Abonent trati U

Abonent trati U https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63187/bmid_abonent-trati-u-3wX-63187.jpg 4 35 11

Na Champs-Elysées je při vystupování z autobusu trati U zavražděn Etiene Tavernier, ředitel velké agentury. Vrah zmizel v poděšeném davu. Druhý den je na trati U nalezen výhružný dopis, třetí den zmizí na trati U bohatý obchodník se známkami. Případem je pověřen inspektor Belot. Vlastní rozuzlení je naprosto nečekané a zvláštní...

Literatura světová Romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

L´Abonné de la ligne U , 1947


více info...

Přidat komentář

Koka
10.04.2024 4 z 5

Klasický příběh, poctivé detektivní řemeslo, všemocná síla médií, mírný humor (využitý zejména pro zobrazení nehezké a bohaté Američanky). Dnes působí ten příběh pohádkově a naivně, ale ten dávný TV seriál natočený podle něj bych ráda ještě viděla.

Kabuky
06.06.2022 5 z 5

Palec nahoru.


jprst
09.05.2022 4 z 5

Jsou detektivky, které neztrácí svou poutavost a napětí ani po letech a tato je jedna z nich.

katka134
29.06.2021 4 z 5

Fajn detektivka.
Rozuzlení je opravdu naprosto nečekané a zvláštní.
Inspektor i paní amatérka byli sympatičtí.
A abonent- ten byl geniální.

ludek.n
24.02.2021 4 z 5

Francouzská detektivní škola v podání Claude Avelina a případ vraždy ředitele prodejny automobilů značky Gascogne Etienna Taverniera, k němuž následně přibudou záhadné únosy cestujících autobusové linky U. Autor při pátrání po pachateli použil zajímavý trik, když vrhl do hry vedle profesionála - vrchního inspektora policejní prefektury Belota, ještě amatérku - šarmantní a důvtipnou paní Coletovou. Díky tomuto přístupu máme před sebou dva odlišné pohledy na detektivní práci při hledání pravdy, které oba - vzájemně propletené - míří ke stejnému cíli. Oceňuji i ne úplně tradiční Avelinův styl psaní a jeho mistrné mlžení. Přestože nám servíruje jednotlivé indicie případu na zlatém podnose, vždy včas a v plné míře, daří se mu skrývat řešení hádanky po docela dlouhou dobu. I když mu jeho hru těsně před odhalením prokouknete, nijak to neubírá na poutavosti četby. Snad jen to rozsáhlé finální zasvěcení do všech tajů a okolností mohlo být méně polopatické a stručnější, ale v pořádku. Abonent trati U pobavil, a o to tu jde především.

Radous
12.02.2021 5 z 5

Ke knize jsem se dostal náhodně (určena k odnosu z premis!) - a jsem extra rád, že jsem ji stačil zachytit, než půjde po proudu (do cizích, věřme že dobrých rukou).
Nyní více než sedmdesát let starý kousek mě opravdu překvapil, brilantní záležitost. I způsobem sepsání je to docela neobvyklé (autor např. úmyslně zamlžuje datumy... takže můžete podle různých náznaků samotní pátrat, kdy se to vlastně odehrává). Zároveň v podstatě do konce nevíte, kdo za tím vším stojí. Takováto detektivka by byla hodná filmového zpracování (edit 01/2021: o seriálu jsem vůbec netušil). Škoda, že od autora nebylo přeloženo více knih z tohoto žánru (respektive ze série - detektiv Belot se podle toho, co jsem povrchovým pátráním zjistil, objevuje ještě v jednom románu). A všechna čest překladatelce, podat to tak zajímavým stylem z francouzštiny, to chce nebetyčný kumšt! 5/5

kap66
26.07.2020 4 z 5

Paní Coletová, do jejíž bystrosti (a hezké tvářičky) se zakouká i hlavní vyšetřovatel, se vyjadřuje velmi případně o detektivkách: „Ale ono to tam vůbec není jako ve skutečnosti! Podezřelý je nevinný, nevinný je zločinec, inspektor je pitoma a amatér je génius.“ Případ je vyřešen během jednoho týdne (a vy se nebudete moci zbavit pocitu, že víceméně sám či paradoxně právě za přispění toho geniálního amatéra v podobě paní Coletové), ale je sám o sobě natolik originální a jeho pojetí jiné než cokoliv, co jsem četla v této kategorii během posledních pár let, že jsem dostala velkou chuť na nějaké podobné retro: nijak krvavé, zamotané, ale osvětlené tak, že to beru.

Mahuleno
15.03.2020 4 z 5

Rozhodně zamotaný příběh a kdo správně odhalil pachatele, klobouk dolů. Tím nemyslím tip, ale odhalení na základě indicií. Zvláštní styl psaní, ale líbil se mi, stejně jako úvahy inspektora Belota. Příběh je oživen vložením "slečny Marplové" - půvabné a zvídavé paní Coletové. Bavily mne názvy kapitol, např "Čtvrtek šestého října od čtrnácti do devatenácti. Policejní kuchyně." Nebo "Kdy dvě půlky nedávají zase jeden celek." K závěru a vyluštění příběhu, nemohu říci nic, prozradil bych překvapivý konec. Takže "vrah je zahradník". :-)

85098211
04.03.2020 5 z 5

Knihu jsem si vybrala na základě hodnocení svých oblíbených Pavelpi a čefa. A byla jsem příjemně překvapená. Celý příběh se nese spíše v nostalgickém stylu, připadala jsem si jako v nějakém francouzském filmu ze 60. let ;-). Vyšetřování probíhá klasicky, poklidně, přesto kniha nepostrádá napínavé momenty. O seriálu jsem nevěděla - když běžel, ještě jsem ani nebyla na světě :-). Belot mi byl sympatický a vůbec celý případ zajímavý, dobře vymyšlený, zápletka opravdu originální a závěr nečekaný, proto tedy dávám plný počet a věřím, že se ke knize zase někdy vrátím...

maryzka
07.03.2018 3 z 5

tak jsem tady zjistila o této knize, že byl seriál v televizi. O tom nevím a byla jsem tím dost překvapena. Dost dlouho ležela u nás v knihovně. Teď jsem ji po několika letech vytáhla. Byla jsem tou knihou překvapena, místy mě dokonce i pobavila, především chytán abonenta poprvé. I když jsem byla překvapena koncem co se z té detektivky pomalu vyklubalo. Nikdo neví kdo je vrah.

Pavelpi
14.06.2011 5 z 5

Poprvé jsem se s tímto románem setkal,když šel jako seriál v televizi někdy v začátku 60.let.Pamatuji se,že celý národ byl v napětí,kdo je vrah.Fakt je ten,že až do posledního dílu to nikdo neuhodl.Kniha u nás vyšla později.Při jejím čtení,jsem si uvědomil,že je to ještě lepší než v televizi.Od té doby jsem jí četl několikrát a nijak to neubralo jejímu kouzlu a napětí.

Autorovy další knížky

Claude Aveline (p)
francouzská, 1901 - 1992
1968  81%Abonent trati U
1973  80%Tigrie oko
1975  100%O lvu, který měl rád jahody
1939  80%Dvojí smrt
1948  0%Mrtvý čas