Amberville

Amberville https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35159/bmid_amberville-8y8-35159.jpg 4 64 9

Gangsterka ve stylu americké drsné školy, která se odehrává ve světě plyšových zvířátek, je brilantně napsanou alegorií lidské společnosti. Hlavní hrdina, plyšák Erik Medvěd, úspěšný reklamní agent, je dostižen temnou minulostí. Jeho bývalý mafiánský chlebodárce jej požádá, aby našel Seznam smrti, listinu, na které jsou jména lidí, kteří mají být odstraněni ze světa. Ve hře je nejen život Erikovy milované přítelkyně, ale i jeho bratra, dvojčete Teddyho. Erikovi nezbývá, než dát dohromady bývalou partičku gaunerů a jít opět do akce.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Amberville , 2007


více info...

Přidat komentář

mi-380
02.12.2020 5 z 5

Autorovi se podařilo něco neuvěřitelného. Vytvořil svět plný plyšáků, nečekaně krutý, srovnatelný s nejlepšími příběhy drsné školy i mafiánské reality dvacátého století.
90 % (aktuálně 61 hodnotících s průměrem 76 %).

kannibal28
18.02.2019 3 z 5

docela slušná kniha o plyšakoch len neviem čo tym autor myslel. Neviem si predstaviť ako had šoferuje auto alebo ako medved sa bojí gazely to boli také hluposti.


Lucek
16.10.2017

Knihu jsem odložila, a zatím se k ní nevrátila. Snad někdy příště...

Petja
30.01.2017 5 z 5

Gangsterky ani krimi moc často nečtu, vybájené světy jsou mi cizí. Knížku jsem dostala a dost dlouho mi ležela na nočním stolku, než jsem se odhodlala se do ní pustil. Asi mě přesvědčil ten potrhaný chudák plyšák na přebalu. První dvě kapitoly jsem si zvykala na prostředí plyšáků a osoby a obsazení a pak jsem se už nemohla odtrhnout. Kniha je napínavá, děj má spád, svět plyšáků je detailně promyšlený (včetně způsobu, jak plyšáci přicházejí na svět) a krutý. Opravdu doporučuji, kniha mne nadchla.

VerčaFF
20.01.2017 4 z 5

Nic takového jsem teda ještě nečetla. Gangsterka z plyšového prostředí, to je dost originální:-) ale musím říct, že se mi to líbilo, Amberville je dost promyšlený svět a plyšáci jemně upozorňují na lidské dobré i špatné vlastnosti. V některých místech už to začíná být trochu nelogické a nahodilé, ale pořád je to zábavné

Jarousz
07.12.2015 5 z 5

Pár (desítek) stránek trvalo si zvyknout, že se spolu baví plyšáci.....to je totiž divný....ale pak už jsem knížku nedal z ruky. Koupil jsem několikrát jako dárek a pokaždý s úspěchem.

pupko
19.01.2015 3 z 5

Pri tejto knihe som pochopil, že sa nevyplácajú veľké očakávania. Nedoporučujem si o tejto knihe vopred nič zisťovať - iba vziať a čítať. Čím menej má čitateľ informácii o tejto knihe predtým ako sa rozhodne ju prečítať - tým lepšie urobí...

vnimat_Krasu
21.12.2011 3 z 5

Byl oříšek zvyknout si, že místo Petera, Anny a George se v knize vyskytují medvěd, ramlice a gazela. A rovněž se nedalo nevšimnout, že tam, kde první polovina knihy překvapuje a šokuje, druhá část jen suše vysvětluje a kouzla světa plyšáků se mění v obyčejnou tuctovku. Davys je skvělý vypravěč malých příběhů a proto si mě mnohem více získalo spíše dokonalé intermezzo s Hyenou Bataillem o spisovatelským múzách, nežli celá zápletka s Erikem, Teddym a Seznamem Smrti.

Petrvs
04.11.2011 4 z 5

Tak, tohle je po dlouhé době opravdu ořech. Když tak přemítám, co jsem vlastně přečetl a co k tomu napsat, vybavuje se mi Zdeněk Izer parodující "milionáře" Vladimíra Čecha:

"Taaaaaaaaaaaaaaaak...."

Čekal jsem zajímavé počtení. Snad hříčku. Jak bylo inzerováno na přebalu - čekal jsem chandlerovku, kde z autorova neznámého rozmaru byli lidé nahrazeni plyšáky. Kniha tak opravdu začíná - a protože je čtivá a dobře napsaná a ctí žánr, má drajv. Vtaženi do děje jako maso do mrazáku se rázem pročtete do poloviny.

A koukáte. Plyš, neplyš, ona to není klasická gangsterka. Navzdory plyši - nebo právě díky němu - je o dost drsnější. A pořád přituhuje. Molitan lítá, švy se trhají. Chybí odlehčení, chybí humor, chybí Marlowovy ironické hlášky (drsnější než smirkový papír). A objevují se monology zprvu tajemných postav.

Těch monologů je tam časem víc - nejenže vytváří ten správný tempo-rytmus a donutí zpomalit po frenetické honičce hlavních plyšů, ale posouvají tuhle knížku někam úplně jinam. Snad by se dalo říct, že do roviny moderní bajky, ale to je zjednodušený pohled - autor se prostřednictvím monologů zamýšlí nad filozofickými problémy a tepe současnou společnost. U spousty narážek nevíte, jestli mají nějaký hlubší význam nebo se jedná o autorovy literární idiosynkrazie - nadužívání slova bríza, divné básničky, pevné počasí, barevné ulice.

Dovedu si představit, že autorovo první inspirační imágo mohl bý pohled na dítě, které si hraje s kostkami a plyšáky. Z kostek staví jednobarevné ulice. A protože jsou děti kruté, dá těm svým plyšákům někdy pořádně zabrat. Je zlé? Jsou pojmy dobro a zlo tak relativní a konvenční, že nemá smysl se o nich bavit abstraktně bez souvislostí? Je pokrytectví zlo? Co je zrození? Co je smrt?

Velmi dobře čtivý mix gangsterky, literárního experimentu a úvah o krutostech života jako takového a života ve společnosti. Šokuje, pobaví, udiví, přiměje zamyslet... kromobyčejná knížka...

____________________________________________________________________________________________________

PS: Doporučuji mírně spoilerovitou recenzi na iliterura.cz a zejména diskuzi pod touto recenzí - i proto, abyste pochopili toto PS. Nejsem literární vědec nebo teoretik a je mi celkem jedno, jaké podivnosti vymyslel autor a co nepochopil nebo přímo zvrzal překladatel. Jako čtenáři je mi to totiž vcelku jedno, mě zajímá výsledek. Proto doufám, že mně jako recenzentce pan překladatel nevynadá do prostoduchých blbečků, co nemají jazykovou představivost a tady si dovolují šmudlat ubohý čtenářský deníček - ale ta použitá čeština je opravdu místy trochu divná. Neříkám, že je to překladem, nicméně je to tak. Dobrý, pane Novotný?

Štítky knihy

švédská literatura

Autorovy knížky

Tim Davys
švédská
2009  75%Amberville

Kniha Amberville je v

Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených7x
Knihotéce103x
Chystám se číst25x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x