Tajemný Afghanistan diskuze

Tajemný Afghanistan https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/136033/tajemny-afganistan-136033.jpg 4 3 3

Podtitul: Vyslancem v Kabulu První kniha o Afghanistanu, jež vychází u nás již v II. vydání, vypravuje o zemi, která ještě do nedávna byla vůči cizině téměř neprodyšně uzavřena. Za svého tříletého působení v Kábulu autor poznal dokonale zemi i její lid. Líčí nejprve svou cestu z Indie do hlavního města afghánského království, seznamuje nás s jeho obyvateli a jeho okolím, poutavě popisuje svou okružní cestu Afghanistanem, zpestřuje své vyprávění pohledy do historie země a nechává defilovati před našimi zraky živé panorama minulosti i přítomnosti. V kapitolách věnovaných zemi a jejím obyvatelům, poznáme národní slavnosti Afghanců, seznámíme se s nejvyššími představiteli afghanského lidu, s kabulskou evropskou kolonii, s diplomatickým sborem a s duchovním životem národa, který po dlouhém období isolace mílovými krokv dohání Západ, zachovávaje při tom svou národní svébytnost neporušenu. Zmínky o poměru sovětů a Angličanů, jak se jevil za tehdejšího autorova pobytu ve vzájemných vztazích anglického vyslanectví a sovětského velvyslanectví v Kábulu, jsou v zrcadle dnešní situace vzlášť zajímavé. Kniha, obohacená četnými fotografiemi, podává dokonalý obraz země, která svou polohou mezi Ruskem a „perlou britské koruny", Indií, a dík přirozeným vlohám svého lidu, může jednou hráti velmi významnou úlohu v politickém vývoji asijské pevniny. 2. vydání... celý text

Diskuze o knize (5)

Přidat komentář

SputnikV
04.09.2021

arabista a muslim Pelikán se vyjádřil i k tomuto tématu - zvědové a záškodníci...a to ne pro národ ale pro cizí okupanty. nicméně, pokud jim to slíbili, měli se o něj všichni ti slavní agresoři postarat...to naši by je domů tahat neměli.

Eicherik
04.09.2021

Myslím, že nám chybí vysvětlení, kdo jsou vlastně ti tzv. tlumočníci.


SputnikV
15.08.2021

já si nemyslím, že Afgánci ve většině milují Taliban, ale pořád se drží toho, ža začal jako hnutí sociální, a dnes, kdy je vyzbrojen a ochoten k jakémukoliv násilí mu moc dává strach. Komě toho, Talibán, ať sebenásilnější a utalčovatelský, dává jistotu v tom, co se může a co se už nemůže, dává pomatená, ale přes to pravidla, to válkou ničená země potřebuje.

četl jsem několik knih o Afganistánu a překvapuje mne, že tam národ jako takový nebyl ,byli tam vzdělání prostí rolníci, kteří věřili imámovi každé slovo a slupička jiných lidí ve velkých městech, kteří ale těmi chudáky v podstatě pohrdali, necítili se být společností, mám pocit, že kdyby byli Afgánci gramotní při zachování podobných postojů, nikdy by nemohli napsat a číst knihu jako je Babička, nebo Pantáta Bezoušek ale ani jinou, kde se potkávají a neničí rozdílné sociální skupiny.

sám soudím, že se dříve či později proti Talibům vzepřou, ale bude je to stát hodně.

Eicherik
15.08.2021

Hlavně by za to Afghanistánské dobrodružství měla zaplatit celá ta politická garnitaura, která je za něj zodpovědná. Všichni ti, kdo jsou za vyslání naší armády do této země podepsaní. Ale to se bohužel u nás v Česku nenosí. Podle toho jak Talibán rychle postupuje je jasné, koho si místní obyvatelé ve svém čele přejí.
Otázka je pouze, jestli nám naši pravdoláskaři lhali, když nám tvrdili, že Afghanistan touží po demokracii a nebo to jsou naivní hlupáci.

Raksa.A
15.08.2021

Tak jsem si včera vytáhla tuhle knihu z knihovny, protože jsem si chtěla ověřit, jak se jmenoval ten jediný člověk, který se vrátil z expedice lorda Elphinstonea. Byl to Dr.Brydon. A zjistila jsem, že politici ani generálové vůbec nečtou. Protože kdyby četli, tak by snadno z téhle knihy zjistili, jak ten Afganistán vlastně funguje a proč teď mají takový fofr s evakuací.

Štítky knihy

Afghánistán

Autorovy knížky

Kurt Ziemke
německá, 1888 - 1965
1940  73%Tajemný Afghanistan