Aneto, nespi!

Aneto, nespi! https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/152068/aneto-nespi-152068.jpg 4 9 3

Aneta je citlivá dospívající dívka, která není spokojená se svým životem - rodiče se rozvádějí, ona sama má nadváhu, problémy ve škole a se sestrou si moc nerozumí.Jaké má vnitřní pocity doma a následně v psychiatrické léčebně a jak se jí podaří naprostou beznaděj a chuť nebýt proměnit v chuť žít se dozvíte v útlé ale velmi poutavé knížce mladé autorky. ... celý text

Přidat komentář

Misty-K
04.07.2023 5 z 5

Repost hodnocení z mého instagramového účtu:

Aneta je všem na obtíž. Anetu nikdo nechápe a neocení. Vlastně totiž není proč. Aneta už se přestala snažit někomu zavděčit, nemá to cenu. Jediná služba, kterou je schopná své rodině prokázat, je umřít a přestat jí tak otravovat život. A tak se pokusí přesně o to. Netuší však, v co vše může takový pokus vyústit.

Tahle novela si nepotrpí na složité hry s jazykem, každá jednoduchá věta ale dopadá jako závaží. Vtlačí vás do hlavy dívky trpící depresí a nepustí vás ven. Z odstupu nemusíte s Anetinými rozhodnutími souhlasit, ale během čtení je budete chápat a budete si přát, aby své problémy dokázala překonat.

Středobodem knihy jsou interakce mezi postavami. Proto nevadí přeskakování mezi jejich úhly pohledu v rámci jedné scény. Je totiž klíčové mít jasno v tom, jak kdo reaguje na který výrok či událost, a chápat motivace vedlejších charakterů. I ten nejvíce toxický člověk může považovat své úmysly za ušlechtilé. Proč jinak by se vědomě choval příšerně?

Zápletka v knize vlastně žádná není. Anetě se samozřejmě dějí věci různého rázu, avšak nespojují se do nějakého složitého příběhu, jde prostě o to, jak se protagonistka snaží nebo nesnaží světem kolem sebe probojovat.

A ke zprostředkování Anetiných pocitů skvěle slouží i ilustrace. Podobně jako jazyk knihy nejsou složité, avšak tím silněji působí - jako by sama ilustrátorka neměla sílu je více propracovat a prostě hodila na papír syrové emoce.

Tahle kniha je rozhodně neskutečně působivá. Vypovídá o zoufalství i naději, o hledání svého místa ve světě, který vás nechápe. Pokud špatně snášíte zmínky sebepoškozování, sexu, špatných rodinných vztahů nebo psychických poruch u mladých lidí, nemohu ji doporučit. Avšak když se přes tohle dokážete přenést, čeká vás nezapomenutelný, emocemi nabitý zážitek.

AlenaD
16.11.2017

Kniha se mi moc líbila!


magnolia
22.02.2013 4 z 5

Zajímavá knížka začínající autorky o jedné nejdřív hodně nešťastné holce. Upřímná a strhující zpověď, žádný naivní románek, ale ani zbytečně drsná nebo vulgární četba. Docela se těším na další knížky autorky, jestli budou...

Autorovy knížky

Alžběta Krchová
česká, 1985 - 2016
2012  87%Aneto, nespi!