Alexova dobrodružství v zemi čísel

Alexova dobrodružství v zemi čísel https://www.databazeknih.cz/img/books/25_/252992/mid_alexova-dobrodruzstvi-v-zemi-cisel-Q0i-252992.jpg 5 13 6

Matematika obecně nemá nejlepší pověst. Říká se o ní, že je přísná, náročná, je těžké se s ní spřátelit a pochopit, jak uvažuje. Kdekdo kontakt s ní předem vzdává, krčí rameny, propadá pocitu, že „na to nemá“. Alex Bellos vystudoval filozofii a matematiku, nachází se tedy na pomyslné hranici mezi světem věd humanitních a přírodních. Během let si uvědomoval, jak všudypřítomné je matematické myšlení, jak přirozené je uvažovat v číselných řadách, tvořit rovnice, pracovat s matematickými symboly. Rozhodl se tedy, že napíše úvod do základních – i některých složitějších – matematických problémů. Ať se jedná o euklidovskou geometrii, algebraické rovnice nebo o nauku o pravděpodobnosti, Bellos ukazuje, že i problémy, které se tváří komplikovaně, lze podat srozumitelně a lehce a setrvávat přitom na pomezí vyprávění. Bellosova kniha ukazuje, v čem je matematika užitečná, vzrušující, inspirující, ale po správném představení také vstřícná, vřelá a vzrušující.... celý text

Literatura naučná Věda
Vydáno: , Dokořán
Originální název:

Alex's Adventures in Numberland , 2010


více info...

Přidat komentář

Jablan
10.06.2022 5 z 5

četl jsem hodně populárních knih o matematice ale tato mi vyhovovala nejvíc. Měla pro mně velmi příznivý poměr zábavy a matematiky. A četlo se to samo. Vřele doporučuji!

HonzaBeran
17.07.2021 4 z 5

Encyklopedie zajímavé matematiky pro nematematiky zakomponovaná do lehkého příběhu. tak bych shrnul Alexova dobrodružství v zemi čísel.

Kniha začíná hezky historicky, jak náš mozek pracuje s čísly? Co je to číslo? Jakým způsobem jsme jako lidstvo k číslům došly? Bellos nezůstává jen u toho, další na řadu přichází geometrie, nekonečné řady nebo funkce.

V knize do dozvíte mnoho zajímavostí ze světa matematiky. Například co to jsou magické čtverce a jak souvisí se Sudoku. Jak vlastně tahle hra vznikla a jak vznikali jiné matematické hry a jakou měli oblibu. Co je to Zlatý řez? Kde ho najdeme? Co je to to pí a k čemu nám je? Nebo třeba jak je to s nekonečny a jak je možné, že jsou některé větší než jiná. A mnohem více!

Jestli si ovšem myslíte, že si knihu přečtete a budete znát všechna matematická tajemství, tak to vás zklamu. To se do jedné knihy snad ani nedá napsat. Toto je spíš taková ochutnávka toho nejvíce profláklého, upraveného tak, aby to každý dokázal strávit.


kyssling
25.08.2019 5 z 5

Skvělá kniha, velmi zajímavá i pro matematického laika, plná velmi zajímavých informací. Dudeneyho čísla, Hilbertův pokoj ... ale udržet to všechno v hlavě :-)

raffi
11.07.2017 5 z 5

Výborná kniha. Myslím, že je schopná zaujať aj ľudí, ktorým matematika veľa nehovorí. Autor nachádza súvislosti, kde by sme ich ani nečakali. Prevedie nás nielen dejinami, ale aj rôznymi krajinami a ukáže, aká zábavná vie matematika byť. A všetko podané príjemnou a čtivou formou, ktorá nenudí.

TheRaven
22.02.2017 4 z 5

Kdyby mi na gymplu někdo řekl, že si budu užívat knihy popularizující matematiku, tak bych mu to asi pěkně spočítal. Každopádně časy se mění, a i když to není tak, že by odříkaného chleba byl největší krajíc, není ani nejmenší. Alex Bellos není vlastně ani tak matematik, jako novinář a nadšenec do matematiky, což se projevuje i na čtivosti a srozumitelnosti jeho knihy, která představí čísla od A až do Z, respektive od nuly až po nekonečno.

herdekfilek
06.10.2015 5 z 5

Alex Bellos procestoval celý svět, aby našel pozůstatky vývoje matematiky. Hledal okamžik, kdy se kupecká matematika přelila v umění, ve vědu plnou abstraktna, pravítek a kružítek, kdy se matematika stala nohou na plynu rozjíždějící se evoluce lidstva. Aby se oddal tomu nejkrásnějšímu. Správným výsledkům. Spojení filosofie a matematiky má na svědomí tuto výbornou knihu, která prozrazuje to, proč jsme tím, čím jsme. A potvrzuje fakt, že je to vlastně docela fajn.

Štítky knihy

matematici matematika čísla

Autorovy další knížky

Alex Bellos
anglická, 1969
2015  92%Alexova dobrodružství v zemi čísel
2016  94%Alex za zrcadlem
2004  93%Fotbal – Brazilský způsob života
2006  64%Pelé – Vlastní životopis
2018  0%Kde fotbal řídí svět