A zalévej kytky - Příběh uprchlíka

A zalévej kytky - Příběh uprchlíka https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/421874/a-zalevej-kytky-pribeh-uprchlikal6c-yrK-.jpg 3 24 8

Česko-americký architekt Jiří Boudník v knize mapuje svou vlastní cestu do emigrace, kterou jako sedmnáctiletý absolvoval dobrodružnou a tehdy asi jedinou možnou cestou - útěkem ze státem povolené dovolené v Jugoslávii. Pouze s matkou a mladší sestrou opustil ze dne na den všechny kamarády, příbuzné a vydal se na cestu do neznáma, bez možnosti návratu. V jakých podmínkách trojice prožila rakouský shromažďovací lágr ? Jak těžké bylo vybudovat si nové zázemí a místo k životu v USA ? A s jakou pomocí vlády Spojených států mohl tehdejší emigrant počítat ? Na tyto i další, v dnešní době velmi aktuální otázky, odpovídá kniha psaná jazykem sedmnáctiletého chlapce, který prožívá své největší dobrodružství.... celý text

Přidat komentář

karaliene
28.07.2023 3 z 5

Kniha opravdu působí jako deník pubertálního kluka - tedy autenticky. V příběhu mi chybí sdílení toho, co se nutně odehrávalo pod povrchem a co jistě nebylo tak příjemné jako okukování jugoslávských, rakouských a nakonec amerických dívek (tzn. strach, možná i o život, nejistota, úzkost, pochybnosti atd. atd.).

Kraken126
21.04.2023 odpad!

Za mě nic moc, zmatečné, nesouvislé vyprávění. Četbu jsem přerušil při podrobném líčení masturbace. Autora jsem zařadil mezi úchyly, přestože na foto vypadá sympaticky.


pohoda58
04.02.2022 2 z 5

Emigrace pohledem adolescenta, asi jsem trochu čekala více,

stanza
25.07.2021 4 z 5

Dobrodružný výlet puberťáka, občas nudný a zbytečně natáhnutý, popravdě asi jsem čekala víc.

Nočnípták
18.02.2021 3 z 5

Určitě bylo hodně situací mnohem horších než jak je prožívá sedmnáctiletý kluk. Ale na druhou stranu musel ten kluk sakra rychle dospět. Začít vydělávat (a to dost tvrdě), začínat vlastně nový život od nuly.
Jak to všechno viděla matka, to by mne opravdu zajímalo. Nelitovala trošku, když se pak zanedlouho politická situace změnila?

Knižní výzva 2021 - 14. Kniha s pruhovanou obálkou

mirka71
06.02.2021 4 z 5

Upřímně řečeno, čekala jsem něco trochu jiného. Tohle bylo spíš jako popis ,,bezva vejletu". Vyprávění člověka, který utíká za hranice bych si představovala trochu jinak. Navíc bych byla uvítala i pohled matky, ten by byl určitě trochu jiný, než pohled sedmnáctiletého syna....Odposlechnuto jako audiokniha, proto jsem vydržela poslouchat. Zdolávat knížku ve čtené podobě, asi bych ji odložila.

Ctv
16.10.2019 4 z 5

Příběh o emigraci z pohledu pubertálního kluka. Čtivě napsáno, zajímavá kniha. Na jednu stranu řeší problémy emigranta, ale na druhou stranu myslím, že nám spousta komplikací provázejících emigraci uniká právě proto, že je to z pohledu puberťáka, který měl priority někde jinde, než třeba jeho dospělá máma. Asi by mě zajímal spíš její pohled - jak to vnímala ona, když prchala s dvěma dětmi. Kluk to měl spíš jako dobrodružství, než jako drama. Ale to je můj problém, obsah zcela odpovídá anotaci knihy.

Crimble
03.10.2019 3 z 5

Je to čtivé, ale občas příliš roztěkané a nevyrovnané, některé větve příběhu opuštěné, nedokončené. Je znát, že pan Boudník není řemeslný spisovatel. Určitě cenný dokument doby nedávno minulé. Celkově pěkné počtení a záslužný počin.

Autorovy další knížky

Jiří Boudník
česká, 1970
2011  63%Věže - Příběh 11. září
2019  60%A zalévej kytky - Příběh uprchlíka
2013  73%České ženy bez hranic
2017  0%Čeští muži bez hranic

Kniha A zalévej kytky - Příběh uprchlíka je v

Přečtených30x
Čtenářské výzvě4x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x
dalších seznamech1x