Alternativa II

Alternativa II https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/396547/bmid_alternativa-ii-W4D-396547.jpg 4 10 5

Od „Nové“ vlny se starým obsahem k Velké listopadové sametové restauraci. Jedním z nejvýznamnějších svědectví o českém rocku je bezesporu kniha hudebníka Mikoláše Chadimy Alternativa. Už její první, samizdatové vydání vyvolalo mimořádný ohlas a nechyběly emoce na celé škále, od uznalých pochval až po zavržení autora. Druhý svazek Chadimových memoárů začíná rozpuštěním kapely The Extempore Band v roce 1981 a pokračuje hledáním optimálního hudebního výrazu, který našel ve vlastní skupině MCH Band. Osmdesátá léta byla zlomová nejen na hudební scéně. Přehled Chadimovy muzikantské kariéry proto logicky doprovází cenné mapování dobové společenské situace. Povolené i zrušené koncerty, domácí kopírování nahrávek, samizdatové tisky… To všechno bylo přehlušeno násilnou likvidací Jazzové sekce, která odstartovala mimo jiné i postupný přechod k otevřenému střetu se státní mocí na demonstracích. Logické a strhující finále v podobě listopadové revoluce by jistě stačilo mnohému autorovi, ne však Chadimovi, který tradičně nešetří nikoho - ani sebe - a s upřímností sobě vlastní popisuje i dny, které přinesly rozčarování, zklamání a ztrátu iluzí z lidí a událostí, byť již ve svobodných časech.... celý text

Přidat komentář

Lexand
01.04.2023 4 z 5

Literární memoáry mám čím dál raději. Jsem rád, že jsem přečetl i druhý díl těch Chadimových. Odsouval jsem je, bál jsem se, že budu víc nesouhlasit, že budu víc rozmrzelý z jeho zatrpklosti a špílců na všechny strany. Ale šlo to. Občas se barví jako geroj, poslední kapitola je zbytečná, ale klady převyšují. Jako osobnost umí být smířlivý, jako vypravěč je strhující a jako muzikant excelentní. A fakt už mu je letos 70 :). Tož frajer.

Majto
23.02.2022 4 z 5

Aj druhý diel Chadimových spomienok na doby minulé ma zaujal svojou prístupnosťou a ľahkým štýlom písania. Oproti jednotke viac politickejší (čo však súviselo s dejinnými udalosťami poslednej opisovanej dekády). Zaujímavé dielko hodné pozornosti.


jethro.tull
01.11.2021 5 z 5

Opět, tak jako u prvního dílu, jsem byl překvapen, jak čtivě byla tato kniha napsána. Tu tlustou knihu o přibližně 650 stranách jsem četl snad i s větším zaujetím než podobně rozsáhlé díly ságy Písně ledu a ohně. K čtivosti knihy jistě přispělo i to, že je mi MCH blízký svými názory, a to jak uměleckými, tak i politickými. Znovu jsem oprášil alba MCH Bandu a znovu se ujistil, jak dobrá muzika to je. Jsem vděčný za důkladně zpracovaný obrazový doprovod a také za připomenutí kauzy Marta Chadimová. Jsem rád, že tento případ MCH na závěr knihy s kronikářskou přesností rozebral. Kniha je tedy nejen čtivá, ale v mnoha ohledech i poučná.

iz67
11.03.2020 4 z 5

Druhy Chadimuv dil se do 2/3 cte stejne dobre jako prvni. Je to zase unikatni vhled do osobni, kapelove, ale i cele historie skupiny lidi, ktera chtela a delala jinou kulturu nez jim bolsevik povolil. Posledni cast pro pametnika uz tak zajimava neni (listopad a svazky), krome pripradu Chadimova - to me zajimalo dost. Diky konci teto knihy si taky musim doplnit, co mi vlastne dal dil prvni. Chadima je slozita osobnost (citim tam komplex jedineho spravedliveho), prisna k sobe i ostatnim a to je hodne zabavne. Jeho rychle soudy jsou ale casto zalozeny hlavne na pocitech, ktere casto nemusi se skutecnosti uplne sedet. (Hodne legracni je napriklad jeho stanovisko, ze nevi o tom, ze by se Kocab zajimal v minulosti o Zappu, takze to znamena, ze se proste nezajimal, a basta [i kdyz zajimal urcite nejmene od r.80]). A velky problem mam s jeho (ne)schopnosti zobecnovat, resp. zobecnovat na zaklade velice dilci zkusenosti. At uz u lidi (udelals jednou neco spatne, tak jsi spatny), tak i u udalosti a historickych dějů. Kdyz vsak tohle clovek vede v patrnosti, tak je jeho opus stale unikatnim vhledem do mnoha let zivota skupiny unikatnich lidi.

kuruteku
26.01.2019 5 z 5

Zakoupeno, dočteno. Uf. Spokojen, velmi spokojen. Hudba, co bylo za ní, společnost a vývoj. Až mne mile překvapuje, jak se s autorem ztotožňuji, i když pro mnoho lidí to nebude příjemné čtení. Podvratné myšlenky jsou podvratné stále. Díky za ně.

Autorovy další knížky

Mikoláš Chadima
česká, 1952
1992  92%Alternativa
2015  90%Alternativa I
2018  84%Alternativa II

Kniha Alternativa II je v

Přečtených11x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce11x
Chystám se číst6x
Chci si koupit6x
dalších seznamech1x