12

12 https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34606/-34606.jpg 3 13 4

Námětem románu Williama Gladstonea 12 je dávné mayské proroctví o tom, že 21. prosince roku 2012 přijde konec světa, konec jedné civilizační éry. Podobný motiv se v literatuře i filmu objevil nejednou, ale Gladstone se rozhodl přistoupit k němu poněkud osobitějším způsobem. V románu sledujeme životní pouť Maxe, který již od narození vykazoval velmi prazvláštní rysy. Například až do šesti let nemluvil, ale potom se zničehonic rozpovídal a již v tomto věku dokázal formulovat velmi složité myšlenky. Max měl staršího bratra Louise, který se k němu vždy choval nepřátelsky, posmíval se mu a ubližoval mu. Jak Max vyrůstal, projevovala nadání v mnoha oblastech a ve škole patřil k nejlepším. Nejdůležitější událost v životě se mu přihodila v patnácti letech, kdy se ocitl na pokraji smrti a měl velice zvláštní vidění. Zjevilo se mu dvanáct různých jmen, každé v jiné barvě. Poté, co se Maxův stav zlepší, zmocní se ho neotřesitelná jistota, že jména, která viděl, v sobě musí ukrývat nesmírnou důležitost.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Plejáda
Originální název:

The Twelve , 2009


více info...

Přidat komentář

L.u.c.i.e1986
05.12.2021 5 z 5

Plný počet nedávám ani tak styl autora (trochu se to táhlo), jako za poselství této knihy. Ta změna je v každém z nás. A tak jen napíšu to, co všichni víme, že láska k druhému a láska k přírodě je to, co může odvrátit apokalypsu, jaká je nám představována. Jsem optimistka, věřím v rovnováhu.

Ketesh
21.03.2019 3 z 5

Závěr krásný, ale než sem se k němu dopracovala, trvalo to snad věčnost...


iam_librarian
05.08.2017 3 z 5

Příběh jako takový nebyl špatný. Ale ten konec (i přes to, že má kniha nějakých 200 stran) se strašně táhl. Myšlenka byla dobrá. Teď jde jen o to, co si kdo z příběhu odnese.

Denaille
23.06.2011 5 z 5

Hodně zajímavá kniha. Čekala jsem od ní původně něco jiného. Ale po přečtení musím říct, že to tak muselo být.
Kdybych si mohla zvolit, jak by měl skončit svět... chtěla bych aby to dopadlo právě takhle. Sama jsem četla knihu o mayském kalendáři a tohle téma mě hodně zajímá. A nějak tak jsem si představovala tu změnu, která se má udát. Žádný konec světa s apokalypsou, ale změna v lidském uvažování a cítění.