A Quest for the Secrets of Xibalba

A Quest for the Secrets of Xibalba https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/514513/bmid_a-quest-for-the-secrets-of-xibalba-F0A-514513.jpg 4 1 1

Už není mnoho míst na Zemi, kde by dnes nekráčel člověk a jedna z výjimek je rozsáhlá jungle uprostřed mexického poloostrova Yucatán. Oblast byla v dávných dobách obydlena vzkvétající Mayskou civilizací, po níž lze v neprostupné džungli stále nalézt pozoruhodné pozůstatky. Pod povrchem starobylého a dávno zapomenutého světa však existuje ještě druhý, mnohem starší a překvapivější. Jeskynní říše... Průzkum tajuplného a neobvyklého prostředí je však plné nebezpečí. Objevitelé musí čelit v nekonečných chodbách především vodní mase, která jeskyně zaplavila. Ne nadarmo nazývali dávní Mayové tyhle bohem zapomenuté kaverny Xibalba - místo strachu...... celý text

Přidat komentář

David81
08.04.2023 4 z 5

Krásná kniha, která popisuje historii objevování zatopených jeskynních systémů v tzv. mayské Riviéře na Yucatánském poloostrově českými a slovenskými speleopotápěči v letech 2003 až 2012. Během této doby se jim podařilo objevit 68 km (!) chodeb, přičemž rozsáhlý komplex K´oox Baal se ve své době stal čtvrtou nejdelší podvodní jeskyní na světě (v současnosti je už třetí a měří 103 km). Jde o jeden z největších úspěchů našich speleologů.
Úplné začátky výzkumu byly těžké. Chlapi neměli skoro žádné kontakty a z počátku převládaly celkem naivní představy, jak tu budou výzkum provádět (což sami přiznávají). Postupně si ale získali respekt místních potápěčů. A hlavně - sami se učili v novém prostředí. Nebezpečí jim hrozilo jak v džungli (jaguáři, jedovaté rostliny a živočichové, úmorné vedro), tak hlavně pod vodou, kde se občas objevil krokodýl, případně měli namále se zásobou vzduchu. Co mě překvapilo, je zde popisovaný extrémně nebezpečný sóloponor... Kromě objevování podvodního labyrintu došlo i na nález ostatků dávno vyhynulého předka lenochodů, který měřil kolem 3 metrů.
Je to velkou měrou dobrodružná, v podstatě ryze objevitelská knížka, kterou je zážitek číst - i když je psána v angličtině. Co trošku chybí, je víc informací o celém jeskynním systému - jak vznikl, jaká je historie místních objevů, geologické složení atd. Výborná je přiložená mapa se zakresleným celkovým komplexem jeskyní. Nejvíc ale ohromí nádherné fotografie potápěčů kroužících kolem bohaté krápníkové výzdoby v blankytně modré vodě. Pro zajímavost - knížku jsem sehnal v potápěčském centru Orca Diving, kde se dá sehnat mnohem levněji než na e-shopu ČSS.

Štítky knihy

potápění, potápěči jeskyně jeskyňářství, speleologie

Autoři knihy

Zdeněk Motyčka
česká, 1969
Daniel Hutňan
slovenská, 1959 - 2020
Radoslav Husák
česká, 1961

Kniha A Quest for the Secrets of Xibalba je v

Přečtených1x