Alí a Nino: Příběh lásky

Alí a Nino: Příběh lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47862/bmid_ali-a-nino-pribeh-lasky-KDX-47862.png 5 13 6

Dodnes překvapivě aktuální drama tragické lásky muslima Aliho a Gruzínky Nino z křesťanské rodiny se odehrává v Baku v předvečer ruské revoluce. Román, jenž je variací na věčný příběh Romea a Julie, vyšel poprvé v roce 1937 pod pseudonymem Kurban Said, za nímž se patrně skrývají baronka Elfriede von Ehrenfels a Lev Nussimbaum, žid narozený v Baku, jenž konvertoval k islámu; podíl autorství je však dodnes zahalen tajemstvím.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Národní divadlo (Praha)
Originální název:

Ali und Nino


více info...

Přidat komentář

jozik_v_tumane
07.06.2023 5 z 5

Další z nejkrásnějších románů, co jsem četl. Neopakovatelná atmosféra. Pojednává o střetu Východu a Západu a sám je rozpolcený mezi tyto dvě polohy. Neuvěřitelně jemný a lehký a zároveň krutý a drsný text. Pro milovníky Kavkazu povinná četba. Těžištěm událostí je kosmopolitní Baku, ale různé části románu se odehrávají také v Gruzii, Náhorním Karabachu, Gandže, Dagestánu a Teheránu. Autor dokáže výstižnou zkratkou přesně popsat atmosféru jednotlivých míst a situací. Úspornost románu s sebou nese velmi omezené psychologické prokreslení vztahu Alí a Nino, takže jejich vztah je spíš symbolem vnějších událostí.

Šárka_D
02.06.2023 5 z 5

Alí a Nino je v Ázerbájdžánu pojem. A já nemohla uvěřit, jak čtivý a neuvěřitelně poutavý může být román starý téměř sto let (dobře, trošku jsem přidala v zájmu atraktivity). Alí a Nino je románem o lásce. Epizody a peripetie ústředního páru by vydaly na několik samostatných knih, kromě toho je to také román a o soužití křesťanské a islámské kultury a jejich celkového světonázoru, přičemž zejména tato linka pro mě byla velice zajímavá. Asi jsem ještě nečetla knihu, která by mi pomohla lépe poznat a pochopit "východní" myšlení. V něčem mi román připomněl díla Salmana Rushdieho, ačkoliv se nejedná o magický realismus, ale spíše náznaky jisté východní snivosti. Přečtěte si to.


petrn
14.07.2017 5 z 5

Příběh lásky dvou lidí ze dvou odlišných světů, o tom, jak je člověk díky lásce schopen překonat tradice a náboženství svého světa a svá přesvědčení pro toho druhého. V pozadí příběhu Alího a Nino se velmi důvěrně popisuje kultura v Orientu a bouřlivé okolnosti vzniku Ázerbájdžánské republiky v průběhu první světové války (taková orientální analogie se vznikem českosloveska).

Moc se mi na knize líbí propojení krásného příběhu s historickými fakty a kulturou míst, o kterých se běžně nedozvídáme. Poutavě popisuje přerod země asijské do země evropské.

Ivaksa
20.12.2013 4 z 5

Mě ta láska tragická nepřišla,i přes ten konec.Rozhodně došla velkého naplnění.Celý příběh byl vyprávěn velmi poutavě,místy byl úsměvný,hodně se toho událo a nenudilo ani náhodou.Ten kontrast východního a západního smýšlení nebyl přehnaně černobílý,ačkoliv některá přesvědčení muslimského světa mě skutečně šokla.
Velmi pěkné čtení.

weberda
09.12.2013 1 z 5

Tato kniha mě zklamala. Nudný táhlý děj. Stále jsem čekala, že se konečně začne něco dít a nic. Měla jsem co dělat, abych jí dočetla.

KKlara
03.05.2013 5 z 5

Patri mezi nejkrasnejsi knihy, ktere jsem kdy cetla. Nekolikrat jsem ji doporucila a libila se uplne vsem.

Štítky knihy

první světová válka (1914–1918) láska Orient Ázerbájdžán

Autorovy další knížky

Kurban Said
ázerbájdžánská
2006  91%Alí a Nino: Příběh lásky
1942  100%Děvče ze Zlatého rohu

Kniha Alí a Nino: Příběh lásky je v

Právě čtených2x
Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst28x
Chci si koupit6x