Zrození metropole diskuze

Zrození metropole https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507897/bmid_zrozeni-metropole-b5A-507897.jpg 4 3 3

Snahou autorů fotografické publikace Zrození metropole je evokovat atmosféru rodící se průmyslové metropole kraje i celého Československa v krátkém, ale intenzivním období velkých hospodářských, kulturních, ideologických a sociálních proměn. Zároveň touto knihou chtějí ukázat, že se i v této složité době obyvatelé města snažili žít naplněné životy v kráse, bolesti i naději. Publikace obsahuje přes dvě stovky mnohdy dosud nepublikovaných dobových fotografií. Ostravu padesátých a šedesátých let minulého století se v publikaci snaží reflektovat tři její části – Město, Každodenní život a svátky a Průmysl.... celý text

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

K739
02.01.2023

Na tuto knihu mě upozornil článek Jakuba Plíhala, hlavního (a dvorního) fotografa Aktuálně.cz, a grafika Jiřího Kropáčka. Článek byl uveřejněný na Aktuálně.cz dne 27. prosince loňského (ano, loňského) roku.
Jakub Plíhal si dal tu práci, že k několika historickým fotografiím, které jsou (spolu s mnoha dalšími) publikovány v této knize, pořídil jejich současné "repliky" z téměř přesně stejného stanoviště.
Pomocí techniky "přetahování" tak člověk může srovnávat, jak ikonická místa Ostravy vypadala před padesáti lety, a jak vypadají dnes. Pro mě, rodilého "Ostravaka" je výsledek ohromující. Ta změna je úžasná!!
Ačkoliv nejsem sběratel obrazových publikací, tuhle chci ve své knihovně mít, jinak bych se mohl za ostravského patriota považovat jenom stěží.
Už se těším.

Štítky knihy

Ostrava

Autoři knihy

Jiří Siostrzonek
česká, 1954
Ondřej Durczak
česká, 1989