A ráj už byl

A ráj už byl https://www.databazeknih.cz/img/books/89_/89312/a-raj-uz-byl-89312.jpg 4 3 2

Zajímavý průvodce světem biblické archeologie a vědeckých výzkumů o počátku světa. Kniha je psaným příběhem, jehož ústřední postavou je archeolog, který opustil vody oficiální archeologie a vystupuje pod pseudonymem Ali a jenž pátrá po nejrůznějších nedořešených tajemstvích. Autobiografické vyprávění o práci neoficiálních archeologů, kteří hledají na Arabském poloostrově biblické památky. – – Kniha je nejen zajímavým pohledem na hledání míst, kde se nacházel biblický ráj, ale i na práci archeologů, kteří bez povolení úřadů a pověření vědeckých institucí hledají pravdu o počátcích lidstva. Autor popisuje zvláštní pravidla výzkumné práce na Blízkém východě i vražedné podmínky, které není možno překonat bez dokonalé znalosti prostředí a místních vztahů. Odměnou jsou však objevy představující nový úhel pohledu na nejstarší dějiny lidstva.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Dobra
Originální název:

Und das paradies gab es doch!


více info...

Přidat komentář

Arminus
17.04.2021 4 z 5

(SPOILER) Čtenář musí přistoupit na pravidla hry: nejde o žádný román o archeologii jako Bohové, hroby a učenci od C.W. Cerama, nejde ani o ryzí „archeologické“ dobrodružství ve stylu Indiana Jones (mimochodem knihy o něm vyšly dříve). Není to ani výslovně nějaká konspirační teorie (jako Šifra mistra Leonarda), byť je zde tématem „objev“ čehosi, co jiní, mocní, chtějí utajit. Spíše než konspirace prostě mystifikace. Byl biblický ráj (zahrada Eden) a kde? To je něco jako hledání Atlantidy (ostatně, je Atlantida zkreslená vzpomínka na ráj nebo naopak ráj na Atlantidu – vyspělou předvěkou civilizaci? I o tom někteří uvažují). A jako Atlantidu (a Eldorádo a další legendární země) tak i Ráj hledají (a „důkazy“ nacházejí) autoři v knihách o záhadách stejně jako autoři čisté literatury fantasy. Snad jen knih o tomto hledání není tolik jako u Atlantidy. Nálezy jsou ovšem často neméně senzační – jakýsi slovenský autor – snad vlastenec nebo humorista - nalezl biblický ráj dokonce na Slovensku, řeky ráje jsou zde Váh a Hron! To kniha „A ráj už byl“ je přece jen uvěřitelnější. Trochu klame vydavatel, nakladatelství Dobra. To vydává sice ledacos, ale protože vydalo také většinu knih skutečného odborníka na starověké texty a archeologa Zecharii Sitchina, může někdo očekávat od knihy „A ráj už byl“ něco podobného. Ovšem: i když Sitchinovy interpretace těchto textů, teorie, které na jejich základě vytvořil, považují mnozí za ryzí fantazírování, přece jenom je to vystavěno na skutečných archeologických materiálech. Ne tak tato kniha: zde jsou materiální důkazy existence Ráje či hrobů patriarchů a proroků „objevem“ archeologa, který není ničím jiným, než postavou literární. Že vše kolem je celkem realisticky popsané je věc druhá. Prostě mystifikace, „doložená“ i fotografiemi čehosi a náčrtky nalezených artefaktů. A i když tato mystifikace jistě vychází z reality – třeba popisu problémů skutečných archeologů při bádání v pouštích Blízkého východu, kde ani technika 21. století není schopna příliš pomoci. Mimochodem, podobně líčí až nepřekonatelné obtíže pro bádání archeologů v jiném biotopu, amazonském pralese, kniha Stana Halla Archivy Atlantidy - Zlato Tayoů (kde jde o pátrání po neméně legendární „kovové knihovně“ mimozemšťanů či Atlantiďanů)… Čtenář, který v takových zemích nebyl si to asi skutečně neumí ani představit. Tento popis je pro mne v knize Ráj už byl to nejzajímavější. V poslední čtvrtině knihy pak autor od mystifikace přechází k ryzí záhadologii, ke svým teoriím proč lidé (nejen Adam s Evou, bylo jich mnoho) museli opustit ráj (klimatická změna!), proč vznikl islám či o roli templářů v dějinách. Zde několik neotřelých názorů kniha přináší.
Každopádně mne přiměla trochu si zopakovat Bibli (i s výkladem různých historických souvislostí) ve výborné příručce Průvodce Biblí (odvolávání na Bibli v knize A ráj už byl souhlasí) a o Ráji jako legendární zemi a kde ji všude hledali jiní autoři si počíst v Ecových Dějinách legendárních zemí a míst.

stalin
29.09.2012 4 z 5

úžasná kniha. Není to ale na jedno přečtení. K této knize je třeba se vracet a dostudovávat informace z ní a spojovat si souvislosti.


Štítky knihy

archeologie Blízký a Střední východ dějiny lidstva

Autorovy další knížky

Paul Thomas
německá
2001  87%A ráj už byl
1999  0%Esoterické terapie 1.

Kniha A ráj už byl je v

Přečtených4x
Knihotéce5x
Chystám se číst1x
Chci si koupit1x