1945

1945 https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/22460/-22460.jpg 4 33 4

Alternativní historie. Píše se rok 1945 – válka v Evropě i v Tichomoří skončila. Na mapě Evropy zůstala jen jedna země, kterou se Hitlerovým armádám nepodařilo srazit na kolena – Británie. Jedinou silou, jež je schopna nacistické mašinérii účinně vzdorovat, jsou Spojené státy. Hitlerovy mocenské ambice nejsou uspokojeny – chystá proto útok přímo na území USA. Tato akce po důkladných přípravách skutečně začne – konflikt se přesouvá přímo na území USA, do okolí Oak Ridge, místa, kde USA vyvíjí a zkouší atomovou bombu. Útok je překvapivý a nesmírně krutý. USA musejí změnit taktiku a urychleně vybavit armádu novou technikou, aby mohly v konfliktu uspět. Přeložila Petra Andělová.... celý text

Přidat komentář

hanak_v_exilu
19.05.2023 4 z 5

Spíš tři a půl než čisté čtyři. Ještě v půlce knihy jsem byl pevně přesvědčený, že čtu pětihvězdičkový špionážní román z alternativní historie. Jenže pak autor podlehl pokušení s nímž musí bojovat všichni píšící o válce - začal jedné straně pomáhat. Při Američanech stáli všichni svatí, ale Německé armádě nevycházelo vůbec nic. Chyběla mi tam jen scéna, kdy nacističtí výsadkáři hromadně šlápnou na hrábě. Tohle by mohlo přebít i skutečný vrchol v podobě náhle se objevivší armády veteránů s nadpozemsky schopným vojákem. Kniha vypadá jako začátek delší série, jenže je (zatím) osamocená. Slibované pokračování dosud nevyšlo, ale pořád se plánuje.

madem
17.06.2020 4 z 5

Nápad je skvělý, ale jsou chvíle, kdy knize přestanete věřit. Neboť člověk obvinění ze špionáže je přijat k prezidentovi a ten mu uvěří. A samotný útok mi přišel hodně scifi.


WeeWar
13.04.2017 3 z 5

tema a napad dobry, celkove vlastne taky dobry, ale není to superbomba, pac místy to logicky drhne tak, až to bolí, ale klidně bych, pokud by si to drželo alespoň tuhle kvalitu, uvítal pokračování... musim dat fakt jen tri stars, nektere ty nelogicnosti jsou proste za hranou vkusu i otrleho ctenare.

Metroušek
06.02.2017 4 z 5

Není to sci-fi ani fantasy, je to prostě dobře udělaná a dobře podložená alternativní historie tak, jak se opravdu mohla stát. Potěší spíše fanoušky válečné literatury než fanoušky sci-fi.