33 mužů, 69 dní, 688 metrů pod zemí

33 mužů, 69 dní, 688 metrů pod zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/70_/70024/muzu-dni-metru-pod-zemi-70024.jpg 5 5 2

Příběh pozoruhodného lidského vítězství – přežití 33 mužů zasypaných na 14 týdnů v dole. Muži uvěznění 700 m pod povrchem se spojili dohromady a vytvořili ojedinělé společenství. V souboru charakterů dokonalejším než v jakékoli fikci použili muži svých přirozených talentů, aby přežili proti všem předpokladům. Kniha v podobě jakési kroniky zaznamenává osud, který vedl tyto jedince k vytvoření nejizolovanější společné existence, jakou lidstvo pamatuje – 14 týdnů pod zemí v blátivém, vlhkém prostředí, kde teplota nikdy neklesá pod 30 stupňů. V napínavých a bolestivých detailech zkoumá kniha osudnou hru, která vedla těchto 33 mužů k práci v měďném dole, kde se pravidelně stávala důlní neštěstí s oběťmi na životech. Byla napsána ve spolupráci s týmem záchranářů i rodinami horníků. Střídá detailní pohledy na jejich předchozí život a dialogy s pozoruhodným dramatem uvězněných horníků. Je to časová a zároveň i nadčasová výpověď o lidské vytrvalosti, tvrdošíjnosti a přežití.... celý text

Literatura světová Literatura faktu Příběhy
Vydáno: , Práh
Originální název:

33 Men: Inside the Miraculous Survival and Dramatic Rescue of the Chilean Miners , 2010


více info...

Přidat komentář

kacaabba
15.09.2019 5 z 5

Vždycky, když se popíše událost, která se stala, tak to může zaujmout. Řada věcí mne zde zaujala, ale upřímně: jakmile nevím, jak jsou na tom zachránění horníci dnes, nemá to pro mne takovou váhu. Mnozí se káli, vyjadřovali se v tom smyslu, že je to navždy změnilo a tak. Jenže jaká by byla dnešní výpověď? S kým to opravdu něco udělalo trvale?
Příběh zasypaných horníků je zfilmován s názvem "33 životů".

milamarus
07.11.2016 5 z 5

Bála jsem se velikého množství jmen, ale bylo to zbytečné. Síla příběhu je v něčem jiném. I bez jmen se totiž žádný z těch 33 mužů neztratí. Jsou jeden tým - jak je řečeno v jedné z kapitol - a já byla pohlcena tím, co říkají a dělají, že dokáží táhnout za jeden provaz, sjednotit se. A ti 700 metrů kamení nad nimi? Ti jakbysmet.

Pan Jonathan Franklin sám do děje nevstupuje, nezviditelňuje se, není necitlivý, přesto je jeho stopa patrná na každé stránce. Neúnavně totiž objevuje, zkoumá a zaznamenává vše, co se děje. Ze dvou stran. Den po dni. A konfrontuje čtenáře s mnoha pocity. Kromě izolovanosti, strachu, bezmoci a nedůvěry, na něj dokáže přenést též velikou odvahu a sílu bojovat. O život, o lepší vyhlídky, o naději.

Proto dávám bez rozmyšlení maximální počet hvězd a myslím, že ojedinělou možnost “být při tom“ využil né na sto, ale 200 %!


Štítky knihy

boj o přežití zfilmováno reportáže Chile podle skutečných událostí horníci, havíři

Autorovy knížky

Jonathan Franklin
americká, 1964
2011  92%33 mužů, 69 dní, 688 metrů pod zemí