Afghánistán

Afghánistán https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147478/afghanistan-147478.jpg 3 5 1

Český dokumentarista roku 1983 odjel natáčet film o mudžáhídech, mezi nimiž dva měsíce pobyl, a ve své knize neopakovatelným způsobem s prvky černého humoru popisuje realitu země okupované sovětskými vojsky.

Přidat komentář

Jelitovna
06.04.2023 3 z 5

Z pochopitelných důvodů zaujatá reportáž, v níž se z dnešního pohledu zrcadlí Orwelovo věčně se opakující schéma: včerejší přítel je v současnosti válečným nepřítelem a popozítří se - opět pouze dočasně - stale přítelem.
Asi to nikdo číst nebude, co? Tak aspoň pár úryvečků.
... "Lékař si nestěžoval. Tu a tam se mezi dary našlo něco použitelného. Ale když mi pak ukázal několik tun páchnoucích shnilých dek darovaných švýcarskou vládou a mimo jiné hromady prošlých konzerv, věnovaných "islámským bojovníkům", uvědomil jsem si, že tato nejmilitantnější země světa, která se schovává za svůj Červený kříž a přes jejíž konta se prolévá financování většiny válek na této planetě (na nichž se stejně nakonec vydělá), je opravdu jen bezcitným konzumním chrámem Evropy."
... O jednom, co si říkal bankéř a byznysmen. "Zdálo se mi paradoxní, že československá vláda vyzbrojuje nepřátele svých bratrů Rusů, což smetl ze stolu s tím, že to není tak jednoduché. Ptal se mě, jestli do ČSSR jezdím, a po záporné odpovědi začal být sdílenější. Byl držitelem mnoha pasů. Zmiňoval se jen o těch islámských. V ČSSR jistě existoval zákaz exportu zbraní do Afghánistánu, ale o jejich nepřímé cesty, přes třetího partnera, se nikdo nestaral, podle amerického hesla: "Mezi válkami není nepřátel, ale pouze zákazníci." Na základě tohoto pojetí se tak mnoho zbraní dostávalo tam, kam nemělo, obráceno špatným koncem dopředu.
Jediné, co tu bylo příjemné, bylo okázalé pohoštění, jež neustále přinášelo nenápadné služebnictvo, a fakt, že jeho dům měl klimatizaci. Po odchodu mi Malik vysvětloval, co všechno by bez tohoto pána nefungovalo. Bylo mi to jasné, protože ještě žádný muž s vysokou morálkou nedokázal zachránit celou zem. Není totiž schopen všeho."
... "Na obrazovce prý válčili najatí Pákistánci, jen se z nich prášilo. Nemusel pokračovat. Viděl jsem mnoho takových reportáží. I mně se v různých městech nabízeli velmi fotogeničtí hoši, ochotní předvést za padesát dolarů na den jakoukoliv válku. Do nabídky patřil za příplatek i výběr různých zbraní, kostýmů a exteriérů. Do vlastního Afghánistánu obsazeného Rusy nebylo možno vstoupit legálně. A tak se mi nejvíce líbil argument korektního reportéra věhlasné německé televize: "Tam nemůžeme, na Afghánistán se nevztahuje pojištění našeho vybavení." Odjet s prázdnou zase také nešlo, a tak jejich "dokument", obohacený několika záběry z nízko letících helikoptér nad dramaticky vypadajícími utečeneckými tábory a s pákistánskými "mudžáhídy", musel stačit."

Štítky knihy

Afghánistán cestování

Autorovy další knížky

Ian Czech
česká
2003  52%Afghánistán
2023  %Cestovatel je pták letící nad všemi ploty

Kniha Afghánistán je v

Přečtených5x
Knihotéce1x
Chci si koupit1x