12. dubna, 9.07

nehodnoceno
12. dubna, 9.07 https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169364/12-dubna-9-07-169364.jpg 0 0 1

V širších společenských souvislostech odhaluje autor kořeny dnešních úspěchů sovětské atomové fyziky a kosmonautiky. Připomíná pokusy K.E. Ciolkovského, srovnává německé a sovětské raketové výzkumy 30. let i za druhé světové válkya na pozadí mezinárodních událostí poválečného světa seznamuje s historií mírového využití atomové energie v SSSR. Poslední kapitoly věnuje vítězné cestě sovětské kosmonautiky, kterou zahájila první umělá družice Země v r. 1957. ... celý text

Přidat komentář

sirslo
26.11.2021

Takřka vše bylo objeveno a vynalezeno v Rusku. Tedy alespoň podle tohoto svěžího dílka: Nevolník Nikita již za panování Ivana Hrozného létal s dřevěnými křídly, písař Krjakutnoj vynalezl roku 1731 horkovzdušný balón, Lomonosov vynalezl anemometr a admirál Sokovnin kovovou vzducholoď. Jednadvacet let před bratry Wrighty létal s Možajského letadlem Ivan Golubov. Jo a taky Sověti vyhráli vesmírné závody. O přistání na Měsíci samozřejmě nesoutěžili, protože přistát na Měsíci byla blbost. A taky toho mnohem víc objevil sovětský Lunochod než všichni američtí kosmonauti dohromady.
Knížka se ani nepokouší hrát na objektivitu a věřit všemu, co se v ní píše, mohl i v roce 1974 jen imbecil.
V souvislosti s dnes řešenými problémy, mne zaujal tento odstavec: "S vyřešením problému atomové energie se naskýtá možnost roztavení diluviálního ledovce pokrývajícího celé Grónsko a Antarktidu. Tak by se ovlivnilo počasí na zeměkouli v lidský prospěch a získala by se pro osídlení pevnina v rozloze celé Evropy."