A bůh byl hluchý

A bůh byl hluchý https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57996/bmid_a-buh-byl-hluchy-660d53d56bd77.png 4 13 5

Psychologický román je příběhem muže, který v době svého dospívání prožil druhou světovou válku v jejích podobách. Se vzpomínkami na minulost konfrontuje autor hrdinův současný život v němž rezignoval na své mladické ideály. Teprve jeho milostný vztah k mnohem mladší ženě, která není prožitkem války zatížena, jej nakonec přivádí k definitivnímu zúčtování s dosavadním banálním životním stylem a s prostředím, jež dosud pasivně trpěl.... celý text

Přidat komentář

Eumenida
12.01.2024 5 z 5

Zde dvě časové roviny - život pětačtyřicetiletého Jakuba, jeho život a malá bilance, a vzpomínky na válečnou dobu. Ta vzpomínková doba mě zajímala víc. Zaujal mě i styl vyprávění - autor neukazoval "ten je špatný, ten je hodný". Prostě líčil, co se dělo, popsal obyčejné lidi, protože zde šlo o civilní život, ne o zážitky z bojů, ale i v tom civilním životě už se objevovaly první vrány strachu, z šířených zvěstí, a také urputnost národa, který už to měl prakticky spočítané, a přesto mnozí věřili, že poraženi přece nemůžou být a zaslepeně kráčeli na smrt znovu a znovu. - A do toho i vzpomínky válečných veteránů z první světové, kteří už si odžili své a nějaké bombastické válečné provolání jim bylo srdečně ukradené. Což někteří skrývali a někteří ne. Ztráceli se najednou lidé z Jakubova života - buď byli odvezeni, nebo zemřeli. Jakub vidí, co se říká, a vidí i, co se děje. Nezajímá ho válka, zajímá ho neznámá Ingrid, která stejně jako on přišla o rodiče. Co taky chtít od patnáctiletého kluka. - V těch vzpomínkách jsem viděla celou škálu lidí. Od obyčejných, kteří jsou tiše srovnaní a nevyčnívají, přes obyčejné, kteří ví své a dají to najevo, přes odvážné chvástaly, kteří se nechají naverbovat a nakrucují se v nových uniformách (a pak zprávy, že zemřel v boji), přes udavače a naslouchače, přes zbabělce, až po nenápadné postavy s odvahou, kterou projeví v nečekané chvíli.
Kniha určitě stojí za přečtení a vzpomínky v ní uvedené jsou životnější než umělá historie, která se vyrábí v současné době.

georginaa
06.08.2021 5 z 5

Četla jsem v mládí a příběh se mi moc líbil. Klevis uměl procítěně popsat život mladého muže, jeho současný život propojený s minulostí a jak se se vším umět vypořádat.


Katka2382
29.04.2020 5 z 5

Tuhle knížku mám moc ráda,hlavně vyprávění malého Jakuba. A vůbec celkově je to krásně napsané a velmi čtivé.

Radka1911
27.06.2019 4 z 5

Smutný, ale zajímavý příběh.

yelcin
15.12.2011 3 z 5

Príbeh režiséra , ktorý prežíva manželskú krízu a zamiluje sa do mladšej režisérky ,ktorá dostane za úlohu natočiť film z obdobia 2.svetovej vojny. Pri režisérskej konzultácií s kolegyňou sa režisér vracia do svojho detstva , kde ako dieťa z česko-nemeckého manželstva sa jeho rodina po začatí 2.svetovej vojny presťahujú do Ríše .
Viac sa mi páčili spomienky malého Jakuba ,ktorý prežije smrť svojich rodičov, bombardovanie Drážďan ,lásku k Ingrid aj nezmyselné naverbovanie trinásťročného Jakuba do nemeckej armády spolu so slepcom a kňazom na ochranu Ríše.

Štítky knihy

psychologické romány české romány

Autorovy další knížky

Vladimír Klevis
česká, 1933 - 1998
1983  85%Michaela
1980  71%A bůh byl hluchý
1975  68%Komu svěrací kazajku
1986  85%Zázrak s Valérií
1980  72%Tábor na Zlatém potoce

Kniha A bůh byl hluchý je v

Přečtených18x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce13x
Chystám se číst2x