Papírový palác diskuze

Papírový palác https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/489315/bmid_papirovy-palac-63c6e8d55a2ee.jpg 4 136 38

Je dokonalé červencové ráno a Elle, padesátiletá šťastně vdaná matka tří dětí, se probouzí v „Papírovém paláci“ – letovisku, které navštěvuje rok co rok každé léto. Dnešní ráno je však jiné: včera večer se Elle vyplížila zadními dveřmi do tmy a poprvé se vyspala se svým nejstarším přítelem Jonasem, zatímco jejich drahé polovičky si uvnitř povídaly. Elle se musí během následujících čtyřiadvaceti hodin rozhodnout mezi životem, který vybudovala společně se svým milovaným manželem Peterem, a životem, jaký si vysnila, že by mohla mít se svou dětskou láskou Jonasem, kdyby tragická událost navždy nezměnila běh jejich životů.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Paper Palace , 2021


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

katasokolov
28.08.2022 4 z 5

(SPOILER) ⭐️⭐️⭐️⭐️

Silný příběh o lásce, rodinných tragédiích a rozhodnutích, která přetrvají a mění celý život.

Děj se zaměřuje na vícero generací jedné rodiny, která se neustále rozvětvuje a pojímá do svých řad nové a nové členy, jelikož většina jejích příslušníků nevěří na šťastně až do smrti. Jakýmsi spojovacím článkem se zde stává alespoň místo - a to Papírový palác, kde se, přes léto každý rok, rodina a její přátelé scházejí.

Jednotlivé postavy jsou velmi zdařile napsané. Jediné, co mi místy vadilo, a to zejména ze začátku knihy, byly pasáže popisující někdy až příliš drastické momenty, které prakticky neminuly ani jednu generaci. Skoro jako kdyby autorka chtěla čtenáře až přespříliš znepokojit a zhnusit. Když jsem se ale dostala na životopis autorky na konci knihy, tak jsem pochopila, přeci jen, pokud někdo dělá na vedoucí pozici dramatické tvorby v rámci HBO, tak se asi nějaké kontroverzní prvky, které zaujmou, samy nabízejí.

Líbil se mi závěr knihy, který tak nějak, ve svém vlastním stylu, završil putování hlavní hrdinky a zanesl ji domů.

V mnohých recenzích se píše o milostném trojúhelníku, já bych s tímto číslem přeci jen nesouhlasila a jednoho člena do této milostné pasti přidala. Uvidíte koneckonců při čtení sami.

Děj je rozdělen do jednotlivých částí, které se zaměřují na konkrétní osoby, byť vypravěčem zůstává po celou dobu Elle. Střídají se časové osy a z počátku se může jednat o trochu zmatečné čtení, ale člověk si stylu psaní rychle přivykne a následně není žádný problém.

Trigger Warnings: násilí na dětech, znásilnění, brutalita a přidala bych i nezodpovědnost a netečnost dospělých osob.

Kniha vychází 2. 1. 2023 a patří do Reese`s Book Club. Je tedy dost dobře možné, že se dočkáme zfilmování příběhu, jako tomu bylo u mnoha předchozích děl z této platformy.

Štítky knihy

nevěra láska pro ženy rodinné vztahy zakázaná láska

Autorovy knížky

Miranda Cowley Heller
americká, 1962
2023  75%Papírový palác