Anglie za Shakespeara

Anglie za Shakespeara https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429495/bmid_anglie-za-shakespeara-Xkr-429495.jpg 4 1 1

Poměry hospodářské, kulturní i společenské v Anglii za dob velkého dramatika Shakespeara a královny Alžběty I., kdy toto období bývá nazýváno Zlatým věkem Anglie. J.Otto v Praze 1902

Literatura světová Literatura naučná Historie
Vydáno: , J. Otto - Ottovo nakladatelství
Originální název:

England of Shakespeare , 1881


více info...

Přidat komentář

Kozel
19.07.2020 4 z 5

Co se týče Britských ostrovů a jejich historie, existují dvě témata - dějiny Britských ostrovů a Shakespeare. To druhé téma je pro mě dosud víc nově objeveným světadílem než čímkoliv jiným. A je nutno užívat všemožných berliček, k nimž bez pochyb patří i spisek Edwina Goadbyho. Autor mě vzal za límec, vrhl do Anglie - především Londýna - přelomu šestnáctého věku s věkem sedmnáctým a byl mi skvělým průvodcem nutícím mě kochat se věci malými i velkými. A trochu lépe chápat nesmrtelnost Williamovu, která sice vycházela z každodennosti, nicméně přežila (a přežije) mnohá staletí následující.

A to je jedna z těch zásadních myšlenek této kraťoučké práce. Shakespeare je možno ocenit samotným dílem. Ale jeho velikost lze plně docenit jen díky tomu, když velikána britské literatury konfrontujete s dobou jeho života a když si uvědomíte co nejvíc souvislostí zanesené prachem staletí. Krom toho, období Alžběty I a Jakuba I. samy o sobě patří mezi fascinující údobí ostrovních dějin, které si v ničem nezadají s dílem Williama Shakespeara.

Štítky knihy

16. století dějiny Anglie

Autorovy knížky

1902  80%Anglie za Shakespeara

Kniha Anglie za Shakespeara je v

Přečtených2x
Knihotéce3x
dalších seznamech1x