Anaïs Ninová s maskou a bez ní

Anaïs Ninová s maskou a bez ní https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/105514/bmid_ana-s-ninova-s-maskou-a-bez-ni-GF6-105514.jpg 4 10 3

Románový životopis exaltované spisovatelky a femme fatale mnoha umělců, zejména Henry Millera. Krásná, temperamentní a talentovaná žena, která v době mezi dvěma válkami byla idolem mnoha surrealistů a dadaistů, proslula svými osobními deníky, které se staly oblíbenou četbou emancipovaných Američanek počátkem 70. let.

Literatura světová
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Anais Nin, masquée, si nue , 1991


více info...

Přidat komentář

lynxir
10.11.2023 3 z 5

Rozdíl mezi biografií a životopisným románem je zásadní: biografie uctívá, vyzvedává a upřednostňuje osobu, o kterou jde v knize především. Životopisný román jednoznačně upřednostňuje pouze autora, který se snaží sebeprezentovat a z nedostatku vlastního tématu použije/využije života někoho jiného. To je bohužel i případ této knihy: chaotické a zmatené rozličnými časovými i dějovými přeskoky, nedovysvětlením základních faktů a často i autorčinou „uměleckou“ invencí. Obálka českého vydání náznakem lehce nasládlé romantické literatury tomu dává korunu. Osoba Anais Nin byla svým způsobem výjimečná a zajímavá, vypovídá o tom i její dílo, ale tento román opravdu moc povedený není.

SSTknihy
23.04.2023 4 z 5

Ninová do svých deníků vepsala celý svůj život. Všechny své prožitky, představy, sny, obavy, strachy, radosti, vášně i potěšení. Její deníky se defacto staly její modlou, jejím skutečným životem. Psychoanalýza na papíře. Pokřivený vztah s otcem, excentrické chování, milostná vzplanutí, rozporuplná povaha i bezbřehá touha po uznání, z toho všeho se vypsala na 45 tisících stránkách v téměř 70 tlustých sešitech.
Z dnešního pohledu to může působit tak trochu jako chaotická zpověď hysterky, která neví, co vlastně chce. Pro tisíce amerických žen se ale v 60. letech staly její deníky doslova biblí.


Elifuck
28.04.2018 2 z 5

Dlouho jsem se u knížky nerozčilovala jako u této.
Avizovaná famme fatal nikde, jen jakási (dlouho) nedoceněná hysterka utápící se ve své exaltovanosti a rozdvojenosti. Marnivá, nízká a paradoxně jaksi bezcitná.
Abych nehanila jen postavu: styl podobně rozdvojený jako hlavní postava, chvílemi se opájí vzletými, otřepanými vyjádřeními, aby se za chvíli (nepochopitelně) zkrátil na úsčné věty; asi vášeň(??). A ten překlad... nijak časté, ale přece smutné stylistické chyby.
Pokud ale vydržíte přes polovinu, konec knihy i života se zdá být trochu snesitelnějším; hrany se zaoblily. Anaïs s tiskařskou černí na rukou je mnohem sympatičtější než všechny její předchůdkyně. Biografičtější ráz tomu taky více sluší.

Štítky knihy

životopisné, biografické romány spisovatelky

Autorovy knížky

Elisabeth Barillé
francouzská, 1966
1994  70%Anaïs Ninová s maskou a bez ní

Kniha Anaïs Ninová s maskou a bez ní je v

Přečtených11x
Knihotéce5x
Chystám se číst6x
Chci si koupit1x