55

55 https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416054/bmid_55-vrahovou-rukou-uz-zemrelo-54-obe-a5Z-416054.jpg 4 66 23

Vrahovou rukou už zemřelo 54 obětí. Kdo bude mít číslo 55? Chandler Jenkins je velitelem policie v zapadlém městečku Wilbrook. Celý život řeší domácí hádky a sousedské neshody. Změna nastane, když se na stanici vpotácí muž jménem Gabriel. Unesl ho sériový vrah Heath. Měl se stát jeho padesátou pátou obětí, ale utekl. Než Chandler stačí zahájit pátrání, přijde na stanici Heath. Unesl ho sériový vrah Gabriel. Měl se stát jeho padesátou pátou obětí, ale utekl. Který z nich říká pravdu? A podaří se Chandlerovi případ vyřešit dřív, než vrah udeří znovu?... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Domino
Originální název:

55 , 2019


více info...

Přidat komentář

trudoš
29.09.2023 2 z 5

Ačkoli James Delargy rozehraje atraktivní thriller, naneštěstí brzy sklouzne k motání se v kruhu bez jakékoliv gradace, akorát že si dva policajti poměřují čí dešvorc je větší. K tomu za sebou táhnou jakýsi komplex z mládí a průběžně mění názor na to, který ze dvou podezřelých je vrah. Pořád by z toho šlo vykřesat solidní drama - to by však motivace postav musely mít smysl a jednání účel. Kdyby alespoň fungovaly dialogy, nebo charaktery protagonistů byly zajímavé, dokázal bych se držet alespoň něčeho. Jenže prakticky od první až po poslední stránku je to průměr a nuda. Nemluvě o tom, že celý náboženský podtext působí maličko vynuceně, jako by ani autor sám nevěděl, čím by ještě čtenáře zaujal. A tak v podstatě vše přitažlivé zůstává v románu nevyužito, od australských kulis, přes venkovské postavy, až po ústřední motiv pětapadesáti obětí, se kterým se to má v důsledku úplně jinak, než jak naznačuje anotace. Závěr mě pak spíš vytočil, než šokoval, protože působí absolutně prvoplánově.

santa1212
12.08.2022 5 z 5

Skvely thriller s originálním námětem. Velký palec nahoru.


ThomasRuhe
08.08.2022 3 z 5

Jednoznačně tím nejlepším je v příběhu situace, kdy se objeví dva chlápci a oba shodně tvrdí, že ho ten druhý chtěl zabít... a teď babo raď ?
Tohle bylo na celé knize nejzajímavější. Jinak jako celku zde trochu chybí větší napětí, tedy až na samotný závěr. Děj mi přišel takový až fraškovitý, a nejspíš bych ho za thriller neoznačil, k tomu bylo hodně daleko.
55 hodnotím jako solidní průměr.

apq
26.08.2021 5 z 5

Přestože jsem dlouhou dobu váhala, zda mám knihu číst, rozhodla jsem se nakonec správně.
Kniha má velice originální námět a i se zpracovaním jsem nanejvýš spokojená.
P.S. : Ten konec jsem ale vůbec nečekala.

čef
21.05.2021 5 z 5

Upozornění pro slabší povahy: není to kniha pro vás. Příběh je to složitý, dlouho se pátrá po tom, kdo je vlastně oběť a kdo sériový vrah, bojuje se o prestiž, rodinu a děti mezi dvěma starými známými. Tedy hodně originální a už jenom to prostředí v zapomenutém kraji Austrálie, kde se dá v horách lehce ztratit, je dosti neobvyklé a pro nás těžko představitelné. Na konci jsem si však musel dlouho říkat, že jde jenom o vymyšlený příběh a nemám tedy proč být z toho tak vykolejený.

Deniska147
03.04.2021 odpad!

Jedna z nejhorších detektivek. Naprosto jiný děj než slibuje anotace. Zmatené, divná slovní spojení, příšerné postavy... Dávám do knihobudky a lituji toho, kdo ji bude číst....

zdendula31
28.12.2020 5 z 5

Čekala jsem trochu něco jiného,ale bez problémů jsem dočetla.
Místy fakt zamotaná.

ava.s
01.11.2020 5 z 5

Zajímavá kniha.
Také jsem čekala něco jiného, ale nemohu říct, že by mě kniha nějak zklamala. Líbil se mi příběh i zakončení, četlo se to krásné a souhlasím i s komentářem uživatele karel9045. Přečteno po dvou vychvalovaných bestseller a nakonec jsem měla z 55 lepší pocit.

handulli
01.11.2020 4 z 5

Na tuhle knihu jsem se opravdu těšila. Přesně takhle si představuji anotaci k dobrému thrilleru/hororu. Asi příliš veliká očekávání zapříčila mírné zklamání. Kniha je psaná trochu těžkopádně, často jsem se přistihla, že mi ulítly myšlenky jinam a musela jsem si odstavec přečíst znova. Ale tak za půlkou knihy se to zlomilo, přibylo akce a napětí a knihu jsem dočetla jedním dechem. Jenom ten závěr ... takovéhle konce s otazníkem nemám ráda.

BratrO
30.10.2020 1 z 5

Tak nějak předvídatelné. Škoda, byl to docela zajímavej námět.

Bee240
30.10.2020 4 z 5

Zdravím Vás všechny dnes jsem dočetla druhou říjnovou knihu. Thriller 55 je velmi originální co se týče příběhu, který je velmi propracovaný a napínavý. Velmi se mi líbilo že se v této knize neprobírají vraždy samotné, ale máme tu dvě oběti se stejným příběhem...kdy jeden z nich je vrah. Také v knize máme dvě dějové linky...kdy jedna je že současnosti a druhá se odehrává v roce 2002 a po přečtení jsem pochopila proč jsme se seznámili se starým případem. Rozuzlení mě dostalo a opravdu jsem doufala, že to dopadne jinak. Konec mi přišel utnutý a mohl být podle mého trochu více propracován - jelikož by mě zajímalo co by bylo dál.
Co se týče hlavních postav tak Chandler mi sedl a líbil se mi...ale Mitch tak ten byl těžce na facku.
Kniha se mi líbila a určitě bych ji doporučila každému kdo má rád napínavé knihy ve kterých nejsou potoky krve.

karel9045
12.08.2020 4 z 5

Dobrou knihu nikdy nedělá jen samotný příběh. Stejně důležitá, ba možná ještě důležitější je jazyková vytříbenost a umění pracovat se slovy, neboť jednu a tu samou věc lze popsat mnoha způsoby a najít ten správný a vhodný, umí jen dobrý autor. Nevěrní Andrease Normana, Farma Toma Roba Smita, Pravda a jiné lži Saschi Aranga jsou sice napínavé romány, ale nad jejich stylistickou úrovní by jeden zaplakal. O Kronice zániku Evropy Vlastimila Vondrušky už jsem napsal své a to se autor ani nemůže vymlouvat na špatnou práci překladatele. James Delargy disponuje, jak se zdá, větším nadáním a navíc 55 je jeho prvotina. Thriller s kapkou dramatu mě vtáhl do děje a připomněl mi Galveston Nica Pizzolatta, tedy příběh spíše komornější a sevřenější. Příběh na jehož konec tušíte dopadat stín. Nízké hodnocení zde v databázi knih mě překvapuje a i když tento román určitě není oslnivě originální a můžeme v něm najít i nějaké to klišé, budu mít jméno Jamese Delargyho v merku.

ArwenAragorn
28.05.2020 2 z 5

Na knížku jsem se těšila, ale čekala jsem něco jiného. Neříkám, že to bylo tak špatné, ale nebylo to ani dobré. Do dvou třetin docela nuda, dva podezřelí, oba tvrdí to stejné, jeden je sériový vrah, druhý oběť. Policejní důstojník Chandler a přivolaný arogantní inspektor Andrews se tomu snaží přijít na kloub. Zatím se zdá, že bezvýsledně. Pak konečně děj získá spád a napětí, ale závěr se mi zdál nešťastně zvolený. Přesto jako prvotinu knihu určitě nezavrhuji.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Skoro se to stalo. Jenže unikl. A teď utíkal jako o život. Taková běžná fráze, nikdy by ho nenapadlo, že ji prožije doslova. Vlastně si už ani nepřipadal živý, zdaleka ne. Drtil ho strach, že ho chytí, soustředil se na každý krok, na každé šplhání po kamenitém svahu, na každý prudký sestup mezi stromy. Cítil se jako zvíře, ovládaný základními instinkty přežití, rozeznával jen nebezpečí a bezpečí.

josska
21.05.2020 3 z 5

Čekala jsem něco jiného,,,ale když jsem už začala číst,,tak jsem ji dočetla,,četla se celkem pěkně,,ale ten konec,mám ráda jiné,takové uzavřené,,,,

JajaPaja
04.05.2020

Přečetla jsem do konce, je to slabší průměr mně nenadchla

JustWomen
17.04.2020 1 z 5

Nic originálního, jako bych podobné téma už nejméně třikrát četla a toto je absolutně nejhorší verze. Jednoduchý děj, hloupé dialogy, nesympatické postavy, nudná současná i historická dějová linie, ani konec za nic nestál. . Nic pro pokročilého čtenáře.

VasnivaCtenarka
10.03.2020 4 z 5

Tak tohle byl velmi čtivý a zajímavý knižní kousek. Knihu mohu jen a jen doporučit. Ten námět je prostě skvělý! Spisovatel vás dokáže krásně vtáhnout do děje. Napíná vás tak dlouho, jak to jenom jde, než se ukáže, který ze dvou podezřelých je vrah. Kniha měla spád, postavy byly dobře vykreslené a i popis okolí městečka Wilbrook byl velmi zdařilý.
Moc hezké :)

Pavel_luke55
06.03.2020 4 z 5

Kniha se mi hodně líbila nejen prostředím, ale i příběhem. Překvapilo mě tak nízké hodnocení. Konec mi nevadil. Za mě dobré počtení!

AlbionFoxyFox
23.02.2020 3 z 5

Klasický thriller, u kterého jsem dle popisu čekala bohužel mnohem víc.

Mišutamyš
14.02.2020 3 z 5

Nějak nevím... Knížka mě bavila víc na začátku, než ke konci. Nebyla úplně špatná, četla jsem mnohem horší, ale nemělo to šťávu.