Hnízdo diskuze

Hnízdo https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/397752/hnizdo-VAW-397752.jpg 4 3 3

Autobiografická románová trilogie. Obsahuje "Bezpečné zasmrádlé hnízdo", "Na okraji hnízda" a "Poslední z hnízda".

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

Databáze.knih
12.02.2020 3 z 5

Autobiografická trilogie vlámského spisovatele narozeného 1930 v Beverenu poblíž Antverp. Pocházel z nejchudších poměrů, syn rodičů, co neumějí číst ani psát, syn pytláka, tuláka, chmatáka, "Šutrův Peet", Peet Vandam, poslední z hnízda.
I. Bezpečné zasmrádlé hnízdo
Ukázka života nejchudších vlámských rodin z času předválečného a zasaženého 2. sv. válkou. Peet se začíná vyčleňovat z přirozené nevědomosti lidí kolem sebe, velkou podporu má ve svém učiteli, který jej dovede až do "velké školy" v Antverpách, hrdá je celá Temná.
II. Na okraji hnízda
Píše se rok 1943, Peet se vrhá do vědění a zvyká si na nový život, studium mu pomáhá financovat fond nejnadanějších.
III. Poslední z hnízda
Válečná situace roku 1945 nedovoluje zahájit výuku a škola rozhodne o evakuaci studentů do Západních Flander a tak Peet opravdu opouští hnízdo, po tří měsíčním azylu se vrací domů a nachází tátu Šutra v bědném stavu, který je důsledkem nádoru. Válka končí, táta Šutr umírá, Peet chce ukončit studium a postarat se o mámu, ale celá rodina se opět ještě více semkne, aby mohl Peet dostudovat, i on sám již dostává první honoráře za své prvotiny. S rokem 1947 přichází konec studií a první zaměstnání, první úředník z Temné. Opouští svůj jedinečný svět, kde se narodil a i to jeho hnízdo bude rozfoukáno, jako by nikdy nebylo.

Autorovy knížky

Julien van Remoortere
belgická, 1930 - 2018
1980  80%Hnízdo