Zlovestná jeseň diskuze

Zlovestná jeseň https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209090/bmid_zlovestna-jesen-8ND-209090.jpg 3 29 13

Max Tudor série

1. díl >

Keď pokojný stereotyp malebného Nether Monkslip na juhozápade Anglicka naruší nečakaná udalosť, akou je náhla smrť obávanej predsedníčky miestneho ženského spolku Wandy, nikto z obyvateľov neskrýva svoje prekvapenie. Zakrátko sa však ukáže, že nešlo o nehodu, ale o dobre premyslenú vraždu. K tomu, aby pravda vyšla najavo, sa pripája aj miestny anglikánsky kňaz Maxen Tudor, ktorý sa u svojich farníkov – najmä však ženskej časti osadenstva – teší veľkej obľube.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: ,
Originální název:

Wicked Autumn , 2011


více info...

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

Naias
05.10.2023 3 z 5

Nepochopiteľný nebol, ale originálny tiež nie. Aj ja vďaka atmosfére kdečo prehliadam, ale teší ma užívať si pátranie a kochať sa detektívovou inteligenciou a postrehom (môžu byť aj privysoké, aby boli uveriteľné, to neva, koniec koncov detektívka je rozprávka pre dospelých), takže ak detektívovi spadne vrah do lona ako hnilá hruška, to už je moc. Mám pocit, že autorka vie výborne vykresliť atmosféru, ale detektívky písať nevie. Bolo by zaujímavé prečítať si od nej niečo nekriminálne.

Eicherik
04.10.2023 5 z 5

Naias: Díky za názor. Já i u detektivky dávám přednost atmosféře, takže některé prohřešky u tohoto žánru přehlížím. Tady se mi líbilo provedení vraždy. Otázka ovšem je, jestli by to v reálu zafungovalo. Nejvíc si hlídám motiv a tady si myslím, že nebyl tak nepochopitelný. :-)


Naias
04.10.2023 3 z 5

Eicherik, dovolím si zareagovať na „Je mi naprosto jasné, proč má tahle krimi pouhých 62%. Pro mnohé čtenáře bude totiž zdlouhavá a rozvláčná.“ Ja som Zlovestnej jeseni udelila tri hviezdy, ale ani náhodou kvôli absencii spádu. Atmosféra sa mi páčila, hoci by som dala prednosť hlavnému hrdinovi bez traumatickej minulosti. Lenže v dnešných časoch by bol taký hrdina zúfalo nemoderný, s tým som sa už zmierila. No čo mi vadí, je, že pri všetkých svojich skúsenostiach sa plácal od ničoho k ničomu a nebyť svedka na kladkostroji, vraždu by nevyriešil. To si môže dovoliť laik, nie ostrieľaný profík. A ten rádoby efektný záver ma tiež nepotešil. Niežeby som na také teatrálne dopadnutia nebola zvyknutá, ale to odpúšťam pri starých detektívkach, ktoré boli ešte ovplyvnené senzačnými románmi. Dnes už je to príliš otrepané. Navyše som nepochopila, čo si páchateľ myslel, že tým dosiahne. Atmosféra fajn, postavy vykreslené fajn, ale detektív aj páchateľ na baterky.

Autorovy další knížky

G.M. Malliet
americká, 1951
2015  62%Zlověstný podzim
2016  71%Osudná zima
2011  52%Smrť a ružové lodičky