Angličan

Angličan https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490604/bmid_anglican-8VZ-490604.jpg 4 48 17

Pred šiestimi rokmi bojoval Dan Raglan ako vojak francúzskej cudzineckej légie v púšti na hranici Mali a Alžírska. Elitná prepadová jednotka, ktorej velil, sa vplyvom protichodných informácií od konkurenčných spravodajských služieb dostala pod ťažkú paľbu. Raglan utŕžil vážne zranenie a tým sa vojna preňho skončila. No dozvuky bojov pocítil celý svet. V Moskve zastrelí ruská mafia štyroch kriminalistov, na predmestí západného Londýna dôjde k úkladnej vražde aj únosu a dlhoročná operácia spravodajskej služby MI6 je vážne ohrozená. Len Raglan dokáže oslobodiť muža, ktorého tajomstvo by mohlo zapríčiniť smrť mnohých. Pri plnení úlohy sa dostane do neslávne známeho ruského trestaneckého tábora č. 74, známeho ako Biely orol. Leží asi 600 kilometrov na sever od Jekaterinburgu v Sverdlovskej oblasti Ruskej federácie. Svoj trest si v tomto mrazivom očistci, kde vládnu smrť a zákon pomsty, odpykávajú tí najhorší zločinci. No Raglan neprišiel len splniť misiu, hľadá tiež únik pred následkami vlastných činov. Ako však preniknúť do objektu s najprísnejšou ochranou uprostred zamrznutej krajiny? A ako sa z neho potom dostať?... celý text

Literatura světová Thrillery
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Englishman , 2020


více info...

Přidat komentář

Lolila
22.04.2024 5 z 5

Veľmi dobrý špionážny thriller. Veľa akcie, drsné scény, žoldnieri, legionári, mafia, ... Londýn, Rusko... Odporúčam tomu, koho baví tento druh literatúry.

kurama45
15.04.2024 4 z 5

Kniha pre chlapov, aj (predovšetkým?) tých, ktorí knihy nečítajú. Blockbusterové filmy rovnakého žánru hltám jedna radosť, ale toto bola moja prvá akčno-trilerovo-strieľačkovo-špionážna kniha. A bola to bomba. Vzhľadom na to, že by som ani nevedela doliať ani kvapalinu do ostrekovačov, netuším, či boli popísané situácie reálne, ale bola to vzrušujúca jazda tak či tak. Všetky medzinárodné opletačky dostávajú v súčasnom geopolitickom kontexte úplne nový ráz.
A hlavne sa mi páčilo, že pod tým nánosom násilia, zrady a terorizmu bol hlavný hrdina priateľstvom. Paráda a oceňujem príťažlivý mužný hlas rozprávača audioknihy :).


milary
02.02.2024 5 z 5

Nejvíc jsem překvapila sama sebe. Angličana jsem si koupila jaksi roztržitě, jinak si nedovedu svůj překvapivý výběr vysvětlit. Celá anotace přece jasně avizuje cosi, co jsem před pár lety četla sice dost ráda, takovým tím "spotřebním" způsobem, bavilo mě to, ale v hlavě jsem to tenkrát nedržela.
Pak vyšla Matthewsova Rudá volavka, ještě jsem se pustila do Kremelské kandidátky, ale do třetího dílu série se mi v až příliš těsném sousedství reality už nechtělo a podobné knížky jsem opustila.

Angličan - poslouchala jsem audioknihu, kterou četl výborně Jiří Vyorálek - mě úplně pohltil. Byl to prostě zase "starý dobrý" špionážní thriller, od kterého se člověk stěží odtrhne. Nenutil mě stále se pokoušet odhadnout, co se v románu blíží realitě, protože o ní prostě nevím téměř nic; leda zcela obecně. Ale autor píše skvěle (a scénárista se v něm nezapře), takže čtenáře ani náhodou nečastuje lacinou krkolomnou akčností ani nadbytečným popisem krutostí. Staví na úžasné atmosféře, která jaksi zcela automaticky dává příběhu punc uvěřitelnosti.
Moc mě to bavilo.

Rihatama
20.12.2023 4 z 5

Napsat dnes špionážní thriller, aby se jeden neopakoval, musí být docela obtížné. Gilman coby dnes již profesionální spisovatel ukazuje, že své řemeslo ovládá a příběh Angličana Dana Raglana je plný napětí, honiček, vražd, mučení, soubojů o život a nezapomíná ani na staré známé "bond-girls", aniž by upadal do patosu (což se např. děje posledním bondovkám). Román se tak čte dobře a já se s postavami uměla ztotožnit. Trochu mě ale uváděla v úžas ruská část případu, resp. zde vykreslený souboj ruské FSB, soudnictví a ruské policie. To mi přišlo poněkud nerealistické, jakkoliv právě tímto Gilman umožnil operaci Raglana na území RF. Na druhou stranu, vyjma samotného Raglana, kterému Gilman přichystal hotové peklo na zemi, vč. v ruské věznici se zvýšenou ostrahou, už další postavy nejeví žádné výrazné bondovské rysy, a naopak se autor zaměřil právě na realistickou stránku soubojů ruské mafie s policií, potažmo bývalými legionáři a žoldnéry. Neumím posoudit, jestli jde opravdu o špionážní román roku (2020), ale s Gilmanem se nejspíš ještě setkám.

mila2411
11.11.2023 4 z 5

Koupeno coby audio a to kvůli interpretovi Jiřímu Vyorálkovi, který prostě umí. Chvíli mi trvalo se zaposlouchat, ale nakonec mě to celkem chytlo.

carbici
25.07.2023 5 z 5

Knihu jsem koupila tak trochu náhodu a neměla žádná očekávání. Už po prvních stránkách mne děj pohltil a jen pracovní povinnosti mne donutily knihu občas odložit. Perfektně napsané, dobře přeložené, co si přát víc.

hanap
08.03.2023 5 z 5

Poslouchám audio skvěle načtené panem Vyorálkem. Je to doslova pecka. Doporučuji všem kdo rád čte trilery, tento je vysoko na žebříčku.

Hella
26.12.2022 5 z 5

Přidávám se k nadšeným komentářům. TOHLE je opravdu špička špiónských příběhů, směle poměřitelná s Forsythem nebo Matthewsem. Zkrátka paráda a velmi doporučuji!

soupik2012
15.11.2022 5 z 5

Dost možná je tato kniha tím nejlepším thrillerem, který jsem kdy měla v uších. Po celou dobu si příběh udržuje konstantně vysoké tempo vyprávění. Jedna dějová linka, ale pohled na ní je vyprávěný z různých úhlů pohledu. Zvláště musím vyzdvihnout věrohodnost příběhu, protože u daného žánru je to téměř zázrak. Mám tak ke knize pouze jedinou drobnou výtku a tou je ta strašná náhoda u výpadku elektrické energie. Je to obrovská škoda, že i tak vynikající thriller si neodpustil jedno malé drobné škobrtnutí. Obrovskou spokojenost podtrhuje audiokniha, kterou naprosto fantasticky načetl pan Jiří Vyorálek.

čef
25.10.2022 5 z 5

Boje na nože a na život a na smrt, to je obsahem této knihy. Teroristi dostávají většinou od našeho hrdiny pořádně na frak, ale na 100% to také není, padají i nevinní. Pro mne zajímavé scény z Londýna, kde to trošinku znám. Věřím, že i ostatní čtenáři military si dobře počtou.

hana1039
20.10.2022 5 z 5

Audiokniha:
To byla pořádná jízda,od začátku až do konce... dokonce jsem i ,,ošulila,, čtení,a to je u mě už co říct...ano, už jsme skoro každý viděli Jamese Bonda a jemu podobné,ten většinou zachraňoval svět od zkázy, ale angličan chtěl pomstít svého přítele a kamaráda a udělal pro to vše,co se očekává od těchto,,mstitelů,, ... takže ano,je to předvídatelné, ale zároveň si to užije každý,kdo miluje tyhle žánry, já určitě a kdyby byl další díl, vůbec bych se nezlobila :-))

oleg
18.10.2022 5 z 5

Nešlo knihu odložit, četla bych další, paráda.....

magic11
13.10.2022 5 z 5

To byla jízda, super! Já chci dalšího Raglana!

alnahu
27.05.2022 5 z 5

Za mě povedený špionážní thriller,který začíná na hranici Mali a Alžíru v roce 2013,kde probíhá tajná válka .Skupina elitních vojáků pod vedením ruského desátníka Sergeje Sokola bojuje proti teroristům Al-Káidy,po jeho boku bojuje také jeho kamarád Dan Raglan z legionářského parašutistického oddílu.
Příběh pokračuje v Londýně ,kde je unesen bankéř Jeremy Carter a mučen.Jeho únos a vraždu čtyř kolegů ruskou mafií vyšetřuje moskevská policistka majorka Sorokinová.Všechny případy spojuje právě angličan Dan Raglan -plně cvičený zabiják,ale i jemu jde o život.
Kniha je plná akce a docela drsných scén,věrně popisuje reálie z bojového a šponážního prostředí.Kniha se mi dobře četla.

pupopony
24.05.2022 5 z 5

Super thriller, opravdu velmi povedené !! Atmosféra jako zvon!

Bishamonten
17.04.2022 3 z 5

Angličan neprináša do žánru nič nové. Postavy sú ako z príručky pre začínajúcich spisovateľov, príbeh lineárny a ľahko predvídateľný. Triler roku? Ani náhodou.

Kaja1
12.03.2022 5 z 5

Knížka nás zavádí do drsného prostředí žoldáků a her snad všech tajných služeb Evropy. Zavádí nás i do trestaneckého tábora v Rusku. Je to čtení, při kterém si člověk říká, kde všichni ti tajní byli, když Putin plánoval útok na Ukrajinu? Copak nikdo nevěděl, co se chystá? Z knížky mi utkvěla jedna věta: "Nad policí s knihami zíral na přítomné zarámovaný portrét ruského prezidenta, jehož chladný pohled jakoby vysílal zprávu: Seru na vás, ubožáci." Jak výstižné pro tuto dobu.