Anály ze Spálené ulice

Anály ze Spálené ulice https://www.databazeknih.cz/img/books/72_/72779/bmid_analy-ze-spalene-ulice-SHv-72779.jpg 4 3 2

Politické atentáty jsou staré jako politika sama. Sedm kapitol knihy čtenáře a čtenářky seznamuje s případy individuálního teroru, které se odehrály v prvních letech Československa na jeho území. Tyto atentáty neotřásly světem, ba ani u nás nevyvolaly trvalý ohlas. Mezi současníky způsobily ve své době vzrušení a u některých z nich vyprovokovaly otázku po smyslu společenského řádu, v němž žili. V osmi příbězích se tak setkáme s českými anarchisty, kteří chtěli násilným činem změnit domácí poměry, s cizinci, kteří si na české půdě vyřizovali svoje spory, s psychopatem posedlým velikášskou myšlenkou o svém politickém poslání i s nacistickými vrahy, kteří v jednotlivých politických vraždách předvedli to, co později prováděli v masovém měřítku.... celý text

Přidat komentář

čef
05.11.2021 4 z 5

Kniha rozpitvává několik atentátů většinou v Praze, nebo nějak spojených s 1. republikou československou. Hodně se věnuje i politické situaci této doby, což určitě nepobaví drtivou většinu čtenářstva. Nicméně je to zajímavé svědectví doby, která zájemce o historii může zaujmout.

aardvarka
05.06.2018 4 z 5

Jo, tak tohle na mě svého času udělalo velký dojem. Do lepší poloviny knihy řadím oba česko-české atentáty a můj oblíbený bulharský. A ten albánský taky, už pro vraždu vraha přímo v soudní síni. Kniha je (i přes trochu starší datum vydání) skvělý průvodce po španělské vesnici balkánských a východoevropských meziválečných dějin. A na závěr: Masaryk měl kliku, že měl tak krásný úsměv! Ani atentátník ho nezvládl zastřelit. Chudák francouzský president se asi na kolemjdoucí neusmíval.