Analýza vraždy

Analýza vraždy https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/501577/bmid_analyza-vrazdy-cL8-501577.jpg 4 36 5

V istú horúcu letnú noc v roku 1909, Sigmund Freud - vtedy už svetoznáma a kontroverzná osobnosť - vystúpi v New Yorku z parníka. Sprevádza ho rival Carl Gustav Jung a medzi tými, ktorí ho prišli privítať, je aj doktor Stratham Younger, talentovaný lekár a jeden z Freudových najhorlivejších amerických priaznivcov. Tak sa začína prvá - a posledná - návšteva génia v Amerike. Ráno po Freudovom príchode nájdu v luxusnom podkrovnom byte na druhej strane veľkomesta zavraždenú krásnu ženu - zbičovanú a uškrtenú bielou hodvábnou kravatou. Na druhý deň o vlások unikne smrti vzdorovitá dedička Nora Actonová, ktorá sa takmer stala druhou obeťou vraha. Pôvabná slečna trpiaca hystériou si však nedokáže spomenúť na hroznú udalosť ani na útočníka. Keď doktora Youngera požiadajú o konzultáciu, vyzve hosťujúceho Freuda, aby podrobil dievča psychoanalýze. Doktor Younger sa spolu so starostom, excentrickým mestským koronerom a mladým detektívom z oddelenia vrážd Jimmym Littlemorom zapojí do vyšetrovania... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Interpretation of Murder , 2006


více info...

Přidat komentář

jarin58
05.04.2018 1 z 5

Někomu se kniha může líbit,já jsem ale zklamán.

Peršanka
01.12.2017

Vyprávění ve stylu devatenáctého století mě brzy odradilo, ani nebudu hodnotit :(


efka.saf
19.03.2014 4 z 5

Kniha mě nakonec docela příjemně překvapila. Ze začátku se mi četla poměrně ztěžka (vlastně ani nevím proč, o náročné čtivo určitě nešlo), až jsem ji na čas odložila, přečetla několik dalších knih, a když mě zrovna netížil žádný termín na vrácení knih do knihovny, vrátila jsem se k Analýze.
Kniha mi přišla poměrně hodně rozkouskovaná, chvíli se mluvilo o tom, potom zase o tamtom, jednou byla kniha vypravována v ich formě, potom zase ne.... celkově to bylo zmatečné (ale uznávám, určitě to bylo způsobeno i tím, že jsem knihu na delší dobu odložila). Ale jak stránky plynuly, přecejenom se mi jednotlivé věci začaly propojovat a příběh začal pěkně krystalizovat. Definitivním důvodem, proč jsem knize ale dala poměrně vysoké hodnocení byl samozřejmě závěr. Já na to těm autorům opravdu vždycky skočím :). Prostě mám ráda, když se půl knížky hovoří o tom nebo onom člověku, že je určitě hlavním padouchem a nakonec je to úplně, ale úplně jinak! A přesně tak tomu bylo i zde.

Co se týče Freuda, Junga a celé psychoanalýzy, možná mohlo být spojední ještě trochu větší a propracovanější, ale závěr mě i v této věci poměrně uspokojil, takže se v tom hlouběji hrabat nemíním. Osobně oceňuji i dodatek autora, který vysvětluje spojení reálií s fikcí.

Myslím, že kniha patří mezi lepší nadprůměr, i když by šlo ledacos ještě vypilovat. Já si ale ráda od autora ještě něco přečtu, pokud se něco podobného objeví.

guru
29.11.2013 3 z 5

Trochu prekombinované, a psychológia nie ja tak dobre zakomponovaná do deja ako napr. u Caleba Carra.

jaccobo
07.10.2011 5 z 5

Velmi dobrá detektivka, ač nenapsaná spisovatelem z povolání (ted už tedy asi ano :)), jde o velmi zdařilý kousek. Napětí, které vás nutí obrátit stránku, přeskakovat v textu (alespoň očima) a další z mnoha zlozvyků, které umí podnítit jen opravdu chytlavá kniha. Možná tomu napomohlo vděčné "psychologické" prostředí a lidská touha obsáhnout člověka a jeho fungování. Doktor Freud a jeho kolegové se svými teoriemi bohaté na interpretace nešetří a (jako student psychologie) mohu snad říct, že jsou podány podobně (nebo právě tak), jak by je vykládal sám Dr. Freud. (POZOR! NÁSLEDUJÍCÍ VĚTA PROZRAZUJE ZÁPLETKU! - to píšu kvůli své dívce, která by mě asi přerazila, kdyby si četla tenhle koment a ještě to neměla dočtené xD) Na konci přijde zvrat, kdy se dozvíme, že vlastně vše zinscenovala paní Banwellová - ve většině knih o možném pachateli alespoň správně uvažujeme, ale toto jsem tedy nečekal... opravdu velký a nepředpovídatelný zvrat. Dobrá kniha s dobrým koncem - analýza vraždy, která se nikdy nestala :)

Autorovy knížky

Jed Rubenfeld
americká, 1959
2008  72%Analýza vraždy