Alžběta Rakouská

Alžběta Rakouská https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/122817/alzbeta-rakouska-122817.jpg 3 3 2

Rakousko v roce 1854: Mladá bavorská vévodkyně Alžběta podává rakouskému císaři Františku Josefovi ve slavnostně vyzdobeném vídeňském kostele sv. Augustina ruku k manželskému svazku - za jásotu lidu se z dítka přírody stává "Sisi" císařovna rakouská. Co začíná jako pohádka, zachmuří se záhy temnými stíny: přísný dvorský ceremoniál, oddělení od dětí, reprezentační povinnosti berou mladé císařovně vzduch k dýchání. Když se zlatá klec stane příliš těsnou, uprchne Alžběta před tlaky dvora, cestuje vášnivě po cizích zemích a na své jachtě křižuje po dalekých mořích. Skutečné štěstí jí však zůstává odepřeno - až do jejího hořkého konce.... celý text

Přidat komentář

madem
13.05.2020 2 z 5

Zajímavější než o čem je kniha (životopis rakouské císařovny je velmi známý) je pro mě jazyk první republiky a překlady názvů. Například císařovna je Zizi a ne Sisi, jsou jiné názvy měst. Občas mě zarazil i slovosled.
Jinak kniha nic nedává, jen takové odlehnutí, jak se psalo dříve.

maryzka
15.12.2012 3 z 5

Je to pěkně přeložená kniha, ale je ovlivněna city a myšlením první republiky a tomu by nerozuměl ani současný čtenář. Nyní asi po 70 letech je tato kniha k přemýšlení zda nebyli tehdy přístupný archivy jako nyní.


Štítky knihy

Sisi, císařovna Alžběta Bavorská, 1837–1898

Autorovy knížky

1931  53%Alžběta Rakouská