Královna Dagmar diskuze

Královna Dagmar https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38519/kralovna-dagmar-38519.jpg 4 26 8

Historický román o životě dánské královny Dagmary, dcery českého panovníka Přemysla I. 12. vydání

Diskuze o knize (3)

Přidat komentář

miriama
06.06.2013 5 z 5

O královnu Dagmar se dost zajímám, ale také jsem nikde nenašla, že by byla prohlášena za svatou, snad ani blahoslavenou. Je pravda, že v Dánsku je dones uctívána a je tam velmi populární. Na podzim o ní byla v Dánsku i u nás výstava. V Praze v Klementinu a pak taié myslím v Brně.

nightlybird
06.05.2012

Královna Dagmar není jen literární postavou, skutečně existovala. Jde o českou princeznu Markétu Přemyslovnu (asi 1186 – 1213) , dceru krále Přemysla Otakara I. a jeho první manželky Adléty Míšeňské, která se později sňatkem s dánským králem Valdemarem II. stala dánskou královnou známou pod jménem Dagmar Dánská. Podle historických pramenů byla na rozdíl od manžela velmi zbožná, pokud je mi ale známo, nebyla prohlášena za svatou. WEILe, zajímalo by mne, kdes na to přišel?!


Alix
01.05.2012

WEIL: Možná špatně hledám, ale žádnou svatou Dagmar jsem nenašla, ani svatou Markétu, která by byla zároveň dcerou Přemysla Otakara I. a manželkou dánského krále Waldemara.

maryzka: Královna Dagmar možná bojovala s pohany nebo pohanstvím, ale určitě ne s pohankou, tu spíš jedla. Svatopluk Čech je samozřejmě autorem knih o panu Broučkovi a v případě pochybností je nejjednodušší najít si informace na internetu.