Srebrenica: Zpráva o válečném zločinu diskuze

Srebrenica: Zpráva o válečném zločinu https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/35966/srebrenica-zprava-o-valecnem-zlocinu-35966.jpg 4 11 1

Holandsko – britská dvojice autorů se ve své knize vrací k tragickému osudu bosenské Srebrenice, aby dokumentovala a analyzovala jeden z klíčových mezníků války v Bosně a Hercegovině, ale také nezměrnou lidskou tragédii, kterou se pád „bezpečné zóny“ v červenci 1995 a následný masakr několika tisíc bosenských Muslimů stal. Autoři celou tragédii vysvětlují spíše jako důsledek střetu zájmů na mezinárodní politické scéně a neschopnosti mezinárodního společenství dostát v praxi morálním i politickým závazkům, které ve věci balkánského konfliktu přijalo. ... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Srebrenica: Record of a War Crime


více info...

Diskuze o knize (2)

Přidat komentář

siena
15.07.2020

„Málokterá událost je tak detailně zdokumentovaná jako masakr ve Srebrenici. Většina obětí byla doslova kost po kosti exhumována, očíslována a určeno DNA, takže dnes máme 6900 jmen obětí,“ říká balkanolog Matyáš Zrno z Občanského institutu.

I když ale nyní víme, co se ve Srebrenici stalo, ne všichni to uznávají. Zrno podotýká, že bosenští Srbové si tehdejší události nepřipomínají – a pokud ano, neopomínají zdůraznit, že muslimové se během války rovněž dopouštěli masakrů a vypalování vesnic.
„To, že se objektivně zjistí, co se stalo, neznamená, že to národy vezmou za své. Každý národ má své mýty, pro každý národ je obtížné si přiznat vlastní historické chyby. Většina lidí si to ještě pamatuje. Nebo jejich rodiče. Holocaust byla záležitost křišťálově čistá, jenže tady byla válka,“ zdůrazňuje balkanolog.

ČRo Plus, Interview Plus - Matyáš Zrno - 15.7.2020
https://plus.rozhlas.cz/25-let-od-genocidy-ve-srebrenici-srbove-maji-dodnes-problem-pripustit-si-vinu-8251515

siena
11.07.2020

Jak se žije na místě, kde byla spáchána genocida? MIR, příběhy ze Srebrenice

Rozhlasový dokument MIR, příběhy ze Srebrenice přináší vhled do každodenního života v poválečné Bosně a Hercegovině. Markéta Slavková a Viola Tokárová nazvaly svůj rozhlasový dokument „MIR, příběhy ze Srebrenice“. Iniciály M. I. R. připomínají jména hlavních postav: Mire, dvojčata Ibro a Ibrahim, Ramo. Jejich iniciály tvoří ve slovanských jazycích srozumitelné slovo mír.
ČRo Plus, Dokument, 11.7.2020
https://plus.rozhlas.cz/jak-se-zije-na-miste-kde-byla-spachana-genocida-mir-pribehy-ze-srebrenice-7953553