Dnešek není naposled diskuze

Dnešek není naposled https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/399902/bmid_dnesek-neni-naposled-A9B-399902.jpeg 4 154 154

U téhle románové cesty časem se budete rozhodně bavit… tak jako při čtení Marťana! Víte, jak si lidé před padesáti lety představovali život v roce 2016? V tom, ve kterém žije Tom Barren, se jejich sny dokonale splnily. Lidstvo si užívá blahobytu, létajících aut, pohyblivých chodníků, základen na Měsíci… Jen Tom Barren si v tomhle ráji nějak nedokáže najít místo, a to ještě před tím, než jedno jeho unáhlené rozhodnutí zásadně změní strukturu vesmíru… a stroj času ho odsoudí k existenci v našem roce 2016, ve světě, který my pokládáme za jediný skutečný. A Tom zase za neskutečně zaostalý. Jenže to vypadá, že se mu zrovna tady nakonec možná zalíbí. Mohl by zkusit všechno vrátit zpět, ale opravdu to chce? Román Dnešek není naposled je o verzích nás samotných, kterých se zbavujeme, abychom je po čase znovu přijali za své. Je to příběh o přátelství a rodině, nečekaných putováních a alternativních cestách, o lásce ve spoustách jejích podob. Debut plný humoru, odvahy a naděje naznačuje příchod skutečně talentovaného autora.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: ekniha , Knižní klub
Originální název:

All Our Wrong Todays , 2016


více info...

Diskuze o knize (1)

Přidat komentář

parvitas
17.10.2017 3 z 5

Mám rada knihy, kde sa spomína cestovanie v čase. Akurát, keď to skĺzne do poučovania, je to na figu.
Váham, ako knihu ohodnotiť, lebo aj keď mala v sebe ten prekvapivý efekt, tak nejako mám pocit neukončenosti. Aj keď skončila ako mala. To je ten paradox.
Hlavný hrdina nám rozpráva o svojom živote, kde čo sa týka technického pokroku všetko bolo dokonalé: oblečenie, jedlo, prebúdzanie, budovy, doprava, žiadne znečistenie, a dokonca aj v ľudských vzťahoch sa dalo predvídať, kto sa ku komu hodí a podobne. Za všetko mohol istý motor, ktorý fungoval už niekoľko desaťročí a vyrábal energiu... proste to ťažko opísať, ale bolo to niečo skvelé, čo posunulo ľudstvo vpred.
Akurát, on bol nímand. A jeho otec bol geniálny vedec, čo zostrojil stroj času. Keďže všetko sa dá pokaziť (už pri vymyslení nejakého vynálezu sa zároveň s ním vynájde aj katastrofa), takže sa všetko pokazilo.
A sme tu my. Teda náš prachobyčajný svet v roku 2016 so všetkými tými vymoženosťami moderného sveta, čo tamtomu nesiahajú ani po päty, so znečistením a otepľujúcou sa planétou a tak podobne. Ale nímand síce "zničil" svoj pôvodný svet, ale v tejto súčasnej línii má skvelú rodinu a aj lásku. Pokaziť by sa dalo ešte aj toto (vidíme načrtnutú víziu postapokalypsy), ale hlavný hrdina tomu chce zabrániť.
Už len ten prvok, že rozpráva, čo sa stalo, dáva tušiť, že to celé nejako prežije. Musel zabojovať so svojimi paralelnými JA, ktoré chceli prevziať kontrolu nad jeho/svojím životom a "vládnuť", musel poraziť iného geniálneho vedca a... a furt čakám niečo viac. Ale tak, dnešok nie je naposledy. :)