack Rozparovač se tam objeví taky. Muhehe.
Všechny ty kulturní a literární narážky (přičemž jsem si jistá, že jsem i tak polovinu nepostřehla a ta s děsivě zklamaným zvukem nadsvětelnou rychlostí nezaznamenána minula mou osobu), postavy jako takové a jejich charaktery, vystihnutí atmosféry Londýna devatenáctého století...
A celkově, zasazení těch detailů do příběhu, spojitost mezi tím vším, fascinovalo mě to.

Upíři. Jako bestie. Jako vládci a jako nejnižší společenská třída, prostě jako lidé.
Co-kdyby s královnou Viktorií a hrabětem Drákulou a říší, na kterou se upíři přisáli dychtivěji než pijavice. Ehm. Chápete, že jop? :D

Psaní mělo jiskru, kulisám nemůžu nic vytknout a pozadí ode mě prostě dostává 5*.
Děj byl dobrý, nijak extra komplikovaný a detektivka to ve své podstatě nebyla, ale četlo se to samo. Není to dokonalé, ale mně to sedlo.
A k tomu ta překvapivá část knihy na konci, kde byly dodatky, alternativní konec, scénář a to vše? Zatraceně se mi to líbilo a určitě by mi nevadilo, kdyby takové překvapení bylo i v jiných knihách. .))

Arbara
05.05.2015 5 z 5

Tohle byl ten největší nářez a ten konec?? Nejlepší, nečekala jsem, že to Drákulovo doupě bude tak odporné :D No a Genevieve, dokonalá upíří slečinka :D

FiliaNoctis
10.04.2015 5 z 5

Strhujúce a skvelé.